Reklama

Reklama

Lynč

(seriál)
TV spot

Epizody(8)

Obsahy(1)

Mladý dokumentarista Lukáš přijíždí do malého města Buchnova, aby zjistil více o násilné smrti Denise, kterého znal od dětství, stejně tak jako obviněného vraha. Nalezne tam nejen vzpomínky na minulost, ale také řadu podivností a záhad ze současnosti. Ukáže se totiž, že Denisovu smrt doprovázel krutý lynč. Seriál mimo jiné zkoumá, jaký efekt má vražda nevinného muže na malé město uprostřed Česka, kde se všichni navzájem znají a kde má každý své tajemství. Velkým tématem projektu je odkrývání reality maloměsta a objevování skrytých kostlivců ve skříních jeho obyvatel. Tvůrci se také zaměřili na více či méně fungující mezilidské vztahy a otevřou i problematiku rasové nesnášenlivosti a předsudků. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (54)

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Chce-li někdo nahlédnout do choré mysli studentů českých filmových škol, tak je Lynč pro ně skvělý studijní materiál. Aneb jak vytvořit nejxenofobnější a nejrasističtější minisérii všech dob a chtít tím sdělit nějakou tu hip 'n shit cool "mesydž", která se nakonec mine účinkem. Pojďme si zrekapitulovat hrací pole, máme tady malý prdelákov, v jehož jedné části žije rómská komunita ... to je v podstatě ok, takových obcí je u nás habakuk. Potud to byla realita a teď přichází naši studentíci ... 90% bílého obyvatelstva jsou ty největší svině, úchylové, devianti, vrazi, ultra pravičáci a jiná hovada ... KDEŽTO 100% romského obyvatelstva jsou čisté duše, které by zločin nikdy nespáchali, a když už se účastní něčeho nelegálního, tak jsou v podstatě nakonec jediní, kteří se to snaží napravit. Je smutné, že něco tak odporného je odvysíláno na České televizi. Nutno ještě podotknout, že scénář má spousty děr a je hloupý ... velmi hloupý. Ona celá situace, že by u nás zlynčovali k smrti rómského mladíka, a že by se údajný vrah dostal rychle na svobodu je mrtě přitažená za vlasy .... a nakonec zjistíte, že tahle idiocie byla inspirována nějakým článkem o události, která se udála v Americe někdy na začátku druhé poloviny minulého století ... tleskám studenti, tleskám. Více takových hlupáků s titulem, kteří budou přikrmovat českou kinematografii, která je už teď totálně ve sračkách. Jinými slovy se připravte na to, že Hřebejkoviny o tom, jak bylo za komančů špatně nahradí filmy nynějších elitních studentů o tom, jak je český národ plný xenofobních rasistických inbredů. *napsal bílý muž, čili rasista, xenofob, incestní vyvrhel, šukač prasat a vysavačů* (pozn. pro PC sluníčka a české studenty filmových škol). ()

zette 

všechny recenze uživatele

Asi od druheho do pateho dilu to vypadalo celkem slusne. Nenormalni pocet scenaristu v cele s Americanem, ktery ma za sebou zarivou minulost se pak v zaveru projevil. Si jako nekdo mysli, ze vrazda na namesti, ktere prihlizi nejmene 20 lidi se nevyresi a musi pockat az na hnupa z Prahy, jo? Mistni policista-samotar je jeste hloupejsi a naivnejsi nez cela Policejni akademie v cele s Maixnerem, naprosto neuveritelne... Ale par dobrych napadu to melo a celkem me bavilo to sledovat, i kdyz zaver byla uz totalni fraska. Hlavne ti dva Nemci, kdo tohle vymyslel? Bez pointy, trapnost a zmar. Z hercu byl nejlepsi Kriz, naopak Stivinova podala snad svuj nejhorsi vykon. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tři autoři námětu, sedm scenáristů a tři dramaturgové dali dohromady seriál, který dobře ilustruje rčení „od deseti k pěti“. Ze začátku se mi líbilo, že se autoři snaží o sociální realističnost. Pak se objevil motiv incestu, který z toho sice trčel jako vidle z hnoje, ale pořád to bylo tak na tři hvězdičky. Bohužel pak přišlo na řadu duo německých homosexuálních mafiánů v eco-friendly autě a šlo to úplně do kopru. Když se vám srazí realističnost s parodií, nejpravděpodobnějším výsledkem bude rozklížený paskvil. Nedosti na tom, poslední díl se bude moci používat jako odstrašující příklad ještě roky do budoucna. Místo finále je tu buď scenáristicky zcela nezvládnutá epizoda, nebo něco tak dlouho přestříhávaného, až to diváka unaví, a ten prostě vypne. Mnohé postavy se v průběhu celého seriálu chovají zcela nelogicky, jak se to zrovna autorům hodilo. Podobně nevyrovnané byly i herecké výkony, mezi kterými to nakonec vyhráli mladí nováčci jako např. Marsell Bendig. ()

Sarpele 

všechny recenze uživatele

Místo sedmi scenáristů a amerického konzultanta to chtělo především schopného dramaturga. Škoda vyplýtvaného potenciálu tolika mladých lidí. Od ČT je sice hezké dávat šanci i neostříleným tvůrcům, ale pokud si jejich podporu představuje zrovna takto, tedy předhodit je "velkému" jménu, které se dobře vyjímá v PR článcích, jinak ale při neznalosti českého jazyka reálií může těžko pomoct zrovna při tvorbě tohoto typu seriálu, to ať raději mladé nepodporuje vůbec... Plusové body snad jen za spoustu neokoukaných herců, případně i za zajímavé obsazení těch okoukanějších (ambivalentní doktor Pavla Kříže, rasistický hnusák Jiřího Dvořáka, za každou cenu smířlivá starostka Barbory Kodetové). Doufám, že se Pavel Anděl, Marsell Bendig nebo třeba Štěpánka Fingerhutová objeví časem v něčem lepším... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pokus o druhou Pustinu se nepodařil. 1) Na roztříštěném, chvílemi nelogickém a po celou dobu neobratném scénáři se zřejmě podepsalo množství nezkušených autorů, které očividně nezvládl ani americký showrunner (i když kdo ví, jaké by to bylo bez něj). K tomu kreativní producent Jan Maxa: Projekt je v českém kontextu unikátní hned z několika pohledů: vznikal ve spolupráci České televize, filmových škol a kateder FAMU, JAMU a UTB ve Zlíně. Scenáristé i režiséři jsou vesměs mladí lidé, studenti či nedávní absolventi vysokých škol, které řídí zkušený Harold Apter. Jde o kombinaci kriminální minisérie se sociálním dramatem, což je nelehký žánr, který se rovněž v české tvorbě nevyskytuje často. A konečně jde o první televizní seriál koprodukovaný televizí ARTE z její centrály ve Štrasburku._____ 2) Spoiler. Asi největší problém mají někteří diváci a komentátoři se skutečností, že Romové jsou zde vylíčeni čistě jako nevinné oběti. Nechuť k nim je zde podána jako rasistický předsudek a nikoli jako odezva na jejich vlastní chování (což by bylo, myslím, blíže realitě)._____ 3) Spoiler. Incestní linka působí dosti rušivě. Její smysl se vyjeví až ke konci, což je sice mírně překvapující, ale pachuť z předchozího to nesmyje._____ 4) Další zásadní výhrady se týkají řemeslného neumětelství, zejména pokud jde o scénář a dramaturgii._____ Dokumentarista z Prahy je...jak to říci...silný myšoid._____ Protivná doktorova dcera (Štěpánka Fingerhutová) mi pila krev (některé oběti prostě nesnáším)._____ Pitomoučký policista by byl k smíchu, kdyby nebyl k pláči._____ Klause (37letý Ladislav Hampl) a Franze (37letý Ondřej Nosálek) si tvůrci zřejmě vypůjčili z České sody (Alles Gute)._____ 5) Na druhé straně stojí dobré až výborné výkony herců, vemlouvavá atmosféra připomínající Pustinu, aktuální společenské téma a nikoli nezajímavá kriminální story s pokusem o thrillerový konec._____ 6) Zaujali mě: vynikající (a navíc silně přitažlivý) Janek Gregor (Pavel, co dělá pro magistru), Jiří Roskot (slabomyslný Jirka), 30letý Jan Cina (zlynčovaný Denis), 31letý šedivě nenápadný Matěj Anděl (Lukáš, přijel prozkoumat Denisovu smrt), 19letý přirozený bratr Jana Bendiga Marsell (Denisův mladší bratr Tomáš), 12letý výborný Tobiáš Rímský (Zbyněk Jokl, šikanuje cikány) a samozřejmě i 37letý Ladislav Hampl (Klaus) a 37letý Ondřej Nosálek (Franz). ()

Galerie (112)

Zajímavosti (13)

  • Vedle Blšan se natáčelo mj. i ve městech Řevnice a Velvary a také v městysi Všetaty. A též v nemocnici v Kladně a v Thomayerově nemocnici v Praze. (jungewolf)
  • Hospoda u Kachny existuje a v seriálu nese svůj skutečný název. Nachází se v Blšanech, které byly v seriálu přejmenovány na fiktivní Buchnov. (Nick321)
  • Policista Vojta Marek (Marek Němec) má na uniformě připevněné osobní číslo 98911108. Osobní čísla policistů jsou ale vždy šesticiferná. (Martin_L)

Reklama

Reklama