Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 20. století Amerika přemýšlela o své budoucnosti – a vzhlížela k nebi. Správná posádka natočená podle knihy Toma Wolfa je příběh o tom, jak začala budoucnost. Vypráví o neohroženém testovacím pilotu Chuckovi Yeagerovi a sedmi průkopnických astronautech vesmírného programu Projekt Merkur. Philip Kaufman napsal scénář a režíroval svou filmařskou bravurou výcvik, hrdinství... a náhlou slávu, pro níž žádný výcvik neexistuje. Ed Harris, Barbara Hershey, Sam Shepard, Dennis Quaid a Fred Ward tvoří obsazení filmu, který získal 4 ceny Akademie. Vzhůru k nebesům, chlapci! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

Kass 

všechny recenze uživatele

Snímek P.Kaufmana se snaží být, co do věrohodnosti, realisticky natočenou filmovou poctou americkému vesmírnému programu. Mapuje ho od jeho prvopočátků, přes sérii nezdarů, obtíží, malé řadové úspěchy, až konečně po první slavné lety kosmických lodí s lidskou posádkou. Film je také pochopitelně dle očekávání zářnou oslavou věčné lidské touhy dokázat něco nového, mimořádného, být první a nejlepší, která celé lidstvo žene neustále dál a dál. Nikdy ale nesklouzává do laciného patetismu! Jako červená nit se ale celým příběhem táhne připomínka nikdy nekončící lidské přirozenosti hledat si mezi sebou své vlastní nové vzory a opěvované hrdiny. Ve 40 letech minulého století jimi byli piloti vysokorychlostních nadzvukových letadel. Postupem času, s příchodem kosmického věku, svou výsadní pozici ale museli chtě-nechtě nedobrovolně přenechat novým miláčkům vrtkavé společnosti. Astronauti se stali národními hrdiny, a kdysi tolik obdivovaní letci upadli do nezáviděníhodného ústraní. Přízeň davu je ovšem nestálá, a jaké míry publicity se těší současní astronauti, ví každý z nás ..... musí vybuchnout raketoplán, aby si vůbec někdo ještě vzpoměl, že mezi námi jsou stále lidé snažící se překonávat lidské možnosti a hranice ..... teď už mají lidé ovšem své nové hrdiny ... ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Brilantní filmový zážitek o skupině sedmi astronautů, kteří jako první Američané vzlétli do kosmu v rámci programu Mercury. The Right Stuff má sice zdánlivě enormní stopáž, nicméně režisér Philip Kaufman tento neuvěřitelný příběh pečlivě dávkuje, takže zde nejsou téměř žádná hluchá místa a film Vám až nepříjemně rychle uteče. Všechno od herců až po vizuální efekty totiž funguje jako precizně promazané soukolí obrovské rakety, kde se i ta nejmenší součástka stará o hladký průběh celé akce. Ke snímku rovněž perfektně lícuje zajímavý soundtrack, který mu místy dodává až éterický nádech. Tohle zkrátka všichni fanoušci kosmonautiky a vesmírného dobývání musí vidět. Výborná práce! „There was a demon that lived in the air. They said whoever challenged him would die. Their controls would freeze up, their planes would buffet wildly, and they would disintegrate. The demon lived at Mach 1 on the meter, seven hundred and fifty miles an hour, where the air could no longer move out of the way. He lived behind a barrier through which they said no man could ever pass. They called it the sound barrier.“ ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Dokumentů o americkém leteckém a vesmírném programu existují tucty. I když je jasné, že je to americký film o amerických hrdinech, namísto patosu jde spíš o čirou romantizaci, která navíc v některých momentech dosahuje až mysticky snových rozměrů (Aboriginci, scéna v divadle). Spolu s těmi lidskými a humornými, perfektním obsazením či skvělým střihem, dostává pak i takováto látka úžasně filmový přesah. Těch třech hodin si v tomhle skvěle udělaném filmu ani nevšimnete. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mám akúsi voľnú súkromnú top 20 najobľúbenejších filmov, medzi ktorými je Right stuff asi jediným, ktorý je u nás v podstate neznámy a nepoznám nikoho, kto by ho videl, alebo o ňom aspoň počul. Neviem, či sa mám púšťať do vymenúvania všetkých jeho kvalít, pretože mne všetko, čo je v ňom ukázané, akým štýlom je to natočené a ako sa chovajú postavy pripadá bezchybné, až geniálne. Obsahuje niekoľko krásnych filmových vychytávok a jednu dejovú odbočku, ktorá s dejom priamo nesúvisí, ale má svoje pevné miesto vo filme. Predstavte si, že niekto schopný a talentovaný natočí film o vývoji kozmonautiky a predstavte si, že ho natočí najlepšie, ako je v ľudských možnostiach. Takže iba toľko. No a tá plejáda nastupujúcej hereckej elity.... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem se bál toho, jak je film dlouhý, ale on je prostě tak dobře natočený, že si mě získal a já jsem jenom zíral, jak moc je to dobré a jak moc mě to baví. Jsou zde skvělé scény na uvolnění, ale stejně tak jsou zde naprosto úchvatné scény ze vzduchu. Nepotřebuje to nějakou silnou gradaci z hlediska akčního, je to prostě dobré v tom, jak obratně je to natočeno a nasnímáno. Trikově skvělé. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (37)

  • Ve scéně, kdy prezident John F. Kennedy předává Alanu Shepardovi (Scott Glenn) vyznamenání, jdou v pozadí vidět skuteční astronauti projektu Mercury. (Whyyess)
  • Ruské rakety, ktoré vidno pri štarte Gagarina a Sputniku, nie sú tie, ktorými sa naozaj štartovalo. Tieto rakety sú novšie verzie tých, ktorými sa vtedy štartovalo. (rexino)
  • Happy Bottom Riding Club, bar který vlastnila Pancho Barnes (Kim Stanley), vyhořel roku 1952. Jeho zbytky můžete dodnes vidět v Edwards Air Force Base. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Reklama

Reklama