Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Křehká Thelma právě nastoupila na vysokou školu. I přes urputnou snahu jejích rodičů kontrolovat každý její krok poprvé zakouší nezávislost a vír studentského života. Když se však zamiluje do krásné spolužačky Anji, začnou se v jejím okolí dít nevysvětlitelné a děsivé události a Thelma s hrůzou zjišťuje, že jejich příčinou je možná ona samotná. Uhrančivý thriller o nejtemnějších lidských touhách, rodinných prokletích a zakázané lásce natočil jeden z nejtalentovanějších skandinávských tvůrců současnosti Joachim Trier. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (228)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Miminko u ledu vysvětlit nesvedu." Ale jinak je poselství filmu čiré jak voda jezera Bjørsjøen. Tíha malého coming outu, sténajícího pod velkou hromadou mysteriózna a fantasy rekvizit. Pozor, dále narazíte na SPOILERY a všudypřítomné hady (zřejmě prchající z křesťanského Ráje). PRŮHLEDNÉ OKÉNKO: [][] Hororové jinotaje a co znamenají. A) Hořící hlava taťky na člunu = samovznícení mozku rigorózního křesťana  (oxidantem je teplá dcera). B) Had v ústech při lesbických fantaziích = pochyby. Orál klukům by podle taťky byl v cajku? C) Vyzvracený ptáček = pokus být hetero. Dtto. D) Uzdravení mámy na vozíku = emancipace. Coming out dcery ji osvobodil z ochrnutí pod despotickým manželem. E) Mizení lidí = jen Thelminy představy. Únik z reality a z problému „zakázané“ lásky. [][] Správné odpovědi... je třeba hledat, ideálně v sobě. Poznámka: Copak Carrie (zmiňovaná často), nebo Muréna (JitkaCardová), Thelma je hlavně příbuzná obávaného kluka z It's a Good Life z Twilight Zone (zmiňuju jen já). Bohužel, miminko pod ledem průhledné nebylo, s interpretací váhám. Thelma coby 6letá holčička, ale již zmítaná pochybami o své sexualitě? A proto „zmizíkující“ brášku? Ale no tak... ! Jen tři kousky ledu tají v teplé dlani. Škoda. Pětihvězdičkový lov s přesouváním namířené pušky ze srnky na dceru, to byl parádní a nečekaně drsný úvod. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jsem zvědavá, jaký nám příště předloží Joachim filmový nářez. Tady chválím za bezchybnou atmosféru a chemii, která se nedala přehlédnout, natož nevnímat. Co mě překvapilo, že pro Kayu to byl debutní snímek a Eili není také ještě moc velký filmový štamgast. Přesto mě ty postavy a i děj zajímaly a bavily svojí nekonvenčností, absurditou, strachem ze selhání, něžností, objevováním nového a Thelma se svojí zajímavou schopností. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Výtvarně výtečný film. Pohledná dvacetiletá studentka katolička postižená schizofrenií je poprvé mimo dosah rodičů. Dívčí sexualita se probouzí. Vytváří mezirasové kamarádství s kamarádkou ateistkou. Artově mírně ujeté. Děj mnohdy nečekaný, ale kvůli vypadáajícímu rytmu nás nevtáhne. "Táta bydlí v Norsku, má spoustu dětí". "A jsi na něho naštvaná?". "Vůbec si nejsem jista, jestli má své děti vůbec rád, čím jsem starší, tím se ho snažím víc vytěsnit ze svého života." Režisér má zálibu v temných tónech. Harboe v titulní roli má obličej, který promlouvá beze slov. Velmi sdělný a vnitřně prozářený. Film je působivý, ovšem historka nepravděpodobná. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výtečná artová libovka, která mě hodně bavila - a od jistého momentu, kdy mi došlo, o co tam jde - nakonec i nadchla. Ten film je skvělý v tom, jak si dává na čas s tím, než vyloží svoje karty - a ke konci jsem už napětím skoro nedýchal. Eili Harboe v titulní roli je naprosto fantastická, a výsledný dojem z filmu ještě vylepšila možnost vidět po projekci režiséra a poslechnout si ho, jak o svém filmu mluví - Joachim Trier je obrovský sympaťák a potvrdil mi, že ten film je mimořádně promyšlený, postavený na skvělých inspiračních zdrojích, a určený chytrým divákům, kteří dokáží docenit jeho delikátní kvality. Ten nejlepší způsob, jak si ho užít, je nic o něm dopředu nevědět, a prostě na něj jít do kina a dívat se s očima otevřenýma - těch 116 minut uteče jako nic. Aerofilms opět nezklamali a potvrdili v mých očích, že jsou dlouhodobě nejlepším českým distributorem, který kupuje samé zajímavé a divácky obohacující filmy, a za to jim patří můj nekončící dík. UPDATE 21.3.2021 - Když jsem to teď viděl po pár letech znovu v telce, musím říct, že už mě to tak nebralo. Holt kino je kino a to velké plátno prostě dělá svoje. Navíc už jsem od začátku věděl, o co tam jde, takže už se ani nekonal ten wow efekt jako poprvé. Přesto ale musím říct, že mě to pořád bavilo, a jsem rád, že to ČT Art odvysílal v původním znění s titulky. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Thelma je zase trochu jiné severské drama s nadpřirozenými prvky a mysteriózní atmosférou, což mě na něm zaujalo asi nejvíc. Nejistotu a zvědavost diváka buduje už od prvních minut za pomoci perfektního soundtracku. Některé scény byly hrůzu nahánějící, některé zase trochu nezajímavé. Když to ale vemu kolem a kolem, byla to v některých momentech velmi skličující podívaná a z většiny filmu jsem si odnesla dobrý dojem. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (1)

  • Jedná se o první film režiséra Joachima Triera, který byl promítán v kinech v České republice. (ČSFD)

Související novinky

Režisér Já, Tonya natočí remake Thelmy

Režisér Já, Tonya natočí remake Thelmy

27.09.2018

Režisér Craig Gillespie (Já, Tonya) byl vybrán k režii remaku norského snímku Joachima Triera z roku 2017 Thelma. Práva na film získala společnost FilmNation Entertainment, Thelma přitom skončila… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

01.11.2017

Norská horrorová romance, lovestory dvou mužů na ovčí farmě nebo životopisný film o muži, co probudil naše sexuální fantazie... I takový bude osmnáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra,… (více)

Reklama

Reklama