Reklama

Reklama

Rašín

(TV film)
  • angličtina Rašín (festivalový název)
TV spot 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh muže, který dokázal uskutečnit sen o samostatném státě navzdory monarchii i snahám uchýlit se pod křídla carského Ruska, a který také napsal text prvního zákona nově vzniklého Československa. Ve filmu se názorově střetnou Kramář a Rašín, přesto se oba sejdou v jedné vězeňské cele a nakonec i ve vládě nově vzniklé republiky. S tou bývají nejčastěji spojováni Tomáš Garrique Masaryk a Edvard Beneš, zatímco další, neméně důležité osobnosti, zůstávají v jejich stínu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (126)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Režisér Jiří Svoboda už nemá handicap ve formě Michaela Kocába a jeho hudby. Jinak odvedl slušnou práci. Ondřej Vetchý a Miroslav Donutil herecký exceluji. Pěkný televizní dvojfilm ke 100 letů vzniku republiky o politikovi, který se přičinil o vznik republiky a přitom je v této historické úloze zapomínán. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

První díl byl docela slabý a působil neživotně. Ale druhý díl díky hereckému souboji pánů Vetchého, Donutila a Töpfera konečně nabídl nějaký důvod, proč film dokoukat. Začít od atentátu mi přišlo jako dost laciný nápad, zvlášť když se v celém filmu divák prakticky ani nedozví, proč k němu došlo. Vyzobat z něčího života jen drobky a zbytek ať si divák někde zjistí? To prostě nefunguje... (50%) ()

Reklama

petrsv 

všechny recenze uživatele

Film měl (teda aspoň dle mého názoru) vnést více světla do událostí předcházejících vzniku republiky a také vysvětlit působení tak důležitých lidí, jako byli Kramář a Rašín. Bohužel se tak nestalo. Jedná se o další moderně natočený film o historii, tzn. je kladen důraz na emoce a pouze krátký časový úsek. Historická fakta jsou zde spíš jako to v pozadí, obvykle bez dalšího vysvětlení, takže divák-nehistorik nemá šanci se v tom orientovat. Největší průser je v tom, že podstatné události a činnosti Rašína po r. 1918 jsou jen zmíněny několika větami na konci. Herecky je to zvládnuté perfektně. ()

L'Alpagueur 

všechny recenze uživatele

Životopisné filmy o historických osobnostech patří k tomu nejlepšímu ve vysílání České televize a nejinak je tomu i v tomto případě. Kromě Aloise Rašína věnuje film pozornost rovněž Karlu Kramářovi, který bývá podle mého mezi zakladateli Československa neprávem opomíjen. Samozřejmě musím vyzdvihnout herecké výkony Ondřeje Vetchého a Miroslava Donutila. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Zatím nehodnotím, ale nevím, jestli vydržím u dalšího dílu až do konce. Přijde mi, že dávat takovýto tv film v neděli večer jako hlavní program na ČT1 je zcestné. Jedná se zde o konání výrazných politických osobností, o důležité události pro československý národ během 1. světové války, které jsou však známy menšině lidí. Přesto nejsou dost dobře vysvětleny. Zpracování je navíc poměrně nudné a celý děj táhne p. Vetchý. Nevím, jestli nešlo vybrat na p. Kramáře jiného herce než Donutila. Mám pocit, že na ČT je vidět téměř denně v různých pořadech. Už mi dělá vůbec problém mu Kramáře věřit a některé scény mi přišly až tragikomické. Kdyby raději někdo vytvořil srozumitelný hraný dokument o těchto osobnostech s úplně jinými, ne tolik známými, ale také dobrými herci, a pořad běžel na ČT2, alespoň pro mne by to byla zajímavější forma. Doplňuji, že ve 2. díle mi opět některé scény přišly tragikomické a okolnosti atentátu byly vysvětleny opravdu mizerně. P.S.. NA POSLEDNÍ FOTCE V GALERII je Martin Finger a ne Ondřej Malý. Již opraveno. ()

Galerie (296)

Zajímavosti (10)

  • Premiéra filmu byla stanovena na 28. 10. 2018, na 100. výročí založení Československé republiky. (Jurkodak1)
  • Natáčení probíhalo mj. i na zámku Josefa Hlávky v Lužanech (Nadace "Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových). (jungewolf)

Reklama

Reklama