Děvče ze sirkárny (festivalový název)

• Finsko

Tulitikkutehtaan tyttö

Match Factory Girl, The

Drama / Komedie

Finsko / Švédsko, 1990, 68 min

Aki Kaurismäki

První regulérní klenot v tvorbě mlčenlivého rockera - syntéza všech podstatných prvků jeho dosavadní tvorby: sociální tématiky, rafinované hry s žánrem (v tomto případě s žánrem melodramatu / harlekýnkové romance), málomluvné, ale v jádru impulzivní hlavní postavy, která utíká před starým životem. Kati Outinen je naprosto dokonalá, kolik emocí dovede artikulovat bez grimas a slov... nechápu. Navíc Kaurismäki pracuje se motivem čínských studentských bouří, které vytvářejí dost zneklidňující podklad příběhu, v němž zcela chybí humor a převládá bezvýchodná a zoufalá nota. Výtečná je i kamera Timo Salminena, která zajímavě vytrhává / kontextualizuje detaily a podbarvuje syrovost vyprávění. Pokud to dosud byly zajímavé dílčí motivy, v případě Děvčete je to konečně bezvadný celek.(4.10.2011)

Tak dopadají holky, pro které si na pánskou volenku nikdo nepřijde. Ještě, že jsem The Match Factory Girl neviděla v šestnácti, kdy jsem trpěla mindrákem z tanečních. Pomsta hlavní hrdinky byla totiž nadmíru sladká.(5.1.2010)

Schovaná v krabičce, nikdo mě nepozná. Srovnaná do řady s všedními předměty je ve mně prázdnota, vsypte tam nenávist. K mužům a ke světu (jen bolest máte tu...) Zraněná, choulím se v studených zdech. Jsem sirka pro Vaši potřebu. Jediný zlý pohyb zorničky a shoříte se mnou v plamenech!(28.2.2009)

Silně působivý byl už úvodní dřevem provoněný obrazový průvodce továrnou na výrobu sirek. Tísnivý pocit ve mně vyvolával pohled na mladou dívku Iris vykonávající v ní automaticky nezáživnou činnost. K práci ve fabrice, připočtený ještě osamělý život svobodné ženy, bydlení s matkou a jejím přítelem, jimž dívka odevzdává veškeré vydělané peníze a navíc zastupuje i roli jakési služky v této podivné tiché domácnosti. Do takto bezútěšného života vstoupí jednoho dne naděje. Seznámení s mužem, ke kterému se upne s naivitou zoufalého člověka snažícího se bránit samotě. Ovšem ani tohle slunko nesvítí příliš dlouho...Minimum filmového prostoru, minimum slov a přesto se Kaurismäkimu podařila dokonalá psychologická studie života jedné obyčejné ženy. Klobouk dolů! Pozn.: ano i ve Finsku nosí návštěvy pacientům do nemocnice pomeranče...(12.1.2009)

Sirkárna je geniálně kafkovské prostředí pro založení bezvýchodného dramatu… Svým vyzněním naprosto depresivní a beznadějný film. Co asi tak jiného mohla Dívka ze sirkárny dělat? Ani se moc nedivím, že Kaurismäkiho filmy ve Finsku až zas tak nebaští. I když jak mi říkal jeden můj finský kamarád, Kaurismäkiho filmy jsou trochu přehnané, ale v podstatě realistické. No v podstatě to tam takhle chodí…(10.4.2009)

Brr, jde z toho strach :) Atmosférou úplně stejné jako Stíny v ráji, snad jen břitší. Kaurismakiho minimalistické hrátky obdivuju - Match factory girl je studený film, k uzoufání tragický, přesto je krásný... 8/10 PS: našel jsem několik paralel s Andersenovou pohádkou Děvčátko se sirkami - náhoda? záměr?(13.1.2007)

Výkřik zaražený mezi ramena. Do hrudi, v níž cosi potichu bije./ Výkřik, který až se nadechne, vykřičí bolest do krabičky od sirek.(6.7.2011)

Svoboda bez svobody a krabička od sirek, ze které není úniku. Škrtnete jednou a shoří všechny. Počátek 90. let a Kaurismäki na svém vrcholu.(25.10.2009)

Tvrdý film, natočený zřejmě nejlépe, jak mohl. Já jsem ale ten Hollywoodem prolezlý neznaboh, co to neumí úplně ocenit.(26.12.2011)

klasickej kaurismakiho flik.(12.4.2010)

Síce tento až tak nie , ale ostatné Kaurismäkiho filmy mi nadmieru poskytujú útechu a odvahu v sračkách všedných dní , pretože až tak v prdeli ešte nie som , ako jeho hrdinovia !(17.7.2010)

Ženská sice vydrží víc než člověk, ale co je moc, to je moc. A když dojde trpělivost finský ženský, pak neradno s ní popíjet…(30.8.2011)

Výrazným významovým prvkem tohoto filmu je absence nediegetické hudby a minimum replik. Postavy se tak pohybují v hutném a téměř neprostupném mlčení. Nejčastěji je ticho prolomeno nasládlými písněmi o lásce, jež se hrdince vnucují ze všech možných reproduktorů, a rytmem továrních strojů, v němž se odehrává stereotypní život hrdinky. Zobrazením každodenních rituálů, stejně jako práce strojů, je vyvolán dojem věčného opakování. (Umocněné tím, že je zobrazena pouze přítomnost - neznáme minulost postav, všechno se zdá být odvěké.) Hrdinčina naděje na změnu je zničena a ona se rozhodne pomstít se. Všem a za všechno. V poslední scéně je stejně odevzdaná, jako byla předtím, než se vypořádala se svým okolím. Jako by jí bylo jasné, že případný život ve vězení nebude o mnoho jiný než její dosavadní život na „svobodě“. Film je o (neúspěšné?) snaze vymanit se; porouchat stroj, na jehož pásech se vezou lidé, křehcí, stejní a zaškatulkovaní.(5.6.2010)

Nebyť toho záveru, tak tomu dám iba 3. Kaurismäki ma už neberie, tak ako kedysi. Mám (dnešok nevinímajúc) u neho pocit presýtenia typickou atmosférou a permanentného déja vu. Len tomu tichu, vo chvíľach, keď by bežný Európan zákonite musel niečo povedať, sa nikdy neprestanem smiať (hoci to vtipné vôbec nieje).(9.10.2010)

Pokud máte přehnané iluze o seveřanech, toto je film přímo pro vás... ;-) Mimochodem, nezkoušejte nic na holky z továrny na sirky!!!(6.11.2005)

LFŠ 2011: Pre mňa druhý najlepší film LFŠ, k čomu mu nemalou mierou prispela samotná pofilmová diskusia s Akim Kaurismäkim. Zaujímavé, tragikomické s pôsobivým zvratom a akurátnou minutážou.(31.7.2011)

Neni co resit. Vytecna sestava po vsech strankach, moje oblibena Elina Salo i kralovna mlcenlivych roli, nenahraditelna Kati Outinen. Krasny film, kde prvni slovo zazni az ve 14 minute ("male pivo") a dalsi zase az za mnoho minut...presto od filmu neodtrhnete oci. Nadhera, byť zabalena v dost temnem pribehu.(18.2.2012)

Esence deprese...(30.7.2011)

Vynikající film. Kaurismäki je frajer. Dlouhé, statické, syrové, chladné záběry kombinované s principy opakování a každodennosti dokázaly z tohohle bezvýchodného dramatu vykouzlit děsivě drsný snímek. A z toho konce mi ještě teď běhá mráz po zádech.(30.11.2011)

Mluvený film, kde se vůbec nemluví. Jelikož Kaurismakimu stačí pouze několik vět, aby udělal film, tak naše hrdinka musí své city zkušeně zahrát, což zvládá na výbornou. Není to jednoduché, pracovat v sirkárně, taky by mi z toho asi jeblo...70%(8.3.2012)