Reklama

Reklama

Na cestě - Série 18 (2016) (série)


Na cestě po Severním Irsku (S18E22)

(epizoda)
Česko, 2017, 26 min

Režie:

Václav Müller

Scénář:

Václav Müller

Kamera:

Radim Letovský

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem za politickými murály Belfastu a Londonderry, ale také na nádherné severní pobřeží s unikátním přírodním úkazem, známém jako Obrův chodník... Severní Irsko zůstalo i po vyhlášení Irské republiky součástí Spojeného království. Po celou svou historii až do let nedávných se zmítalo v bojích pouliční války mezi radikálními bojůvkami republikánů a unionistů. V hlavním městě Belfastu a v hraničním Londonderry zůstaly jako dědictví divokého období velkoplošné malby na zdech domů. Murály znázorňují dramata období let 1969 –1998, které vešlo do severoirské historie jako The Troubles. Pýchou Belfastu ovšem byly loděnice, svého času největší na světě. Před 105 lety tam postavili nejluxusnější parník mezi všemi, Titanic. Od roku 2012 připomíná tragický příběh „nepotopitelné" lodě, která ztroskotala již při první cestě, unikátní stálá expozice. Hned naproti muzeu stojí Titanic Studios, kde se natáčely a stále ještě natáčí epizody jednoho z nejsledovanějších seriálů, Hry o trůny. Severní Irsko je přímo poseto lokacemi slavné fantasy série. Podíváme se na stromořadí Dark Hedges, hrad Dunluce, přístav Ballintoy, nebo Mussenden Temple. Největší perlou severního pobřeží je pak neopakovatelný unikátní útvar Giant's Causeway, Obrův chodník. Čtyřicet tisíc čedičových sloupců, vyčnívajících z Atlantského oceánu příroda stvořila před 55 miliony let. Chybět nebude ani návštěva destilerky nejstarší whisky, Bushmills, nebo setkání s písničkářem Tommy Sandsem na úpatí hor Mourne Mountains. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Autenticita 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavé spíše z hlediska historie, atmosféra místa vyznívá poněkud pochmurněji. Tento díl by mohli ocenit ti, kdo mají rádi nápoj s jemným karamelovým aroma a vysokým podílem alkoholu, a ti, co mají rádi Hru o trůny. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krom toho že irčané se spolu bili jako psi hlava nehlava, jsem se až tak moc nedozvěděl. Slabší díl, který neukázal veškeré přírodní a kulturní krásy, které Severní Irsko jistojistě skýtá. Na cestu do Irska by to nenalákalo a proto mé chabé hodnocení. ()

Reklama

Galerie (16)

Reklama

Reklama