Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nahlédneme do světa dvou stárnoucích sester, intelektem i povahou zcela odlišných, a to s citlivým humorem a velkým pochopením, který tomuto snímku náleží. Ta první z nich, Jiřina Venclovská (J. Jirásková), je náročnou, úspěšnou a obávanou primářkou interního oddělení v městské nemocnici. Ta druhá, Fanynka (J. Bohdalová), je i ve zralém věku nevinným dítětem, které hledí na svět s naivní důvěrou a úsměvným očekáváním. Ta první se o sebe umí postarat dokonale, ta druhá je v dětinské nesamostatnosti odkázána na vnímavou péči bližního, který ji bude umět pochopit a milovat. Celý život žily tyto dvě ženy životy navzájem nezávislé. Osud je ale svedl dohromady a obě musejí projít krkolomnou cestou nesnadného soužití s neustálými rozmíškami… (Česká televize)

(více)

Recenze (214)

philip.j.fry 

všechny recenze uživatele

Silný příběh s občasnými hluchými místy.Jiřinu Bohdalovou znám třeba z Nesmrtelné tety,Televarieté a dementních reality šou na Primě a musím uznat,že tohle je asi její nejlepší role.Cítil jsem i trápení sestry Jiřiny Jiráskové která se na Fany zlobila ale v hloubi srdce ji měla ráda.A když přišel konec,řekl jsem si že takhle smutně to skončit nemůže,že nezemře... ()

charge 

všechny recenze uživatele

Scéna s "fotografií" na konci pro mě představovala nejsilnější okamžik jakej jsem kdy měl možnost ve filmu vidět a nejen v českým. Jen některý scény jsou natočeny poněkud televizně, ale i tak se jedná o výjimečný dílo. Reálný příběh ukazující lidskou sobeckost nejen od okolí, ale i z řad těch nejbližších, kteří si uvědomí svou chybu teprve, kdy už nejde vrátit nic zpět. ()

Reklama

Anthony 

všechny recenze uživatele

Takový slušný film, ale žádné veledílo - rozhodně Kachyňa umí líp. Bohdalová opravdu hraje skvěle - navíc se skvělou maskou, připomenul bych ovšem i Jiřinu Jiráskovou, která vytváří k Bohdalové skvělý protipól a navíc neměla tak vděčnou roli. Bohdalová získala České lva, nominován byl film a scénář - což ovšem po zásluze proměněno nebylo. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Bohdalka mně tam zpočátku vůbec neseděla. Její skřehotavý hlas mi připomínal večerníčky. Nemohla jsem se ubránit pocitu, že je špatnou volbou pro hlavní představitelku dramatu o oligofreničce Fany. Nicméně mi postupem času sklaplo a já si musela přiznat svůj chybný odhad. Dokázala zahrát slabomyslného člověka, jenž vidí každou drobnou radost, jenž je upřímný a bezelstný, velmi věrně. No a v každém případě byste nejvíc uvítali něčí přítomnost v době, kdy už není šance, a to i přesto, že vás dotyčný psychicky ždímal a štval. V tomto stavu roztají i tvrdá srdce. V kombinaci s geniální Hapkovou hudbou byl namíchán až těžce dojemný koktejl. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Naprosto chápu, v čem je tento film nedokonalý a chybující, všechny ty kritiky snesené na Karla Kachyňu mají asi své opodstatnění. Jenže- s přibývajícími léty Kachyňa i jeho divácká obec přehodnotily priority, pohled kupředu za horizont vystřídalo ohlédnutí se zpět a taky okolo sebe. "Já jsem tvé stáří, pozvi mě dál...". Jiřina Jirásková coby stárnoucí primářka je vynikající a stejně tak Jiřině Bohdalové se povedlo překročit svůj stín a zahrát postavu, na kterou bych si u ní nikdy nevsadil. Jde tu ale hlavně o paní primářku, co udělá se zbytkem života, který jí ještě zbývá, zda bude mít ještě sílu něco užít, otevřít se, mít rád. A Fany je přesně ten klíč, který do zámku pasuje, aby jí ty dveře do života otevřel. To je oč tu především běží...80% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Jiřina Bohdalová se před natáčením kvůli roli Fany nechala zavřít na jeden den do ústavu pro duševně choré. Učinila tak po vzoru Dustina Hoffmana, který strávil v rámci přípravy na film Rain man (1988) s autisty více než půl roku. (Jizni Tlapa)
  • Krematorium ve filmu se nachází v Nymburce. Dále se filmovalo převážně v Kutné Hoře. (M.B)

Reklama

Reklama