Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 20. století Amerika přemýšlela o své budoucnosti – a vzhlížela k nebi. Správná posádka natočená podle knihy Toma Wolfa je příběh o tom, jak začala budoucnost. Vypráví o neohroženém testovacím pilotu Chuckovi Yeagerovi a sedmi průkopnických astronautech vesmírného programu Projekt Merkur. Philip Kaufman napsal scénář a režíroval svou filmařskou bravurou výcvik, hrdinství... a náhlou slávu, pro níž žádný výcvik neexistuje. Ed Harris, Barbara Hershey, Sam Shepard, Dennis Quaid a Fred Ward tvoří obsazení filmu, který získal 4 ceny Akademie. Vzhůru k nebesům, chlapci! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

mm13 

všechny recenze uživatele

Pôvodne som dal 4 hviezdičky, ale potom vyšla na DVD režisérska verzia filmu a jej vplyv na moje rozhodnutie je jasný. Presne ako pri tých málo iných šťastných režisérskych zostrihoch (Bessonova Magická hlbina, Coppolova Apokalypsa alebo aj Almost Famous od Crowea) i tu platí, že film po úpravách nestratil nič z toho čo mal a nenápadne získal dosť. Predtým to bolo super (a že je takých sebaironických výletov najmä v americkej kinematografii žalostne málo), teraz je z toho malý epos. A moji obľúbení, poväčšine žiaľ epizódni herci, dostali viac priestoru! Šesť hviezdičiek!!! [100%] ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Snímek P.Kaufmana se snaží být, co do věrohodnosti, realisticky natočenou filmovou poctou americkému vesmírnému programu. Mapuje ho od jeho prvopočátků, přes sérii nezdarů, obtíží, malé řadové úspěchy, až konečně po první slavné lety kosmických lodí s lidskou posádkou. Film je také pochopitelně dle očekávání zářnou oslavou věčné lidské touhy dokázat něco nového, mimořádného, být první a nejlepší, která celé lidstvo žene neustále dál a dál. Nikdy ale nesklouzává do laciného patetismu! Jako červená nit se ale celým příběhem táhne připomínka nikdy nekončící lidské přirozenosti hledat si mezi sebou své vlastní nové vzory a opěvované hrdiny. Ve 40 letech minulého století jimi byli piloti vysokorychlostních nadzvukových letadel. Postupem času, s příchodem kosmického věku, svou výsadní pozici ale museli chtě-nechtě nedobrovolně přenechat novým miláčkům vrtkavé společnosti. Astronauti se stali národními hrdiny, a kdysi tolik obdivovaní letci upadli do nezáviděníhodného ústraní. Přízeň davu je ovšem nestálá, a jaké míry publicity se těší současní astronauti, ví každý z nás ..... musí vybuchnout raketoplán, aby si vůbec někdo ještě vzpoměl, že mezi námi jsou stále lidé snažící se překonávat lidské možnosti a hranice ..... teď už mají lidé ovšem své nové hrdiny ... ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Trojhodinová zábavná show o prvních amerických astronautech. Tom Wolfe ovšem tu knihu napsal, aby ukázal, že těch nejlepších, kteří stáli za tím úspěchem, bylo daleko více. Jenže Yeagerův příběh je tu sice v pozadí, ale překryt "zábavnými" scénkami z výcviku a plnými hrstmi manželských láskyplných pohledů. Nehledě na to, že Gus Grissom nezpanikařil, ale byla to prostě mechanická chyba. Takže ani s tou historickou přesností to není moc slavné. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Pohodový snímok s hviezdnym obsadením, ktorý má krutú stopáž. Určite je príbeh projektu Mercury zaujímavý, ale spracovanie je iba štandartné, niekedy zbytočne komicky podfarbené (astronaut pre letom rakety...novinár v TV: "Na co asi myslí"...astronaut pre seba:"Chce se mi čúrat"). Ten začiatok so skúšobnými pilotmi až tak s filmom nesúvisel, a skôr ho trebalo prečkať. Čo sa týka stopáže, tak tá je fakt krutá, pri nej aj sebelepší film začne nudiť. Z hercov sa mi najviac pozdával Harris, škoda, že Henriksen si nezahral väčšiu rolu. Celkovo však film odporúčam, kro má rád lety "do vesmíru", príde si na svoje. Hodnotenie: 65% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Opravdu dlouhý film o počátcích amerického vstupu do vesmíru od podzvukových letadel až po první astronauty. Někdy zdlouhavý, někdy až nepříjemně americky patetický a patriotický, nicméně zajímavý zejména faktograficky, protože o tomto americkém úsilí nás socialistická média informovala jen tehdy, když něco nepovedlo. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (37)

  • Původně měl hudbu složit John Barry, ale opustil film poté, když zjistil, že je nemožné porozumět tomu, co Philip Kaufman od soundtracku očekává. Na jedné ze schůzek režisér popsal ideální soundtrack: „… zní to jako když jdeš po poušti a uvidíš kaktus. Položíš na něj botu, ale najednou ti začne růst pod nohama.“ (HellFire)
  • Bill Conti byl k produkci přizván tak pozdě, že skládal hudbu k již hotovému filmu. (HellFire)
  • Ruské rakety, ktoré vidno pri štarte Gagarina a Sputniku, nie sú tie, ktorými sa naozaj štartovalo. Tieto rakety sú novšie verzie tých, ktorými sa vtedy štartovalo. (rexino)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Reklama

Reklama