Reklama

Reklama

Obsahy(1)

První celovečerní snímek Miky Kaurismäkiho vypráví o dvojici kamarádů, kteří se musejí dát na útěk před gangstery i policií. Baladická road movie je považována za zlomové dílo finského filmu, protože opouští dříve obvyklý přísně realistický styl a nastoluje hravější poetiku včetně kouzelně bizarních dialogů. (Letní filmová škola)

Recenze (4)

Iggy 

všechny recenze uživatele

Žánrově opět celkem netradiční film Miky Kaurismäkiho s Mattim Pellonpää v hlavní roli (vzhledem k délce 119 minut je Arvottomat zřejmě film, ve kterém si tenhle geniální herec zahrál vůbec nejvíc). V první části se jedná o jakousi gangsterku, kdy se hlavní hrdina Manne snaží podfouknout skupinku zločinců, se kterými má nevyřízené účty. V další části se Arvottomat mění v roadmovie s podivnou až felliniovskou cirkusovou scénkou a v romanci osudové lásky Manneho a Veery, kteří nedokážou být spolu ani bez sebe (tady vytvořil Kaurismäki něco mezi Truffautovou Ženou od vedle a Pennovým Bonnie a Clyde). V závěru film vrcholí až thrillerovou honičkou, aby skončil už zase Kaurismäkiovským závěrem ve vysněné Paříži. Jen pro zajímavost postava Ville Alfa (hraje ho Aki Kaurismäki) přešla do Arvottomatu ze staršího filmu Valehtelija/Lhář). ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Brácha má teda větší tah na branku. Děj se dělí na nesouvislé soupeření s gangstery a s policajty. Vše doprovázejí bezobsažné bonmoty. Kromě finské krajiny, která mi připomněla roviny, lesy a jezera této zvláštní země, jsem se tu nemohl "ztotožnit" s ničím. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Hodně blízké poetice brášky Akiho, nebo spíš naopak, jak praví sám Mika: „Já jsem ten styl po škole vymyslel a brácha ho pak skvěle rozvinul, zatímco já jsem se pohnul dál,“ temnějším a ne tak divácky přívětivým směrem, dodal bych zase já. Tak či onak, velepříjemná povinnost pro každého milovníka finských málomluvných filmů s typickým zasněně suchým, absurdním humorem – tady to všechno začalo. ()

hanca.uh 

všechny recenze uživatele

Tohle se Kaurismăkovi fakt povedlo! Za mě opět výborný finský film, který mi připomněl poměrně nové podobné severské snímky "Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel" a nebo "Boj sněžného pluhu s mafií". I tady úvodní rádoby jednoduchá zápletka se vlivem dost praštěně komických a drsně výstředních situací okamžitě mění v super absurdistán s úžasnými slovními a přitom jednoduchými dialogy a skeči. Skvělý Matti P. (který mi jakožto muž ze začátku připadal značně odporný, nicméně svým rádoby "salámistickým" stylem a smyslem pro ironii+černý humor si mě dokázal naprosto charismaticky získat). Shlédnuto na LFŠ a i přes stáří filmu 33 let mu uděluji jednoznačných pět hvezd. ()

Reklama

Reklama