Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poručík Web Smith (Wesley Snipes), styčný důstojník policejního komisařství v Los Angeles, je povolán, aby vyšetřil vraždu mladé ženy v zasedací síni správní rady jedné japonské společnosti. Tajemným telefonátem naváže kontakt s podivnou přízračnou postavou - s detektivem Johnem Connorem (Sean Connery), o němž se říká, že je pod vlivem Japonců. Web zjišťuje, že Connor je člověk s velkou mocí. Společně pak vytvoří sehraný tým, který bude prověřen až na pokraj svých možností. Čím více pronikají do záhady tajemné vraždy, tím více pronikají jejich krvavá tajemství do nich samých. Každý úder srdce je přibližuje k novému světu a osudové zhoubě. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (124)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se tvůrci zalekli onoho kontroverzního protijaponského vyznění, kterým se proslavila kniha. Zcela tak potlačili to, čím byla předloha zajímavá a zbyl jen rutinní krimi thriller. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $63,179,523Tržby Celosvetovo $107,198,790║ Trend 90.rokov zameraný na vtesnanie do filmu nejakej tej erotickej pózy neobišiel any tento film, takže "samoúčelná" nahota tu nieje nič nové a začína to byť aj trošku u filmov z tohto obdobia otravné. Bolo by lepšie keby sa tvorcovia venovali viac príbehu, a nielen chodili ako okolo horúcej kaše, takmer po celý čas rozohraného prípadu. Tento film zachraňuje a vyťahuje z pasivity jedine postava Seana Conneryho, Wesley Snipes len ako tak mu stíha sekundovať, karate kopancov od neho v tomto prípade moc nečakajte. Spád filmu je po celý čas rovnaký, nijak sa nevymaní z priemernosti, či že nič kompaktnejšie neponúkne, tobôž nejakú pamätnú scénu. Film je len taký priemer, ku ktorému sa už po druhý krát netreba vracať. /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Od dvojice Connery- Snipes bych opravdu čekal minimálně o * lepší podívanou, ale to se nekonalo. Tento film je přesně ukázka lehko zapomenutého filmu(přesně jak to říká v komentáři Kryšpín) a proto jednou a dost na pár let. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Je to ako Crichtonova kniha: žiadny zrak, ale solídne remeslo áno. Literárna predloha sa síce stala bestsellerom, ale bola obviňovaná z toho, že jej autor je príliš protijaponský. Filmári si to uvedomili a tak je príbeh na niektorých miestach upravený, čo síce bije do očí (na konci sa neprekvapivo ukáže, že najväčšou slizkou sviňou bol beloch) a je to možno nechcene smiešny ústupok, ale nemôžem povedať, že by mi to vadilo. Skôr ma rušilo pár trápnych komických vsuviek (jakuza v gete, golfový vozík) a akčná sekvencia na konci. Tvorcovia zrejme dospeli k záveru, že dvojhodinová kriminálka musí obsahovať akciu a tak jednu umiestnili na koniec. Čo síce nedáva zmysel, ale aspoň je sranda: 63-ročný Connery hádže Japoncov o stenu a Wesley Snipes to dal na Brucea Lee. Hoc kombinácia Connery/Snipes môže na prvý pohľad pôsobiť kuriózne, v skutočnosti sa k sebe prekvapivo hodia. Žiaľ, Snipesova rola oproti knihe rapídne zhlúpla a tu je to skôr nevycválaný kretén,  fakt škoda. Napriek tomu, že aj zvyšok kastingu je nabúchaný (Keitel, Buscemi, Mako, Wise, Carrere, Shaw, von Bargen, Tagawa), nikto nemá príležitosť podať strhujúci výkon. Divákov snímka síce neoslnila, ale meno Crichton v 9O. rokoch lákalo davy a hviezdny kasting a atraktívna japonsko-americká zápletka so sexuálnym motívom urobili svoje: inak dosť matná a miestami divná snímka s rozpočtom 35 miliónov dolárov na celom svete zarobila fajnových 107. Natáčanie sa každopádne nieslo v napätom duchu, rovnako tak post-produkcia, čo v tých dobách bolo typické pre filmy, v ktorých Connery nielen hral, ale ich aj produkoval. Nečudo, že režisér Kaufman si po Vychádzajúcom slnku najbližších 7 (!) rokov neškrtol. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Možná byla uškrcena, ale protože mít sex není trestné, nebyla by to vražda." A já si myslel, že když někoho uškrtím, tak jsem vrah. Nejsem, když to bude při sexu. To si musím zapamatovat. Ovšem, co si nejsem schopen zapamatovat, je velké množství japonských mouder a tradic, které Connor-san trousí s ohromnou kadencí. Mě to jeho výbušné zachovávání cti hodně bavilo, stejně jako nápomocný černošský gang, "nenápadná" změna názorů senátora nebo lovení pravdy z videa. A brýlatou Jingo bych doma samotnou nenechával, protože černí ptáčci a otevřené dveře nikdy neskončí hovorem o aerodynamice monopostů F1. Ale na to asi taky existuje nějaké japonské přísloví. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Další promarněná adaptace (tentokrát hodně kontroverzní) Crichtonovy knížky. Koukat se na to dá, ale mohlo to být mnohem lepší. Ještě že je tu aspoň Sean Connery. Snipes je těžce nevýrazný. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Zajímavý thriller, těžící z atraktivního námětu a pohledu do prostředí japonské business sféry i podsvětí v USA. Je pravdou, že zvláště v polovině filmu se děj stává při svém tématu trošku rozvleklým, ale nakonec vše do sebe vlastně zapadá a film nemá v podstatě hluchá místa. Navíc je zde i dobře nastíněn onen >střet kultur< a poněkud přezíravý až místy i xenofobní a rasistický postoj některých (skvělý H.K. v roli poručíka Grahama) američanů vůči Japoncům. V každém případě jde o nadprůměrný film s výbornými hereckými výkony a poutavým dějem. A nakonec možná i trošku poučný svým nahlédnutím do asijské filosofie, způsobu života a myšlení i tradic ve vztahu k naší >sebestředné< euroatlantické kultuře... No a tak tenhle film ocení spíše ti vnímaví a poučení, schopní pochopit, proč je třeba nechávat pootevřené dveře do klece... ;-) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Určitě dobrej nápad a celkem zajímavý vyšetřování, ale bohužel ve filmu je spousta nesrovnalostí a stupidit, který to strašně strhávaj. neprospěje tomu ani akční vložky Seana Conneryho a to i když nei zas tak strašně starej, ale tady je to tak špatně udělaný že vypadá jak kdyby mu bylo osmdesát a pak, když tam sejme několik čongů tak to vypadá spíš směšně než že udělal drsnej chvat, ve skále je to udělaný mnohem líp a jeho věk vůbec nevadí, fakt nevim co s nim tady provedli, aspoň to občas zachraňuje Wesley Snipes, ale že by se zrovna překonával to taky ne a herecky to taky neni ono a ldyž se tam konečně ukáže Tia Carrere a vypadá to, že by to mohla zachránit, tak tam skoro vůbec neni, což je hodně velká škoda. Určitě se to dalo udělat mnohem líp, přece jenom nápad nebyl tak špatnej ()

choze 

všechny recenze uživatele

Neurážející ani neoslňující, dost věrná, byť ne tak ostrá adaptace Crichtonovy solidní detektivky, zajímavé krajně nelichotivým líčením japonských obchodních praktik a mentality. Spolehlivý Connery opakuje svou roli geniálního a charizmatického detektiva ze Jména růže, Snipes je za tupého Watsona a nemá co hrát, Keitel je za ještě tupějšího řadového poldu a do zbývajících rolí byla zrekrutována polovina známých asijských xichtů v Hollywoodu. Dobrá byla vtipná scéna, která v knize nebyla, kde Snipes vezme Conneryho do ghetta a tam nad ním má pro jednou navrch. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Wesley Snipes pro mě bohužel nebyl plnohodnotný hlavní hrdina, protože mě jednoduše nedokázal vůbec zaujmout (scénku s dcerou bych okamžitě vystřihl) a donutit mě fandit mu, to naštěstí neplatilo pro Seana Conneryho, který měl charisma na rozdávání. Jinak je fajn, že i když nám vraždu naservírují hned ze začátku, ne všechny věci jsou ve skutečnosti takové, jak vypadají, takže tak 2-3 zvratů se dočkáme. Škoda, že zde chybí větší porce napětí, stejně jako atmosféra, film nám sice nabídne menší náhled na japonskou mentalitu, ale k čemu to, když zde tyto 2 výše zmíněné základní ingredience pro dobrý krimi thriller chybí. Závěr se mi moc nelíbil, sice zůstal ohledně jedné dějové (mini) linky otevřený, ale jelikož mi ta sama osobě přijde naprosto zbytečná a násilně přidaná, ukončení Vycházejícího slunce je poněkud nešťastné. Ve výsledku lepší 3*, potenciál snímku byl však podle mě vyšší. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Hledáš-li vraha, začni od základů.“ (staré japonské přísloví a shodou okolností i úryvek z betonářské příručky společnosti Nakamoto).. Moudry nešetřící kriminální thriller ze specifického kulturního prostředí. Body přinášejí hry na Zvětšeninu, sebevědomý výkon gaidžina Conneryho či mírně xenofobní detektiv H.Keitel, který raději rtuť z teploměru než sushi. Na druhé misce vah je předvídatelnost (Eddieho dílčí imortalita, zapojení senátora), mdlý kopáč Snipes i Kaufmanovy omezené režisérské schopnosti smyté Černým deštěm. Až se Connor-san dozví, že mu během golfu vletěl černý ptáček do otevřené klícky, to bude teprve okota! ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Tento film patřil pro mě, do kategorie zapomenutých teprve, po shlednutí první půlhodiny jsem si uvědomil, že už jsem ho ve svém dětství viděl. A strašně se mi líbili scény ohledně videa na disku a vše co se toho týkalo, ty mě ze všeho nejvíc drželi v napětí a totálně mě uchvátily. co ti američani, ještě nevymyslej. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to úplne priemerný krimi film s hviezdnym hereckým obsadením. Má celkom dobrý príbeh o detektívovi, ktorý sa spojí s odborníkom na japonskú kultúru, aby mohli vyriešiť vraždu ženy spáchanú počas večierku v japonskom podniku. Spracovanie ale moc nezaujme, tempo filmu je príliš pomalé, kedže je zbytočne moc dlhý a pritom takmer nič zaujímavé sa tu ani neudeje. A navyše takmer všadeprítomná erotika je tu nevhodná. Akcia sa tu ani hodnotiť nedá, aj napriek obsadeniu Snipesa sa tu nájde len jeden krátky súboj, ktorý je ale úplne obyčajný a tak nezaujme a rovnako je na tom aj ostatná akcia, ktorej je ale úplné minimum. Herecké obsadenie je výborné a je bezpochyby hlavným kladom tohto filmu, či už hlavné duo Wesley Snipes a Sean Connery, k tomu poteší aj Tia Carrere, Cary-Hiroyuki Tagawa a Harvey Keitel. Réžia a technická stránka sú v rámci krimi filmov čistý štandard. Vychádzajúce slnko je film, na ktorý sa dá aspoň raz bez problémov pozrieť, ale okrem hereckého obsadenia ničím výraznejšie nezaujme. Objektívna kvalita filmu- 55%, film sa páči mne na 53%. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Neurážející detektivka, pěkně promyšlená se špičkovým obsazením. Kaufman, ale nekočíruje snímek tak jak by si zasloužil, všechno sice pěkně plyne, ale ničím neoslní. Ani to napětí vás nepřiková k židli. Hlášky jsou povedené a tyhle střety kultur. amerika/japonsko mám docela rád. I tak ale myslím, že příště raději zkusím knihu. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Už od první chvíle je víceméně jasné, kudy se bude Rising Sun ubírat. Stačí bleskurychlý pohled na zrnitý, staře vypadající obraz (a opravdu to nemá s kvalitou média co dělat), který až brutálním způsobem evokuje sedmdesátky/osmdesátky a je jasné co a jak. Kaufman po celou dobu ani jednou nevybočí ze silnice a stále stejná rychlost uspává, stejně jako nepřesvědčivé herectví všech vedlejších herců, potažmo tragických akčních scén. Stará škola je fajn, ale když už, tak bez těch neduhů. Kromě tří hlavních představitelů totiž opravdu není na co koukat. Přitom scénář je více než slibný a kdykoliv to vypadá, že divák celému problému přijde na kloub až překvapivě rychle a chystá se zahodit Vycházející slunce někam hluboko do skříňe, objeví se fragment, díky kterému zbystříme. Je to trochu málo, ale aspoň něco. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Philip Kaufman říká: Účast velkých jmen zákonitě neznamená prvotřídní zážitek. Více snad k tomuto směšnému, ale koukatelnému Japan bashingu netřeba dodávat... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Zajímavý thriller se skvělým Seanem Connerym a Wesley Snipesem, který bohužel v polovině přestává být zajímavý. 50%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Takřka po celou stopáž se nedostaneme do zajímavější scény, hutného momentu, režisérské inovace. Dvojice rozdílných detektivů, japonské a americké obchodní kruhy, vrah, co dokáže slušně kličkovat, a autor předlohy, který je duchovním otcem dinosaurů. Zvláštní kombinace? Určitě jo. Večírek byznysmenů se nachází v tom nejlepším, když se o pár pater výš v zasedací místnosti odehraje smršť erotické vášně mezi luxusní prostitutkou a vysoce postaveným mužem v dokonale střiženém obleku. A končí vraždou. Dvojice detektivů, z nichž jeden fušuje do japonské mentality, se dostává do podivného světa, ve kterém hraje důležitou roli i policejní korupce. Přijde mi, že si tvůrci neujasnili, co přesně chtějí točit. Chvílemi detektivka, jindy psychologické drama? Nevím. Tak či onak, za mě promarněná a naneštěstí i dost rozvleklá příležitost. ()

Související novinky

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Reklama

Reklama