Henry & June

Drama / Životopisný

USA, 1990, 136 min

Philip Kaufman

• Houdini

Oscar 1 nominace: Kamera(9.4.2004)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $11,567,449Tržby Celosvetovo $23,472,449(2.7.2009)

• mandes

rozpočet : ? tžby celosvetovo : $23,472,449(17.12.2006)

Varování: Tohle není film o Henrym Millerovi, ale o Anais Nin! Kdo si chce užít Henryho, a navíc zamlada, ten by si měl dát raději Tiché dny v Clichy od Claude Chabrola. Jeho film vystihuje atmosféru Millerových knih mnohem lépe. Koneckonců je to naprosto logické: Henry a June je zfilmováním vzpomínek Anais Nin, v nichž popisuje své setkání s Millerem a jeho ženou, přičemž je oběma fascinována a přitahována ... Když tenhle snímek běžel v našich kinech, souhrou okolností se mi nepodařilo jej shlédnout. Zato na Tiché dny v Clichy (ze stejného roku) jsem byl několikrát. Dohnání jednoho dlouholetého restu bylo však zároveň i zklamáním. Pohled Anais (a tedy i Kaufmanův) na Henryho Millera se totiž od toho Chabrolova markantně liší, navíc oba filmy se zabývají úplně jiným obdobím spisovatelova života. Tiché dny jsou příjemnou vzpomínkou na Millerovo bohatýrské mládí, Kaufmanův film podává spíš smutné svědectví citlivé ženy o Henryho stárnutí, a o jeho mladé manželce.(8.9.2006)

Životopisný film o Henry Millerovi zabývající se jeho životem v Paříži. Film je okořeněn množstvím sexuálních scén, ale co čekat od filmu pojednávajícím o autorovi, jehož romány byly považovány za pornografii. A má oblíbenkyně Maria de Medeiros je jako vždy slaďoučká.(28.12.2004)

Sexi Uma a šarmantný Fred tvoria dvojicu ako vystrihnutú z Millerovej trilogie Ružové ukrižovanie alebo Sexus Nexus Plexus. Túto trilógiu Miller nazval KNIHA ŽIVOTA! Presne o zrode tohto geniálneho veľkodiela je film Henry a June. Dej je život Henryho Millera v Paríži na pokraji biedy a hladu. Svojou výrečnosťou, ktorou dostal každého na kolená sa pretĺka špinavými uličkami, z párty na párty a od jednej prdelky k druhej. Proste Henry Miller osobne!(1.9.2005)

Na pozadí životopisných faktů o Henry Milerovi, June a Anais předvedena evokace uměleckého kvasu Paříže 1. poloviny 30. let, v snových partiích Anais jakoby probíhají zrychlené dějiny moderního malířství od Picassa a Chagalla po surrealisty, při návštěvách biografu vidíme pak díla Buňuelova a Dreyerova, doprovodná hudba pak pulsuje mezi díly Pařížské šestky, francouzským šansonem, jazzem, Španělskem a vzdálenější exotikou. Erotika otevřená i potlačovaná má stále ducha kultivovanosti i artistní pikantnosti.(5.4.2010)

• playboxguest

Babička Jennifer Schecter se jmenovala Anaïs a stejně jako ona měla potřebu intelektuálně ojet vše, co se kolem ní hnulo, a pak o tom ještě napsat. A protože u Umy Thurman se jí to povedlo jen částečně a protože druhou hodinu se už film šíleně vlekl a nedělo se tam takřka nic zajímavého, nemůžu hodnotit ani průměrně. Jinak nechápu, kde se u klasického dramatu ze 30. let vzalo to označení western, s tím to opravdu nemá pranic společného.(30.6.2011)

Scénář : Philip Kaufman a Rose Kaufman podle knihy Anäis Ninové. Kamera : Philippe Rousselot. Hudba : Jean-Michel Bernard.(22.5.2011)

Kaufman zachycuje nelehky zivot kontroverzniho spisovatele Henry Millera v 30. letech 20. stoleti a jeho zasadni setkani s Anais, ktera ho ovlivnila a mela velky podil na jeho proslaveni . Ke vsemu asistuje sexy Uma Thurman a neni nouze o lehtive sceny. 65%(16.3.2006)

June Miller musela být přesně ten typ člověka, který na vás ihned při prvním setkání něčím zvláštním zapůsobil a o chvíli později vás zcela pohltil a očaroval. A i přes to, že jeho chování mohlo být sebehorší, vždycky jste mu to odpustili. Takže čekejte již postaršího šviháka Henryho a na první pohled nevinnou Anaïs, kteří jsou v podstatě propadlí ženě, jež je akorát využívá a lišácky s nimi zametá. Není divu, že toho o ní tolik napsali. Ke konci se to možná trochu vleče, ale Uma je tady překvapivě tak okouzlující, že to tomu filmu prostě rádi odpustíte. Pěkné.(3.4.2012)

Tri za dve naaaaaadherne heerecky(3.5.2007)

• jafuska

nezaujalo mě to, přišlo mě to zbytečné plýtvání časem, po chvíli jsem to vypla a řekla jsem si, tak toto určitě ne, jsou daleko lepší filmy.(12.8.2010)

Neustálé zahrávání si. Pocity a názory ve mne budí zmatené, snad jak by zmatená nebyla jen hlavní postava, ale i celý film. Nicméně aristokratické i umělecké Paříži třicátých let je zde ponecháno téměř stejně prostoru co zmítání se hlavní trojice, takže to nakonec stojí za to.(29.11.2011)

• xPepsa

Nevim proc Kaufman plytva svoji energii na toceni velmi podprumernych filmu, kdyz by mohl tocit velmi nadprumerne porno.(14.3.2009)