Vlakem až do Nebe, k dědovi. Tam prý nikdy nebude válka. Jen slunce, které koulí očima, děsiví čerti, vodníci a lesní stvoření v dědově chalupě. Jenže válka je a němečtí vojáci přijíždějí i na vesnici... Poetika dětství, her, lásky i přátelství však v Kachyňově snímku převažuje a bezhlavý rytíř na bílém koni a strach o dvě myšky jsou v tom momentě mnohem děsivější než tisíce Němců kdesi doma v Praze...(5.11.2011)

Lyrický příběh , v němž se střetává svět dětské fantazie a her s realitou druhé světové války , nese typický rukopis režiséra K.Kachyni.(24.12.2006)

Krásná poetika, takhle už dneska nikdo filmovat neumí.(21.7.2009)

Takto lehce a přitom procítěně dovedl vykreslit dětský svět skutečně snad jen Karel Kachyňa. Neznám mnoho jiných filmů, kde by dětské postavy působily tak věrohodně a nenuceně jako zde. Válka neválka – dětství nevyvede z míry ani ona... Hudba: Zdeněk Liška.(14.1.2011)

Jako válečný film pro děti je to pecka. I pro dospělé s duchem dítěte (nemyslím to zle ;-) Pro duchem dospělé bych doporučil spíše Želary. Stejný žánr ale drsnější. Vlak do stanice nebe je typický dětský film 70. let, ovšem ne o poutích, motýlcích a dětských láskách… Spíše o mašinkách a válce. Milovníky vláčků a zejména parních mašinek jistě nadchne.(22.3.2009)

Na Kachyňovy filmy mám slabost, jsou nenásilné, lidské a hlavně hodně morální a citlivé, dobře diváka vtáhnout do pocitů hrdinů v příběhu a dají trochu nostalgie či melancholie. Tento film je jeden ze skvostů, je akorát dlouhý a stojí za zhlédnutí od začátku do konce. Hodnocení: 80 %(7.1.2012)

Nemôžem inak ako 5 hviezdičiek. Už len preto, že film zobrazuje jednu z lesných železničiek, ktorých bolo kedysi na Slovensku ako maku ale prežili iba dve. A jednu z nich na začiatku 70-tych rokov môžeme vidieť aj v tomto filme.(29.10.2011)

Tohle by mi přesně sedlo ve vysílacím čase někdy na Vánoce.Je to film pro všechny, děti i dospělý. Dětský příběh, v dospělé době, proč ne. Film za 3 plus geniální hudba Zdeňka Lišky, takže za 4.(22.1.2012)