Reklama

Reklama

Píše se rok 1876 a na Divokém západě řádí legendární banda kolem bratří Youngerových a Jamesových, proslulá kontroverzním přepadáváním vlaků, dostavníků a bank. Zatímco pro missouriský lid představují hrdiny, pro bankéře a železničáře zosobňují špinavé zločince, kteří patří za mříže, nebo do hrobu. V Missouri vzbuzují jejich vyhlášené činy velké společenské vášně. Na zasedání státní správy se dokonce vede vážná diskuze o mírovém řešení a jejich amnestii, jenže mocní železničáři dávno předtím najali nesmlouvavého detektiva Pinkertona, aby konečně zneškodnil nepohodlnou bandu psanců. Posedlý Pinkerton se svou armádou lovců odměn neváhá rozpoutat peklo na zemi a úplatní úředníci následně zavrhnou celou amnestii. Cole Younger (Cliff Robertson) a Jesse James (Robert Duvall) proto neváhají znovu spojit síly, vyrazit do akce a zosnovat vyloupení té největší banky na západ od Mississipi v Northfieldu. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

movie 

všechny recenze uživatele

I Philip Kaufman si v začátcích natočil western a popral se s ním velmi slušně. Cliff Robertson je jako Cole Younger výborný, Robert Duvall je naopak v roli Jesseeho Jamese naprosto nesympatický a jeho postava zcela odpudivá. Naštěstí byl James šest let po přepadení Northfieldské zastřelen ze zadu. 70% ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Rok 1972 byl posledním rokem, kdy počet známých westernů převyšoval desítku; další roky jich ubývalo až v osmdesátkách umřely definitivně. Ale hned ten první byl snad jeden z těch nejhorší westernů, co jsem viděl. Příběh vyloupení banky Colem Youngerem a Jesse Jamesem si vytírá zadek s historií, kdy z obyčejných lidí dělá hamižné grázly a z Jesseho a Cola hrdiny. Ti se stejně chovají jak lumpové, takže proč jim fandit? Filmařsky? Ultralaciný a odporný vizuál, retardované dialogy, nenavazující scény, mimoňské scény (baseball ve westernu!, čarodějnice, pověry a psychedelické vize!!). A navrch kopec nudy, kterou táhne nahoru jen pár krvavých přestřelek. Odpady retro filmům mimo hrůz typu Růžoví plameňáci moc nedávám, ale tohle mělo sakra blízko. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. No, pro mne je to však nudný a filmařsky nepovedený western. Bez kapky napětí a ukecaný, neakční a spíše nefilmově televizní. Viděl jsem tohle už jako čtvrtý film o Jesse Jamesovi a jeho bandě a je jednoznačně nejhorší. Doporučuji o tomhle tématu raději film Psanci (1980) s Davidem Carradinem http://www.csfd.cz/film/4340-psanci/, nebo moderněji pojatý Američtí psanci - Psanci Ameriky (2001) s Collinem Farrellem http://www.csfd.cz/film/18208-psanci-ameriky/. Solidní a drsný byl i western Jesse James (1939) http://www.csfd.cz/film/24215-jesse-james/. Takže, bohužel, patrně všechny zajímavé záběry z uvedeného filmu Velká Northfieldská loupež jsou v traileru: http://www.theinsider.com/videos/3308534_The_Great_Northfield_Minnesota_Raid ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Poněkud drsnější kousek, který se asi navždy vryje do paměti postavou muže se zahalenou spodní čelistí a českým divákům i vcelku povedeným dabingem s výrazně dominantním vypravěčem. V českém znění: Aleš Procházka - Cliff Robertson (Cole Younger), Vladislav Beneš - Robert Duvall (Jesse James), Kamil Halbich, Stanislav Lehký, Rudolf Jelínek, Karel Urbánek, Rostislav Čtvrtlík, Otto Rošetzký, Viola Zinková, Marcela Nohýnková, Jan Skopeček, Zuzana Fišárková, Karel Hlušička, Jiří Havel, Ivo Kubečka, Hana Ulrichová, Adolf Filip, Jiří Krejčí. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 5/10 Děj 5/10 Hudba 4/10 Efekty 6/10/// +dobré přestřelky -zdlouhavé/// Docela zvláštní, podivný western. V některých momentech dobrý, v jiných průměrný a zdlouhavý. Cliff Robertson měl charisma, zato Robert Duvall byl dost nesympatický. Zpracování docela ušlo, ale znám mnoho lepších westernů, tohle je jen zajímavý průměr./// Celkem 50%/// ()

Galerie (26)

Zajímavosti (2)

  • Když během baseballového zápasu hráč zvedne rozstřelený míček, v pozadí je vidět auto, které se v dálce pohybuje po silnici. (Marek06)
  • Když Youngerův (Cliff Robertson) gang dorazí do Northfieldu, v blátivé ulici jsou jasně viditelné stopy po pneumatikách automobilů. (Marek06)

Reklama

Reklama