Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nahlédneme do světa dvou stárnoucích sester, intelektem i povahou zcela odlišných, a to s citlivým humorem a velkým pochopením, který tomuto snímku náleží. Ta první z nich, Jiřina Venclovská (J. Jirásková), je náročnou, úspěšnou a obávanou primářkou interního oddělení v městské nemocnici. Ta druhá, Fanynka (J. Bohdalová), je i ve zralém věku nevinným dítětem, které hledí na svět s naivní důvěrou a úsměvným očekáváním. Ta první se o sebe umí postarat dokonale, ta druhá je v dětinské nesamostatnosti odkázána na vnímavou péči bližního, který ji bude umět pochopit a milovat. Celý život žily tyto dvě ženy životy navzájem nezávislé. Osud je ale svedl dohromady a obě musejí projít krkolomnou cestou nesnadného soužití s neustálými rozmíškami… (Česká televize)

(více)

Recenze (215)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Příběh mentálně zaostalé Fanynky s veselou něžnou duší na mě silně zapůsobil a dolehl až k mému srdci. On Jiří Hubač snad pokaždé uměl napsat výborný scénář pro tyhle čistě lidské, dojemné filmy, které dodnes plně upoutávají nejednu generaci diváků u obrazovek. Hlavní postavy dvou rozdílných sester mi zde sice připadaly napsané poněkud stereotypně (a ty vedlejší ještě schematičtější), ale tohle potenciální minus spolehlivě vyváží pozoruhodné výkony Jiřin Jiráskové a Bohdalové. Pro obě herečky znamenala Fany opravdu výjimečné setkání před filmovou kamerou a dámy se naplno chopily svých rolích s velkou profesionalitou sobě vlastní. Jistým zklamáním pro mě ale zůstává režie, která je na Karla Kachyňu až nebývale rutinní a zcela postrádá typickou „kachyňovskou“ poezii, jež by dodala filmu i další uměleckou devizi navíc. Žel, Kachyňovi se úplně nepodařilo ani ukočírovat Donutila tak, aby v jeho podání nespadla postava farníka až do fraškovité karikatury. Navzdory výkonům hlavních hereček se nemohu ubránit dojmu, že jde o nejslabší Kachyňovu režijní práci. [75%] ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Film "Fany" je obdivuhodným koncertom dvoch veľkých českých herečiek. Jiřina Jirásková a Jiřina Bohdalová tu perfektne, profesionálnym spôsobom, zahrali súrodeneckú dvojicu starších sestier. Jedna z nich je úspešná, slobodná, uznávaná doktorka, kdežto druhá trpí psychickou chorobou. Jej intelekt sa zastavil na úrovni desať ročného dieťata. Tieto dve rozdielne ženy musia navzájom nájsť ku sebe cestu a porozumieť si, aby mohli spoločne stráviť jeseň ich života. Vysoko melodramatická záležitosť v réžii skúseného Karla Kachyňu. *** ()

Reklama

mh.mail 

všechny recenze uživatele

60% — Jedná se bezesporu o herecký koncert Jiřiny Bohdalové. Přesto tomu filmu něco chybí, neumím ani moc říct, co. Za prvé je to tedy evidentně takový „Rain Man po česku“ a za druhé mi to přijde málo filmové. Příběh se prakticky soustřeďuje pouze na dvě postavy — Fany a její sestru v podání Jiřiny Jiráskové, všichni ostatní jsou v příběhu jen jakoby do počtu a prakticky jím prošumí bez nějakého zásadního vlivu. Rozhodně se však nejedná o špatný film, rozhodně lepší než Jedna kočka za druhou, ale o něco horší než Babí léto. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Takový přeslazený kýč, který si podobně postižené lidi bere jen jako pozlátko. Dustin Hoffman trávil měsíce v podobných ústavech, aby odpozoroval přesné chování autistů, paní Bohdalové stačila jedna odpolední návštěva, aby toto vše vstřebala. Její výkon tak spíše připomíná Křemílka s Vochomůrkou, nikoliv životného, duševně postiženého člověka. A příběh je v podstatě okopírovaný Rain Man, jen s prohozenými pohlavími. Jedinou invencí navíc je asi ten farář, ale uchopený velmi nešťastně, rádoby komicky vážně, ale ze života to opět rozhodně není. ()

Nepi 

všechny recenze uživatele

Tragický a smutný příběh a dvou sestrách, jedné postižené a druhé, která pracuje jako primařka v nemocnici. Film je velkou hereckou příležitostí pro Jiřinku Bohdalovou, která ztvárnila postiženou Fany dokonale.Při scénách jako je reklama na mistr Proper sem se válel smíchy,ale konec je dosti smutný. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Jiřina Bohdalová se před natáčením kvůli roli Fany nechala zavřít na jeden den do ústavu pro duševně choré. Učinila tak po vzoru Dustina Hoffmana, který strávil v rámci přípravy na film Rain man (1988) s autisty více než půl roku. (Jizni Tlapa)
  • Krematorium ve filmu se nachází v Nymburce. Dále se filmovalo převážně v Kutné Hoře. (M.B)

Reklama

Reklama