Reklama

Reklama

Beatníci

(TV film)
  • Francie Beat Generation (více)

Obsahy(1)

Kerouac, Ginsberg, Burroughs, významní představitelé jednoho uměleckého hnutí ve francouzském dokumentu. „Tenkrát neexistovalo zabalit studium, neexistovalo nic jako alternativní životní styl," vzpomíná Lawrence Ferlinghetti na slavnou a převratnou éru v dějinách americké společnosti a kultury. Prostřednictvím výpovědí umělců, ale i řadových občanů můžeme sledovat vývoj hnutí od počátečního odporu ke konzumní společnosti až po vznik mimořádných kulturních projektů této doby. Hlavní důraz autoři pochopitelně kladou na nejslavnější beatnická jména – uvidíme Jacka Kerouaka, Allena Ginsberga, Lawrence Ferlinghettiho, Williama Burroughse či Gregoryho Corsa. Beatníci jsou umělecké a literární hnutí v USA ve druhé polovině padesátých let. Říkalo se jim „zbitá" nebo také „blažená" generace. Vyznačovali se nekonformním postojem ke společnosti, odmítnutím tradičních uměleckých forem a hledáním vlastního výrazu v intenzivních životních prožitcích. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Juuroo 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument o unikátnych spisovateľoch. Po pozretí má divák hneď chuť prečítať si niečo od Kerouaca, Burroughsa, či Ginsberga. 5* ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Literární svět se zachvěl, hoříme. Pocity mimo rámec uchopíme, unášíme. Beatníci pera extáze. Tak smrtelníci sví, svobodní, nesmrtelně upřímní. Dandyové múz, kteří přihazují vlivem svého umění spropitné nahodilému balancování, hladovosti po gestech novátorských. Ze stránek ikonických line se proud liter „nevychovanosti“ a vzpoury forem. Svévolné myšlenky slov osvícených, vnitřní spontánnost, kterou lze rebelií konformity docílit. Básníci básniví, neotřepaní. Lyrici, generační strážci, poetové duševní rozjařilosti, kteří polykají údobí nestoudné. Dozrál čas předběhnout čas. ()

Reklama

Jaroslaf 

všechny recenze uživatele

nebylo to špatné a utvrdil jsem se v mém dojmu, že Burroughs nebyl ani tak dobrý spisovatel jako spíš naprosto psychicky nemocný člověk... Jinak se to celé motá okolo něj, Ginsberga, Kerouaca (s lehkým naťuknutím Neala Cassadyho) a to je tak asi všechno. Ocenil bych širší záběr, když už zmínili Célina nebo Normana Mailera, tak k bukowskimu byl sakra už jen krůček .) Taky se mohli zmínit o Kerouacově bisexualitě. Dle všeho míval s Ginsbergem opakovaně milostný poměr .) Překvapilo mě, že Céline býval doktor, tato skutečnost mi nějak zůstavala skryta .) Každopádně pro fanoušky beatnické literatury je tento dokument zajisté povinností .) P.S: Je zajímavý že snad všichni velikáni z těchto dob jsou po smrti, jedině Bob Dylan stále naživu .) Asi proto, že to nebyl spisovatel...."A spisovatelé? Spisovatelé berou drogy, umírají mladí, končí v blázincích. Žádný rozumný člověk nemůže chtít být spisovatel..." - Charles Bukowski ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama