Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Malé děti, malé starosti, velké děti, velké starosti, povzdechne si často mnohý rodič. Nejinak je na tom i matka osmnáctiletého Františka, který právě složil bez velké slávy maturitu a má nastoupit do svého prvního zaměstnání. Fandy má ještě plno klukovských snů, touží po kariéře veslařského reprezentanta, s kamarádem soupeří o přízeň obdivované dívky a vůbec se zarputile brání brát život vážně... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (65)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Už tenkrát jsem z toho příběhu ze života byl spíš smutný. A jestli bych se u toho dnes spíš smál, to se mi raději ani nechce zkoušet. Ale přece jen si pamatuju něco, co mě hodně pobavilo. Nezbytná sexuální pomůcka - velký hrnec s velkýma ušima! Kdo film viděl, ví... To budu muset taky někdy zkusit (s nějakou žirafou :-). ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Že by právě tady nacházeli tvůrci kultovního Trainspottingu inspiraci pro Rentonův monolog? U nás zase o rok dříve podobné téma zpracoval sagivaculíkovský Vítr v kapse. Co dělat v husákovském Československu bezprostředně po vyblbnutí na střední škole? No přece nastoupit do práce. Kachyňa si s pracovním prostředím vskutku pohrál a pracoviště Fandyho nám představil jako skutečně vypečené panoptikum. Ale ten film není vůbec blbý. Snahu o vzepření se neúprosnému páprdovskému osudu pro příštích 42 let zachytil velmi dobře, stejně jako nikterak neidealizoval krásu Fandyho nápadnic. Jak lze očekávat, při pohledu na kamarády, kteří se už zařadili či se pomalu párují, i Fandy nakonec zařadí, neboť bez práce to asi nepůjde a volných nápadnic také ubývá. Jen ta ústřední píseň je na zabití. ()

Reklama

wosho 

všechny recenze uživatele

Filmy s podobným dějem jsou těžké natočit. A ani mistr Kachyňa se moc nepředvedl. Problémy a pocity hlavního hrdiny zažil každý kdo vylezl ze školy a musel se nějak zapojit. A to že práce stojí za hovno, holku co mám rád a ona mě nechce atd. zažil kde kdo, že? Bohužel celý film se vydává cestou asi tou nejméně vhodnou, hlavní hrdina mě moc sympaticky nepřipadá a jeho smutné peripetie s hořkým humorem mě nechali na konci chladné. Škoda. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Naďa Urbánková sice zpívala Fandy ó Fandy, pružný jsi jak kšandy, chytrý jsi jak Gándhi... Já však souhlasím asi jen s tím prvním. Fandy tedy moc chytrosti nepobral, hrdina filmu je něco čemu se dnes říká looser a za řadu jeho lapálií skutečně nemohl osud, ale jeho vlastní blbost... Fandy je takový hloupý dobrák. Na osmnáct hloupý skoro dost. Ale jak přesně napsal Malarkey, tehdejší doba přímo nutila člověka splynout s davem. Nevyčnívat, nevybočovat, nějak si své udělat a prostě nějak být. Hlavně v tom kompostu socialismu nedělat moc průvan. Jednak na sebe člověk upozorní a jednak soudruzi jsou radši když něco funguje ale blbě, než to měnit. A tak mne jeho životní lapálie až tak nezaujaly. Co zaujalo byly kulisy zahnívajícícho Husákova půlnočního království. Člověk si dnes nad tím prostředím a nad tou dobou opravdu musí s chutí odplivnout. Od komedie čekám více, třeba to , že se budu smát. To se mi u této nestalo. Co jsem ale obdivoval byly až artistické výkony hlavního hrdiny, které by se daly dokonce nazvat raným street parkourem. Vrcholem byl žebřík z popelnic!!! :-). 2 rajčata.* * ()

TSZ 

všechny recenze uživatele

Fandy, ó Fandy je držitelem jednoho mého smutného osobního rekordu - pravděpodobně je to jediná komedie, u které jsem se za celou dobu sledování ani jednou nezasmál. Dále mě iritovala extrémně otravná titulní píseň s ultradebilním textem, hrdinova láska se jmenovala Jára (a ano, vypadala spíš jako chlap), navíc ztvárněná velmi špatnou herečkou - v tomto ohledu si zdatně sekundovala s hlavním hrdinou. Jediný bodík dávám z úcty ke Karlu Kachyňovi a Daně Medřické, pro kterou to byla poslední filmová role. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Poslední společné filmování Dany Medřické se synem, Václavem Vydrou nejml. (M.B)
  • Filmovalo se v Praze, obci Skryje, na jezu Nezabudický mlýn, na Čertově skále u Hracholusk. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama