Leningradští kovbojové dobývají Ameriku
Leningrad Cowboys Go America
Komedie / Road movie
Finsko / Švédsko, 1989, 78 min
Aki KaurismäkiObsah
Prvnímu celovečernímu filmu s Leningradskými kovboji předcházelo několik krátkých snímků či přímo klipů, v nichž Kaurismäki prostřednictvím filmových prostředků dotvářel a rozšiřoval vyznění hudební produkce této slavné finské kapely. Ale až teprve v celovečerním projektu Leningradští kovbojové dobývají Ameriku nechal výstřední finské muzikanty „pořádně" promluvit. Nemluvě o tom, že fiktivní příběh filmu založil na mystifikační stínohře utvářející image této kapely.
Leningradští kovbojové na začátku neprodukují hudbu v Leningradu (Petrohradu), jak by napovídal název skupiny, ale na dalekých a širých sibiřských pláních. Jejich mistrně utvářené kompozice a grandiózní instrumentace sice dokonale rezonují s geografickými a historickými determinantami „domoviny", leč v důsledku jejich hudba nikoho nezajímá. A nikdo za ni hlavně neplatí. Což nejvíce tíží manažera kapely Vladimira (v podání Kaurismäkiho erbovního herce Mattiho Pellonpää). Stačí jen nepatrné vnuknutí a celý cirkus jménem Leningradští kovbojové se přesouvá do Spojených států amerických. A to i s netradičním nákladem, který představuje zmrzlý basák kapely Silu Seppälä, uložený v něčem, co připomíná kadibudku…
Umístit děj prvního celovečerního a zároveň i mystifikačně reflektujícího snímku o Leningradských kovbojích do Ameriky se zdá takřka logické. Právě na kontrastu západního hudebně popkulturního mechanismu (projevujícího se v oblečení, vlasové stylizaci, ale třeba i v pódiovém projevu členů kapely) a východního (ruského) izolacionismu (a s tím související bohaté lidové hudební tradice) je vybudováno know-how kapely. Jelikož finská zkušenost s Ruskem (potažmo Sovětským svazem) i jeho kulturou je především díky geografickému sousedství bohatá, jeví se takřka nezbytným, aby se Leningradští kovbojové tvůrčím způsobem vyjádřili k druhému živnému zřídlu inspirace.
Směs obdivu i obrazoborecké neúcty je pro Kaurismäkiho film charakteristická. Režisér nás spolu s kapelou přivádí na takřka posvátná místa, kde se doslova utvářely dějiny moderní hudby, aniž by nás na tuto skutečnost nějak přímo upozornil. Naopak zde nechává své oblíbence rozjet parodickou show, která je reflektujícím a milostivým vyznáním… - Petr Pláteník (Letní filmová škola) -
Hudební skupina Leningrad Cowboys nemá ve své vlasti valný úspěch a tak se vydává na cestu do Ameriky, kde "lidé poslouchají cokoliv". Agent, se kterým se v Americe setkávají, zjistí, že nemají absolutně žádný talent a šanci prorazit. Přesto jim ale domluví práci - budou hrát na svatbě v Mexiku. Kapela si tedy pořídí auto a vyráží na bláznivou cestu Amerikou, spolu se zmrzlým členem kapely v dřevěné bedně na střeše vozu a pronásledováni vesničanem Igorem, který se k nim touží přidat. (washek)
Gemini
Je to taková příšerná píčovina až si to prostě zaslouží absolutní hodnocení. Leningradští Kovbojové jsou jako skupina sami o sobě dost příšerní (a hraje jim to fakt do pohody:)), a když se ještě nechají režírovat někým jako je Aki Kaurismäki, vznikne z toho ujetost ještě desetkrát ujetější než třeba Svéráz Národního Lovu, abychom zůstali ve stejných zeměpisných šířkách:)(28.1.2003)
Radek99
Jedna z nejpodivnějších, nejzajímavějších a svým způsobem z nejzábavnějších komedií, co kdy byly natočeny. Úžasně stylizovaný film o finské kapele, která se rozhodne prorazit v USA, ale osudem je nasměrována ke kariéře v Mexiku:-) Jejich cestu na mexickou svatební slavnost oklikou přes Spojené státy tak dokumentuje tahle podivuhodná road-movie, která je plná všelijakých bizarností, šílených písní, ujetého humoru a stylizace kapely, která dosahuje dokonalosti. Aki Kaurismäki natočil nízkorozpočtový film, který dokazuje, že v komediálním žánru rozhodují nápady a ne peníze... Silný finský originál... (i když...Kaurismäkiho styl plný pomalého tempa, statických obrazů a minima střihu se velmi blíží ve filmu ne náhodou účinkujícímu americkému králi nezávislého filmu Jimu Jarmuschovi a jeho režijnímu rukopisu)(18.3.2007)
Superpero
Zase trochu něco jiného. Lenigradští kovbojové jsou skupina s bezkonkurenčně nejšílenějšímy účesy jaké jsem kdy viděl. To jak ve filmu stále měnili styl hudby bylo hustý a zvlášť country bylo k popukání. Potěší i cameo Jima Jarmusche, jehož režijnímu stylu je Kaurismäki hodně podobný.(6.4.2006)
Subjektiv
Posmutněle, mlčenlivě jedou leningradští kovbojové s prázdnými výrazy prázdnou krajinou od klubu ke klubu, trápí se, ztrácí se, nechápou tu divnou zem, divák se jim škodolibě směje a zároveň úspěch přeje. Silné ***.(12.10.2010)
Flipper
Počítal som, koľko vtipov sa dá uroviť na komické vlasy a topánky a vyšlo mi nespočetné množstvo. Leningradi sú riadne uletenou skupinou, ktorá si zaslúži aspoň maličký obdiv a niektoré piesne v ich svojskom prevedení im fakt sadlo. škoda len, že nedynamického deja, no anglický suchý humor to dokanele vykrýva. Scéna z ukradnutým motorom bola fakt famózna. Priemny úlet, ktorý nie je taký dlhý, aby bol čisto trápny. Lepšie tri. PS:Poteší aj cameo Jima Jarmusha.(29.3.2009)
petaspur
Leningradští kovbojové jsou v okolí severního polárního kruhu bezkonkurenčně nejstylovějším hudebním tělesem, které pod vedením slibotechnového manažéra Vladimira vyráží ohromit USA. S pečlivě načesanými kohouty na hlavách, kamenými výrazy v tvářích a slovníkem v rukou nevěřícně sledují americkou realitu, s pohledy upřenými na ulici čekají na začátek násilí a začínají tušit, že Vladimirem slibovaný úvodní koncert v Madison Square Garden se asi konat nebude.(30.11.2008)
Ruut
Moc málo nihilistické, ale pár zajímavých vtípků tam je.(13.12.2011)
lena60
Jednotlivé scénky jsou vynikající. Vtipné. Jen sám Matti Pellonpää působí v roli bosse Vladimira, který se pokouší uvést bláznivou kapelu Leningrad Cowboys na americký hudební trh, komicky. Ale celkový dojem? Víc než na tři hvězdy to není. Edit.: Po zhlédnutí filmu na velkém plátně v kině (červenec 2011) mírně upravuji své hodnocení.(10.1.2009)
Vishnar
"V Americe chtějí pouze americké skupiny. Od teď jste jedna z nich. V Americe všichni mluví anglicky. Od teď i vy. Kdo neumí, ať se začne rychle učit." "Tady máte čtvrťák, ne abyste to propili všechno." "Takže začneme v Madison Square Garden, potom třeba Yankee stadium. Dobře?" "Dobrý." "Ale nejdřív bych si je rád poslech." "Je to nutný?" "Docela jo." "Nedá se tomu vyhnout?" "Ne." Leningradští kovbojové sice nedobydou Ameriku podle svých představ, ale rozhodně zaútočí na mexické hitparády. Trhlá muzika, trhlý boty, trhlý účesy, mrtvola v ledu s pivem a Jim Jarmusch jako prodavač aut.(22.9.2008)
Tatatranka
Umazaná. Z lennigradského pole ořezané panoráma továrních komínů made in USA. Cesta po směru zdlouhavé ofiny lenningradských kovbojů, cesta za úspěchem v rytmu rock ´n´ rollu. Vysmáté tři stars.(3.2.2009)
Orvokki
Konečne viem kto sú Leningrad Cowboys - ich hudba ma bavila aj keď to nie je "moja šálka čokolády". Aki Kaurismäki trochu inak. Voľné pokračovanie Leningrad Cowboys Meet Moses bohužiaľ sklamalo.(16.7.2010)
YURAyura
Takova roztomila blbost ;](22.5.2005)
sochoking
Ten Kaurismäki musí drbnúť tú biedu do každého filmu !(24.7.2010)
zaseprd
"Jen pár slov než odletíme. V Americe chtějí jen americké kapely. Od teďka jste jedna z nich. V Americe mluví všichni anglicky. Vy budete taky. Ti z vás, kteří to neumí, by se měli začít rychle učit. That`s all." Je zde několik povedených vtípků, které musí rozesmát každého, ale víc jak 3* mi tato svérázná komedie nedá.(1.5.2009)
washek
-Is that necessary? -Yes. -You can't help it. -No. -All right. Prapodivná road-movie finské kapely, která ve filmu pochází ze "somewhere in tundra" a vyráží do Ameriky. Obávám se, že tenhle druh absurdního (tady už ani nejde použít slovo "suchého") humoru, který předvádí "herci" spolu s režisérem nemusí sednout úplně klaždému, ale rozhodně to je film, který stojí za to vidět - už kvůli jejich šíleným účesům a botám :-).(21.8.2008)
trilo
Kdybych nevěděl, že tento film natočil Kourismaki a po zhlédnutí by mi bylo sděleno, že jsem právě viděl film od Lynche z jeho raného období, ani bych se moc nedivil. Zpočátku jsem nevěřícně zíral a vlastně mohu říci, že tomu tak bylo skoro celý film, ačkoli si mě svou absurditou "vyhnanou" až na dno postupně získával. Proto lehce nadprůměrné hodnocení a ačkoli film netoužím vidět nikdy více, pro jednou je to dost velký zážitek, abych to jen kvůli dlouhým vlasům a velkým botám smetl do díry pekelné.(21.8.2008)
dr.fish
Film mne dlouhá léta zázračně míjel a dostal jsem se k němu až po třiceti letech od jeho vzniku. Čas mu neubral na síle, i když dnešní generaci bude připadat trochu předpotopní. Tak se tenkrát ale dělal nezávislý film. Songy byly dost dobrý, cesta napříč Amerikou a hudebními žánry, na nedělní odpoledne jsem si nemohl dát nic lepšího....(27.2.2011)
troxor
Tohle je ta nejujetější, nejpříšernější, nejzběsilejší ulítlá šílenost, kterou kdy v zemi tisíce jözör natočili. Úchylné účesy, děsivě špatná angličtina, drsný černý severský humor, hrozná hudba, vesnický idiot s rybou a skvělá skrýš na pivo - s tím se Leningradští kovbojové vydávají dobýt svět. A překvapivě - daří se jim to!(2.7.2007)
Holly_Wood
Skvělý způsob, jak natočit film s minimálním příběhem i náklady, a přitom ho ještě moci jednoduše prodat do celého alespoň trochu anglicky mluvícího světa. Lámaná angličtina a sluneční brýle místo uhlazeného a precizního hereckého projevu. Může se to zdát jako znouzectnost, ale kdo první postaví postaví vajíčko na špičku, vyhrává.(3.3.2005)
mirthquake
ú l e t :-)(27.11.2007)