Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nemocnici na malém městě se odehrávají převážně příběhy dospělých. Nikdo z nich se zrovna nenachází v úspěšném období života, mají porouchané vztahy, nedaří se jim v práci. Hořkost z nich dělá lidi nepříjemné, a tak i třináctiletý uličník dostává kapky od každého, koho potká. Ne neprávem si vyslouží přezdívku Lže a krade, ale podezření na něj padá i ve chvílích, kdy je nevinný. Jenže zrovna tenhle kluk si usmyslí, že udělá radost jedné smutné holce. A protože je 5. prosince, slíbí jí, že do nemocnice přivede Mikuláše. To ovšem znamená, že se musí dostat ven. A pod bystrým zrakem vrchní sestry to nebude nijak snadný úkol. Tenhle souboj s nejistým výsledkem má ale v závěru jedno jisté – všichni jeho aktéři pomalu otvírají oči a jako zázrakem otvírají svá obrněná srdce a prožijí chvíli vzájemného porozumění. (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Během sněhobílé měsíční noci, kdy bělovousý stařec rozdává dárky, se odehrává tenhle film. Skvostné obsazení napomáhá pochopit všechny postavy, které se během několika hodin dostanou na křižovatku svých živoů... Že je to snímek pro děti, je, podle mě, pardon -blbost-. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Zvlastne ponury a depresivny film, z ktoreho mi bolo vzdy smutno. A sama ani neviem preco. Mozno kvoli tomu, ako Abrham bravurne stvarnil ulohu beznadejneho alkoholika. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní reflektovat tohle bolestné drama jako film dětský, což tu řada komentátorů dělá. Z jakého důvodu? Že má dětského hrdinu? Že se odehrává během Vánoc? Že ho někteří z diváků poprvé zhlédli v dětství? Tyhle argumenty se mi zdají jako vršení absurdit. Bolestně nádherné komorní drama Karla Kachyni natočené podle scénáře jeho osvědčeného spolupracovníka Jana Procházky se přeci vzpírá všem těmto motivům interpretace. Mám pocit, že degradovat tenhle snímek na ,,dětský film" či dokonce na ,,nenáročný příběh" je tou největší nespravedlností, které se může dílu pana Kachyni dostat. Už jen ta témata - rozpady rodin, závislosti, alkoholismus... Já bych naopak řekl, že film Městem chodí Mikuláš je jedním z nejlepších polistopadových televizních filmů a rozhodně tedy filmem, který jako jeden z mála postihuje tu zvláštní smutně nostalgickou náladu období Vánoc, kterou všechny ostatní snímky, tvůrci i média obecně přehlížejí a záměrně ignorují. Takhle vypadá (možná skutečná) tvář vánočních svátků - anebo je to možná alternativa ... mnoha lidem je právě v tomhle období povinné veselice a dobrodiní nejvíce smutno... ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Opravdu velice dobrý film Karla Kachyni podle posledního scénáře Jana Procházky. Josef Abrhám tradičně dobrý, Eliška Balzerová lepší, než kdykoli předtím! ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Procházka s Kachyňou uměli točit filmy! Lehký sentiment a melancholie dodává jejich snímku naprostou preciznost. Čiší z něj nádherná kouzelná atmosféra. Daniel Douda září v roli problémového chlapce, kterého vám bude přes všechny jeho negativismy fakt líto... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Personál dětského oddělení si na noční službě uvědomil, že místo chlastání, pletení, večírků a opakovaných kontrol technického stavu polského Fiatu za plotem nemocnice, lze něco udělat i pro radost druhých. Kachyňův komorní příběh o lidských strastech, slabostech, touhách a zoufalé snaze skrýt to všechno před okolím měl v mé paměti jakousi zvláštní auru, ale ta teď po x-letech prakticky zmizela. Tohle nemám rád... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Karla Kachyňu považujem za jedného z najlepších českých režisérov. Natočil mnoho snímkov, ktoré si rád zvyknem i opakovane pozrieť. Najradšej mám jeho film "Ucho". Ale na svojom konte má i dalšie veľmi podarené snímky ("Fany", "Krava", "Smrť krásnych srncov", "Sestričky", "Pozor, vizita!", "Kočiar do Viedne", "Kráľ Šumavy"...). Okrem celovečerných kino titulov občas zrežíroval aj nejaký televízny film. Jedným z nich je tv snímok "Mestom chodí Mikuláš", ktorý vznikol pod jeho režisérskou taktovkou v roku 1992. Tento komorný dramatický príbeh sa odohráva počas sviatku svätého Mikuláša na detskom lôžkovom oddelení nemocnice v malom českom meste. Je to dojemné a smutné. Je veľká škoda, že pán režisér Kachyňa nedostal možnosť spracovať túto tému do formy kino filmu. *** ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ne každý prožívá Mikuláše v rodinném kruhu plném lásky a pohody...Nápad, atmosféra, skvělí herci, pěkná hudba a pár silných okamžiků => poctivé 4*. Městem chodí Mikuláš je snímek, který jsem svého času měl velmi v oblibě, poté jej nesnášel a nyní jej považuji za povedený počin v naši kinematografii a to nejen díky mistrně zahraným postavám, jež se honosí brilantně vystiženými charaktery. V širších souvislostech tento film pochopí spíše starší divák než dítě. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Kachyňovsky dojemné, chápavé vůči všem slabostem, kterými jeho postavy trpí. Pěkná pointa, která nesklouzla do sladkobolu, jak se to "vánočním" filmům často stává. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Každoroční trvalka. Karel Kachyňa mohl poslední scénář Jana Procházky (např. Ať žije republika) realizovat až dvacet let po jeho smrti, ale i tak se mu podařilo zachovat původní dobu vzniku (auta sice tvoří dobové favority, ale areál nemocnice jasně evokuje začátek 70. let). Poetická kamera Vladimíra Smutného, melancholická hudba Petra Hapky a především geniální Eliška Balzerová tvoří skvělý divácký zážitek. Pozadu nesmí zůstat ani na dětský věk fantastický Daniel Douda, který byl slibným talentem, ale po natočení tohoto snímku bohužel zmizel neznámo kam. Film byl sice natočen původně pro televizní obrazovku, ale naštěstí na klasický film, protože televizní záznam by v tomto případě sotva vytvořil onen poetický zážitek. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jedno viem isto, Kachyňove filmy treba pozerať srdcom. Príbeh síce jednoduchší, no tá atmosféra bola neskutočná - krásny nostalgický návrat do časov mladosti. Čo sa týka obsahu, veľká pravda. Konanie ľudí z veľkej časti záleží na prostredí a okolnostiach, v ktorých žijú. Chlapec, na prvý pohľad len taký výrastok a budúci kriminálnik, no mal srdce, väčšie ako poniektorí ľudomilovia. To isté sa dá povedať aj o vrchnej sestre. Dobro sa skrátka skrýva v každom z nás, len ho treba nájsť. Silný nadpriemer. 85/100 ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Velice silné tvůrčí obsazení je na výsledku znát. Zdánlivě dětská tématika se postupně mění v obraz celospolečenských hodnot. Rezignace, marné vyhlídky na budoucnost, ale i naděje či touha pomoci druhému. Humor i silné drama s precizním hereckým obsazením. Pro mě osobně byl přístup vrchní sestry k některým situacím dost inspirativní a sama Eliška Balzerová má u mne další velké plus. Film pro děti určený hlavně dospělým. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Zvláštní snímek..má své tajemné kouzlo. Jako dítěti se mi líbil kvůli Mikuláši, ale už tehdy jsem cítil tu zvláštní energii, která z něho vyzařuje. Kdybych ho měl hodnotit teď, tak na něj stále pohlížím s tou nádhernou dětskou naivitou.. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Kachyňove filmy mám rád, ale tento som videl prvý krát. Nečudo, veď jeho názov evokuje úplne iný typ filmu, než akým je. Určite to nie je detský film a iba čiastočne film o deťoch. Je to film o batohoch, v ktorých si každý z nás nesie svoje radosti i starosti, stretáva iných batôžkárov, premýšľa, prečo jedni majú batohy veľké a iní miniatúrne, premýšľa aj o tom, či sa dá s tým niečo robiť a či to nebude na úkor iného. Nakoniec si všetci na chvíľu odložia batohy a doprajú čakajúcim deťom Mikuláša aj keď vedia, že už ráno si svoje batohy ponesú ďalej a niektorí aj inde. Do toho znie Hapkova hudba a Daniel Douda završuje svoj veľký herecký part bez toho, aby bol uvedený medzi hercami tohto filmu. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Kachyňa točit uměl. Škoda, že tu není už mezi námi, a kdyby byl, tak by takoví jako já byli rádi, neb dneska je to bída českého filmu. Přeji si, aby tu Kachyňa byl, a byl mlád a točil! ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Šedivý post-socialismus, přežívající v našich nemocnicích doteď. Velmi pečlivě vykreslený vztah mezi alkoholickým lékařem, jenž už dávno rezignoval na vše, a dvěma sestrami ze stejného oddělení. Daniel Douda byl talent, těžko říct, jak a proč skončil. Smutný, nikoliv depresivní, kdysi dávno viděný a dnes připomenutý a znovu zhlédnutý film. ()

Reklama

Reklama