Reklama

Reklama

Leningradskí kovboji na začiatku filmu neprodukujú hudbu v Leningrade, ale na ďalekých a šírych sibírskych pláňach. Napriek majstrovsky vytváraným kompozíciám a grandióznej inštrumentácii ich hudba nikoho nezaujíma a hlavne za ňu nikto neplatí. Čo najviac ťaží manažéra skupiny Vladimíra. Stačí však malé vnuknutie a zoskupenie sa presúva do Spojených štátov amerických. Sprevádza ich aj netradičný náklad v podobe zmrznutého basistu Silu Seppäla uloženého v niečom, čo by sme mohli nazvať kadibúdkou. (ASFK)

(více)

Recenze (72)

easaque 

všechny recenze uživatele

tento mystifikační film o vzniku slavné skupiny mě dost pobavil. Propojení jejich osobitého stylu s Kaurismäkiho zapadlo přesně do sebe. Režisér se stále drží svého záběru na nižší sociální vrstvy a z tohoto pohledu byla Amerika pro mě koukatelnější a lidštější. Tentokrát to byla i větší sranda než je u jeho filmů zvykem. Chvilkami však na mě působil nevyrovnaně a zdlouhavě, tak dávám "jen" 4*, ale i tak jak jsou jeho filmy málo ukecané, nasmál jsem se dostatečně. [ PŘÍBĚH: 2 /// NÁLADA: 3 /// ART: 2 /// STYL: 3 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

O této kapele jsem do shlédnutí tohoto filmu věděl akorát to, že existuje. Jenže to jsem popravdě netušil, co všechno se za ní skrývá, a že její vznik má na svědomí jeden z nejpřednějších finských režisérů. Jakmile jsem se tedy do filmu pustil, byl jsem poměrně v šoku. Humor je dost nekompromisní a čerpá z postav celé kapely, ale i z postav kolem ní, kteří do svých rolí nedají jedinou emoci, ale i přesto řeknou všechno, co říct potřebují. Některá hudební vystoupení jsem si musel pustit i několikrát po shlédnutí filmu. Třeba ta finská polka hnedka z kraje, to mě úplně zbouralo. Nebo když se kapela předvádí před amerických producentem v nějaké polorozpadlé stodole. To je taky dost výživný. Humor v průběhu filmu jemně slábne a ke konci jsem měl už trošku pocit, že se hudební vsuvky pořád opakují. Celkově ale nemůžu jinak, než vrazit plnou pětihvězdičkovou palbu. Za ty hudební vsuvky, za Vladimira, za vysvětlovací scénu, proč v každé scéně má plechovkový pivo v ruce nebo i za scénu, kdy je kapela ve vězení a dožaduje se piva. Jedinečná komedie, která si plnou palbu prostě zaslouží. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Stylovy a hodne ujety film od reziserskeho virtuoza Aki kaurismakiho /Ariel, Stiny v Raji/. Je to maximalne sympaticky mix hudby, road movie, dialogov, ktore nie vzdy davaju zmysel, a kadejakych blaznivych napadov. Ucesy su doslova genialne a Matti Pellonpaa to vskutku dobre tahal. pre mna jeden z najlepsich filmov svojrazneho Aki Kaurismakiho : 95 % ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Obrovská zábava. Tak prudko štylizované, tak o ničom nevypovedajúce a pritom je to zmesou tých najlepších a najzaujímavejších nápadov, aké som zatiaľ u Kaurismäkiho mal možnosť vidieť. Brutálne tempo, traktory a angličtina s fínskym prízvukom, ďalší majsterštek Mattiho Pellonpääa a pôsobivé cameo Jima Jarmuscha. Ťažko by ste hľadali niečo podobné, či už v súčasnom artovom filme, alebo mainstreame. Film ide tak prudko proti očakávaniam a pritom je svojský a veľmi zábavný. Leningrad Cowboys rules. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Lidi tu mají rádi opálené hochy jako Beach Boys." Jenže v okolí severního polárního kruhu se opaluje poměrně mizerně, takže cesta místního bezkonkurenčně nejstylovějšího hudebního tělesa do Madison Square Garden evidentně nebude úplně reálná. Mě samozřejmě bavila a dostal jsem při ní chuť načesat si kohouta, obout špičaté botky, nasadit kamenný výraz, vytasit slovník a s pohledem upřeným na ulici sledovat, kdy už začne to násilí. Leningradští kovbojové jsou zkrátka skvělí a až budou hrát někdy v okolí jako předkapela Morčat na útěku, tak na ně určitě vyrazím. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (2)

  • Kapela ve filmu je výmyslem režiséra Kaurismäkiho, hraje jí skutečná finská kapela Sleepy Sleepers. Po dokončení filmu ovšem Leningrad Cowboys vznikli doopravdy a hrají dodnes. (washek)
  • V malé cameo roli prodavače aut se ve filmu objeví režisér Jim Jarmusch. (poz3n)

Související novinky

Pondělky s Akim Kaurismäkim na Dlabačově

Pondělky s Akim Kaurismäkim na Dlabačově

12.02.2018

Únorové a březnové pondělky budou v kině Dlabačov ve znamení filmů od finského režiséra, jednoho z nejvýznamnějších evropských filmových tvůrců Akiho Kaurismäkiho. Těšit se můžete na jeho režijní… (více)

Reklama

Reklama