Reklama

Reklama

Juha

Finsko, 1999, 78 min

Režie:

Aki Kaurismäki

Předloha:

Juhani Aho (kniha)

Scénář:

Aki Kaurismäki

Kamera:

Timo Salminen

Hrají:

Sakari Kuosmanen, Kati Outinen, André Wilms, Markku Peltola, Elina Salo, Ona Kamu, Outi Mäenpää, Tuire Tuomisto, Tatiana Soloviova, Esko Nikkari (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Svérázný vypravěč Aki Kaurismäki natočil černobílého Juhu podle stejnojmenné předlohy z roku 1911 od finského klasika Juhaniho Ahoa. V duchu románu natočil prostinký příběh manželského trojúhelníku (venkovská žena, její jednoduchý muž a městský světák), kde se podle autora zbytečně nemluví a trocha ticha nám neuškodí. Milostný příběh nově pojal jako němý film se skvostnými dialogy v mezititulcích, s úsporně použitým zvukem a emotivní hudbou od „dvorního“ skladatele Anssi Tikanmäkiho. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (2)

  • Aki Kaurismäki se rozhodl udělat film němým poté, co si uvědomil, že André Wilms, který byl jedinou volbou do role Shemeikka, neumí finsky. (Cheeker)
  • Film byl věnován památce herce Jaakko Talaskiviho. (Cheeker)

Související novinky

Pondělky s Akim Kaurismäkim na Dlabačově

Pondělky s Akim Kaurismäkim na Dlabačově

12.02.2018

Únorové a březnové pondělky budou v kině Dlabačov ve znamení filmů od finského režiséra, jednoho z nejvýznamnějších evropských filmových tvůrců Akiho Kaurismäkiho. Těšit se můžete na jeho režijní… (více)

Reklama

Reklama