Reklama

Reklama

Skandinávské umění

(seriál)
  • Velká Británie The Art of Scandinavia
Velká Británie, 2016, 3x50 min

Hrají:

Andrew Graham-Dixon (průvodce)
(další profese)

Obsahy(1)

Skandinávii tvoří tři sousední země – Dánsko, Švédsko a Norsko. Pojí je příbuzné jazyky a vikingská minulost. Skandinávské umění zrcadlí jejich bouřlivé dějiny, jež se odehrávaly v krajině zapomenuté krásy. Příroda se pro místní obyvatele stala mocným nepřítelem a současně velkou inspirací – nejen pro obrazy a poezii, ale také pro architekturu a design, ovlivněný skulpturami věčného ledu nebo sosnovými lesy. Navzdory odloučenosti se ve Skandinávii úspěšně zrodila jedna z nejpozoruhodnějších světových civilizací. Skandinávské umění obsahuje mnohé výrazné znaky severské krajiny: drsnost, břitkost, průzračnost. Průvodcem cyklu je renomovaný kunsthistorik Andrew Graham-Dixon. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Díly: 1) Temná noc duše, 2) Bylo nebylo v Dánsku, 3) Účelný design švédské demokracie. -------- V titulcích (jednotlivých dílů) seriálu uvedeno: režie Ian Leese (1. díl), Patrick Dickinson (2. díl), Paul Tickell (3. díl); rok výroby 2015. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

První díl o Norsku, jeho přírodě a umění je velmi dobrý, rovněž i druhý díl o Dánsku. Třetí díl o Švédsku je zaměřen na užité umění a už tak netáhne. ()

Reklama

nikafcker 

všechny recenze uživatele

Další výborná série o umění z dílny BBC. Každý díl, jiná země. Skvěle mapuje historii, zábavným a poučným tempem se dostává až k současnosti jednotlivé země. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

První díl pojednávající o Norsku je plný krásně norské přírody, norské historie ("Ve středověku by se všichni obyvatelé Norska vešli na stadion ve Wembley"). Líbily se mi krásně krajinářské obrazy romantických nacionalistu. Také další krajinářské obrazy jsou moc peknem ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

V BBC tohle perfektně umí a Andrew Graham-Dixon mne zaujal už v tryptichu RUSKÉ UMÉNÍ, které také vřele doporučuji! ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama