Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdinkou černé komedie Teroristka je Marie (Iva Janžurová), učitelka na penzi, která si jednou řekne, že už si nechce připadat jako kráva. Když jí proti arogantnímu strůjci lokálního zla (Martin Hofmann) nepomůže ani starostka (Tatiana Vilhelmová), sežene si zbraň a rozhodne se udělat to, co většinu z nás občas napadne, ale hned tu myšlenku rozumně zapudíme. Brzy však zjistí, že stejně, jako je vražda složitá morálně, je nesnadná i prakticky – přesto, že jí bývalý žák, momentálně v podmínce (Pavel Liška), dává cenné životní rady: „Kriminalita jenom vypadá jednoduše, paní učitelko, ale pak se dycky něco posere.“ (CinemArt)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (562)

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Výrazně nevyrovnaná černá komedie, režírovaná spíš jako seriózní sociální drama, v němž se realistická dramatická rovina střetává s rovinou humornou v disharmonickém nesouladu a obě se navzájem potlačují, místo toho, aby spolupracovaly a doplňovaly se. Komediální nadsázka je přitom to jediné, co film zachraňuje před osočením, že oslavováním postavy bývalé učitelky, stylizované do takřka westernové bojovnice za spravedlnost, která se s ilegálně získanou brokovnicí v ruce rozhodne ochránit chatařskou osadu před zlým mafiánem, v podstatě obhajuje prosazování cílů střelnými zbraněmi. Záměrem tvůrců pochopitelně nebylo nebádat lidi, aby si vzali pušku na každého, kdo jim vadí v cestě, jakákoli nenásilná řešení však zároveň prezentují jako neúčinná, což zanechává hořkou pachuť z neexistence východiska pro všechny, kdo se kdy ocitnou pod nespravedlivým útlakem bezcitných či zkorumpovaných mocnářů. I jako od reality odtržená bláznivá komedie o mstící se důchodkyni (což vážně není tento případ) působí Teroristka dietně a neintenzivně. Mimo jiné hlavní hrdinka ani nemá svůj pokus o vraždu dost promyšlený - snímek je totiž podřízen tomu, že jde o křehkou seniorku, která zbraň v životě nedržela, ani za mák se nesnaží hlídat si záda a její plán na zabití je amatérský a lajdácký, kvůli čemuž se vyvrcholení filmu nese v duchu spíše rozvážného improvizovaného vaření z vody. Zároveň jde o film, v němž se ženy nechávají sexuálně vydírat jak na běžícím pásu, a kde dostatečným trestem za smrt psa má být kopanec do rozkroku. Většina diváků se v tom ale pravděpodobně šťourat nebude, vystačí si s tím, že Iva Janžurová dobře hraje, a bude se smát tomu, jak míří na lidi s brokovnicí, kterou tahá v nákupní tašce na kolečkách spolu s formou na bábovku. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Námět dobrý, provedení horší aneb nepovedený český pseudowestern směřující v závěru do tragikomické frašky. Nepatřím mezi ty, kteří by potřebovali vidět Ivu Janžurovou, jak se učí střílet ze všech možných zbraní a trénuje fyzičku. Byť zde musím uvést, že všichni opěvovali Francoise Ozona, že se mu podařilo francouzskou legendu Catherine Deneuve dostat do teplákové soupravy, Radku Bajgarovi se podařilo totéž v českém prostředí s Ivou Janžurovou. Martin Hofmann je skvělý jako vždy a díky Mostu jej bude nyní poznávat hodně diváků, Kristína Svarinská je neskutečně sexy a ostatní splňují svůj standard. Nemohu si ale pomoci, mám pocit, že nejlepší na všem byl ten hudební westernový podkres. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Martin Hofmann si toho arogantního neřáda neskutečně dává, nicméně ačkoliv příběh navenek snaží být vhledem do mysli nespokojeného občana jednoho zapadákova, postupem času se zvrhne do tak velké absurdity, že jsem až koulel očima a navíc mě to ani zas tak moc nebavilo. A ještě ke všemu nemám moc rád Janžurku...55% ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Teroristka zaujme zejména černohumornou atmosférou a nepředvídatelným scénářem. Celému filmu vévodí (v nejednom slova smyslu) ostřílená Iva Janžurová, paní Herečka, jejíž postava se na stará kolena rozhodne vzít spravedlnost do svých (lehce se třesoucích) rukou, ať to stojí, co to stojí. Nicméně i ostatní členové hereckého ánsámblu předvedli přesvědčivé výkony, od arcišmejda Hofmanna, přes rajdu Vilhelmovou, až po na smrt nemocnou a děsivě vypadající Holubovou. Vrchol filmu byla rozhodně konfrontace mezi Marií s Machem, následovaná nevyhnutelným koncem. V závěrečné třetině jsem si nemohl nevšimnout nepřehlédnutelné podobnosti s Univerzální uklízečkou - Janžurka alias česká Maggie Smith. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Po pozitívnej odozve na film som bol zvedavý, čo sa pod filmom "Teroristka" reálne ukrýva. Trailer celkom navnadil a Iva Janžurová je proste pani herečka, takže rozhodne mal film čím zaujať. Celkovo poviem, že som s filmom spokojný. Myslím si, že ak je účel komédie nás pobaviť a ja som sa na tom smial, tak je to dobrý signál. Prvá polka filmu, kde dostávame info je pre mňa trošku pomalá. Keď sme videli trailer, tak viac chceme vidieť tie časti, kedy sa to všetko začne dávať do pohybu. Je to pochopiteľné. Ale na druhú stranu potrebujeme informácie ako to celé začalo. Len pravda je taká, že sú tu 2 skvelé scénky. Meranie hluku a vypnutie hluku. Tie časti ma pobavili. Potom však nastane zlomový moment. A naša hlavná hrdinka je rozhodnutá, že musí to celé vyriešiť, lebo nikto iný to neurobí. A inak to nepôjde. A od toho momentu to ide celé veľmi rýchlo hore. A postupne to dospeje až k záverečným momentom, ktoré nemajú chybu. Padne tu pár dobrých hlášok a najmä keď zistíme, že to musela byť robota absolútneho profesionála. To ma fakt dostalo. Čo sa hercov týka, tak Janžurová s Liškom sú absolútne vynikajúci. Martin Hofmann je v role, ktorá mu asi sedí najlepšie, takže tradične dobrý. Tatiana Vilhelmová mi však miestami príde až moc tupá na to, v akom postavení je. A miestami spôsob akým podáva svoje vety má istú dávku trápnosti. Záver je ale uspokojivý, má to vtipné momentky a rozhodne to ukazuje, že niekedy nie je treba dlho chodiť s džbánom po vodu. Lebo keď sa to ucho utrhne, tak sa pri tom môže aj strieľať. Hodnotenie: B ()

Galerie (36)

Zajímavosti (16)

  • Když Marie (Iva Janžurová) míří na Macha (Martin Hofmann) brokovnicí a telefonuje, má v jednotlivých záběrech popruh zbraně střídavě přes rameno, spadnutý a zase přes rameno. (MrAldridge)
  • Prvá zbraň, ktorú dostane Marie (Iva Janžurová), je pištoľ Desert Eagle. Neskôr má revolver Astra 357. Eva Součková (Eva Holubová) má revolver typu Webley Bulldog. Mach (Martin Hofmann) má pištoľ CZ 75. (ČSFD)

Související novinky

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

Čeští filmaři si rozdělili peníze

Čeští filmaři si rozdělili peníze

15.06.2018

Státní fond kinematografie čerstvě rozdělil celkem 65 milionů mezi devítku vybraných filmových projektů. Největší částku 15 milionů korun obdržel chystaný snímek Davida Ondříčka (Ve stínu) Zátopek,… (více)

Reklama

Reklama