Reklama

Reklama

Génius moderního světa

(seriál)
  • Česko Géniové novověku (více)
Velká Británie, 2016, 2 h 57 min (Minutáž: 59 min)

Hrají:

Bettany Hughes (průvodce), Sigmund Freud (a.z.)
(další profese)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Karl Marx, Friedrich Nietzsche a Sigmund Freud změnili obraz moderního světa. Dohromady přetvořili představu o světové ekonomice, zpochybnili samotné základy morálky a společnosti a odhalili fungování lidské mysli. (Viasat)

Recenze (4)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Marx: „Triedy a rasy, ktoré sú príliš slabé prispôsobiť sa novým podmienkam, musia uvoľniť cestu. Musia zahynúť v revolučnom holokauste.“ Len ťažko by som toho človeka nazval teda geniálnym. Chytrým možno áno, filozoficky silným, ale inak bol nehumánny, necitlivý a aj preto si jeho filozofiu osvojili najbesnejšie režimy v dejinách. Veď napokon jeho žiak Engels neváhal ísť ešte ďalej: „Keď nastane socialistická revolúcia, dôjde k triednej vojne. Zaostalé spoločnosti ako Baskovia, Bretónci, Škóti z Vysočín či Srbi budú vyhladení. Je to totiž rasový odpad, ktorý musí byť zničený, keďže sú v historickom vývoji pozadu.“ Ale inak dokument sa dokument snaží na to nestranne a objektívne reagovať. Prevedením však môže byť niekedy pre diváka až príliš odborný, málo civilný. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Po Dokumentární mini sérii Géniové starodávného světa (Buddha, Sokrates, Konfucius) nám Bettany Hughes představuje další mini serii Génius moderního světa. Dokument pojednávající o životě, myšlenkách a odkazech, které po sobě zanechali pánové Karl Marx ( socialista, komunista), Friedrich Nietzsche (filosof, filolog) a Sigmund Freud (neurolog, psycholog). ()

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Vcelku sympatický úvod pro nezasvěcené, se základními mezníky (nutně neúplně) v životě a díle. Z hlediska struktury pořadu, volby účinkujících, způsobu podání a diverzity použitých materiálů i prostředí solidně vyvážené a většinou umně balancující na hranici didaktiky a infotainmentu. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama