Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh snímku je situován na začátek minulého století, do chudého podhorského kraje, kde v mlčenlivém odříkání i snaze vyvzdorovat si právo alespoň na kousek spokojenosti a štěstí, žijí naši hrdinové. Oba přišli do venkovského prostředí zvenčí, ani jeden není plně srostlý se světem starousedlíků, dědících svůj těžký úděl z generace na generaci… Adam (R. Holub) je zasmušilý nemluva, zjevně mající potíže s běžnou mezilidskou komunikací, straní se lidí a odmítá vystoupit ze své samoty. Nevyčítá těžce nemocné matce (V. Zawadská), kdysi žijící nevázaným životem a v neuspořádaném soukromí, že vlastně její vinou nese cejch parchanta. Beze slova odvede prodat jediný cennější majetek – krávu – aby měl na zaplacení tišících léků pro matku. Róza (A. Mihulová) je mladá, družná, touží nalézt aspoň trochu spřízněnou duši, a tak se Adamovi poněkud vyzývavě vnucuje do domu. Zpočátku ji hrubě vyhání, ale postupně se sbližují. Róza čeká dítě a jejich soužití požehná i farář. Ale jak říká staré přísloví, neštěstí nechodí po horách, nýbrž po lidech… (Česká televize)

(více)

Recenze (200)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Karel Kachyňa a a Alena MIhulová, to v té době prostě dávalo smysl. Kráva je výborné dobové drama, které nabízí perfektní příběh, melancholickou náladu a herecké výkony, na které jen tak nezapomenete. Na rok 1992 jednoznačně film, který si zaslouží pozornost všech, kteří ocení kvalitní český kousek. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Exkurze do strohosti venkovského života na počátku dvacátého století. Syrové, minimalistické, ale ohromně působivé i pro "dnešního" člověka z města. Obvzláště s čokoládou Milka v ústech. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl dvakrát, když jsem byl malej a málem jsem se z toho zbláznil. Jestli se takhle žilo dříve, tak potěš pán bůh. Je to nádherný snímek, ale čiší z něj beznaděj. Všechno ovlivňuje příroda a co si člověk sám neudělá, to nemá. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne slusnej film, ale neprislo mi, ze by to bylo nak zvlast beznadejny, drasticky a podobne, ale je fakt, ze ma film hodne syrovou atmosferu. Trosku mi pripomnel Zelary. Jinak pribeh je velmi jednoduchej, ale silnej, zpracovani vypada hodne lacine, skoro az televizne, ale v tomhle pripade to dobre dokresluje atmosferu. A hlavni dva herci hrajou solidne, Mihulova je fajn a Holub taky, akorat obcas hazi zbytecne takovy tupy xichty. Na 5* to sice neni, ale za skouknuti stoji. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Úvodní označení „dobrodružství neobyčejného života“ je trochu hořká ironie. Na Krávu se nedívá moc lehce. Na samotě, kde lišky dávají dobrou noc (pokud už to na ně nebylo moc a také radši neutekly na nějaké „pohostinnější“ místo), se opravdu žádná velká idyla nekoná. Život na konci světa je pořádně těžký a krutý. Ona kráva je středobodem života hlavního hrdiny a také prostředkem k samotnému bytí (i když ve filmu paradoxně příliš radosti neudělá, spíš naopak). Již zmíněný Adam je pak všechno, jen ne gentleman a velký myslitel (resp. se jedná o pravý opak obou). To ostatně dokládá i událost, která předchází „přijetí“ nové ženy. Díky ní Adamovi občas mezi trvale zamračenými mraky vysvitne sluníčko, ale vždy opravdu jen na chvíli, a každý takový veselejší moment je pak vykoupen něčím nepříjemným či dokonce rovnou tragédií. Postupně jsem osudem zkoušenému Adamovi začal i fandit, ačkoliv s výhradami, a protrápil se s ním až ke konci (či začátku?). Této vcelku depresivní, ale autenticky působící podívané, přiklepávám solidní 4*. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Krávu jsem viděl poprvé a naposledy v roce 1994. Byl jsem z toho dost mimo, tak syrový a strhující příběh o přežití... 12.3. jsem krávu shlédl znovu... je to jednoduché, syrové... a v jednoduchosti je síla...Bravo, Pane Kachyňa !!!!! ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tá syrovosť prostredia, realistickosť príbehu, radosť, plač. To všetko a ešte oveľa viac dáva príbehu neopakovateľný nádych. Tá melanchólia a pesimizmus s iskierkou nádeje je síce ťažko stráviteľný, no stojí to za to. Dokonalí herci, neskutočne nesympatickí, no aj tak si počas filmu získali moje sympatie. Krásne a uveriteľne zahrané. Perfektný nadhľad príbehu, ktorí sa odohráva v spätosti s kupovaním-predávaním kráv ako symbolom čohosi. Života? Smrti? Neviem, no odkaz na prírodu zabral takisto. Toľko veľa na tak krátkom priestore a v tak krátky čas? Stále neverím. 90%. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o zobrazení dřívějšího života na vesnici, Kráva u nás pravděpodobně nemá konkurenci. Všechny ty "Želary" a "Sekalové" působí oproti ní hodně vyumělkovaně. Žádní moudří lidový vesničané, ale drsný život a surová vesnická mentalita. Ale její zobrazení není samoúčelné, je podpořeno příběhem, který jedinečnou atmosféru celého filmu jen podtrhuje. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Velice dobré. Škoda, že DVD museli ocejchovat GZ publishers a ke koupi to bylo pomalu jenom v LK. Takhle se té reprezentativní kolekce Kachyni nedočkám nikdy :( ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Pekný film s trpkou príchuťou z čias, kedy nič nebolo jednoduché. Keby táto generácia mládeže žila v tamtom období, 3/4 pokape od hladu či samoty .. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Karel Kachyňa má môj rešpekt. Považujem ho za jedného z najlepších českých režisérov. Natočil mnoho snímkov, ktoré si rád zvyknem i opakovane pozrieť. Najradšej mám jeho film "Ucho". To je Kachyňov majstrovsky vybrúsený diamant. V poradí druhý titul, ktorým ma pohladil po mojej diváckej duši je snímok "Krava", ktorý natočil v roku 1992. Príbeh lásky podivného muža a jeho svojráznej ženy, ktorý sa odohráva na odľahlej horskej samote, ma silne oslovil svojou drsnou poetickosťou a surovou naturálnosťou. Je to skvelá, nevšedná vzťahová dráma. Hlavné úlohy ústrednej dvojice bravúrnym spôsobom stvárnili Radek Holub a Alena Mihulová. **** ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Začátek Krávy je hrozně zdlouhavý. Celý příběh je obyčejný, rutinní a zkrátka co možná nejsmutnější a nejbeznadějnější. Neměl jsem z něj pocit autentičnosti. Jednak kvůli hudbě, tak kvůli celkovému dojmu umělosti, tak kvůli opětovnému užívání snových částí Karla Kachyni, které mi už zevšedněly. Ke konci přesto Kráva poměrně zaujme. Vadilo mi ale nejvíc něco jiného. Nejbeznadějnějším prvkem filmu jsou postavy. Já vím, že vykreslit jakousi vesnickou demenci bylo záměrem, když však přeji všem postavám co nejbrzčí smrt, je něco špatně. Buď se mnou, nebo s filmem. Nebo obojí. Obzvláště dvě hlavní postavy jednají naprosto zmatkovitě, debilně, pokaždé jinak, jsou dokonale vygumované, mají tupý pohled a nemají ani špetku sympatičnosti. Nemám nic proti filmům s dementy. V momentě, kdy ale ve filmu chybí jakýsi objektivizující hlas, který by upozorňoval, že toto je dement a autor to ví, v momentě, kdy ve filmu chybí kdokoliv, ke komu bych se mohl upnout jako k ostrůvku inteligence a rozumu, pak takové dílo bezchybně funguje jako frustrační nástroj plný beznaděje. Vůbec se mi ale nebude líbit. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Jako každej den, jako vždycky, jako celej život..." Film Kráva je u mňa malým veľkým filmom, navyše tv film, čo je fakt neuveriteľné...Pamätám si to ešte z detstva a veľmi rád som si to nedávno na čt2 pripomenul. Kedysi dávno na mňa zapôsobil, ale teraz ešte viac. bez veľkých hereckých hviezd dokázal zaujať v prvom rade strhujúcim príbehom a aj menej zvučné mená a neherci zo seba dali maximum. Rád sa vraciam do doby, kde k životu a šťastiu stačilo tak málo. Problém je, že i na to málo sa musel Adam drieť v jednom kuse a život sa s ním tiež nemaznal. Silný príbeh a nádhernú prírodu krásne dopĺňa nádherne smutná skladba na piáno od p. Hapku. Bohužiaľ sa mi ju nepodarilo nájsť ani na youtube, škoda. Jeden z naj filmov, ktoré v Československu vznikli. Len tak mimochodom, ten úplne "naj" je u mňa Tisícročná včela. 100%. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Kachyňa je jedna z největších postav českého filmu. Má na kontě několik lahůdek a Kráva je jednou z nich. Škoda že dnes už Česká televize netočí tak kvalitní televizní filmy jako dřív. Kráva je totiž plnohodnotným partnerem kinosnímků. Vypráví obyčejný příběh sedláka a to scénáristicky úsporně, ale o to více přesvědčivě. Kachyňa zvolil tehdy málo známé herce, ale měl rozhodně šťastnou ruku. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Kachyňa věděl jako málokdo, kterak vytěžit z minima maximálně kvalitní film. Ne že bych tímto nějak shazoval například Hapkovu hudbu, která je mimochodem ozdobou vyprávění, ale odvyprávět děj tak chudý na rekvizity, zvraty nebo vedlejší postavy s tak objemnou poetičností a atmosférou, to si žádá kumšt v takovém Hollywoodu takřka nevídaný. Opravdu silných emocionálních chvil zde sice tolik nenajdeme, ale ódu na obrazovou krásu a čistotu pěje Kráva skoro v každém záběru, stejně jako Holub s Mihulovou na prosté a přirozené herectví... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Tak trochu nedoceněný, na okraji zájmu žijící Kachyňa, který ovšem nepostrádá nic z toho, čím pan režisér mistrně vládl. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pekný lyrický snímok a do deja rýchlo vťahujúcimi dobovými reáliami života kdesi na horskej samote. Chudák chlap, zažil dosť, no život sa s ním nemaznal ani ďalej... Smutné, atmosferické a príjemne rustikálne. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama