Reklama

Reklama

Danny Vinyard vidí vzor ve svém starším bratrovi Derekovi, který se po smrti otce, jenž byl coby profesionální hasič zastřelen v černošském ghettu, stal zapřísáhlým vyznavačem rasistických hodnot. Strmě stoupal v neonacistické skupině Bílá síla. Pak byl ale odsouzen za chladnokrevnou vraždu dvou černochů. Po třech letech v base se Derek vrací domů, ale už to není člověk jako dřív. Poté, co mu černoch ve vězení zachránil život, když se ho běloši snažili znásilnit a zabít, nedokáže být rasista. Jeho bratr Danny ale tento obrat nechápe, sám je členem Bílé síly. Ve škole má průšvih kvůli rasistické eseji. Proto se Derek sejde s vůdcem Bílé síly Cameronem a chce ho přesvědčit, aby nechal Dannyho jít. Všichni z gangu, jeho bývalí bratři, se však obrací proti němu, ani u Dannyho nenachází pochopení. Soukolí gangu se prostě točí dál. Semele i Dannyho? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 329)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Celosvětově divácky úspěšný film. Edward Norton byl za výkon v roli nácka a později odpadlíka od neonacistů nominován na Oscara. Téma filmu - nenávist k lidem jiné rasy - je opravdu citlivé a silné, a to zdaleka nejen v USA. Nenávist vede ke vzteku a vztek k násilí. Kult hákového kříže mne zneklidnil, otevřel bolavá místa, ale nevím, zda spíše nepřilil oleje do ohně místo nalézání řešení. Naštěstí u nás snad ještě nejsme až tak daleko... Oficiální trailer k filmu (přímý odkaz): http://www.youtube.com/watch?v=jXaZENPQrsw ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

S výjimkou scény, která čitelně říkala: "Pozór, odmítáním Affirmative action to začíná, terorem to pokračuje a holokaustem zákonitě končí," mě tento film neurážel tak, jak mi bylo naslibováno. Je pravda, že mnohdy působil jak gymnaziální referát na téma "Co se tak asi děje v mysli rasisty?" a "Jak léčit duši xenofoba," nicméně tenhle druh naivity představuje jen zjednodušení, která pravdu alespoň v hrubých obrysech odrážejí. Vyloženě absurdně působí jen to závěrečné zvolání: "Co jsem to způsobil?", přespříliš snadná a rychlá proměna Dannyho a směšně všudypřítomné zpomalovačky, jež umožňují divákovi vše pěkně pomaličku vstřebat a připravit ho na "děsně drsné" scény. ()

Reklama

Zíza 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, ale tušila jsem, že to spěje přesně k takovému konci - tedy k takovému konci filmu. Pro mě ten příběh nekončí. Stále se budu utápět v představách, co bylo dál. Jak se tato poslední událost promítla do života "fiktivních" lidí. A je mi to líto; neinformovanost, neznolost, hrubost, nenávist, pochopení, vůdce, nesmyvatelná stopa. Zvláštní tento snímek. Jenomže srdce mi nebuší natolik, aby mohl dostat 5* ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Hľadať logiku tam, kde ani nemá byť, je hlúposť.... Rozmýšľať o tom, či sa skín dokáže v dobro obrátiť, je zvrátenosť. Zvrátenosť nie kvôli tomu, že to nie je možné, ale kvôli tomu, ako sa to podsúva tvorcom filmu s tým, že je to nerealistické. Zaujímavé je, že nikto si neláme mozog nad svetelnými mečmi, fázermi, zombíkmi či emzákmi .... Všetkým zúčastneným sa podaril jeden skvelý film, na konci ktorého divák má rozmýšľať nie o realite, ale o podstate nenávisti a možnosťami odstraňovať hnev ... Áno, život je príliš krátky na to, aby sme si ho presrali nenávisťou a hnevom ! ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Když se mi tento film dostal do rukou, netušil jsem, co od něj můžu čekat. Nesnáším nacismus a neonacismus, a proto jsem byl zvědavý, co uvidím. Ale tenhle film mě pohtil do děje od začátku až dokonce (teda až na ten konečný "citát", který mně přišel naprosto zbytečný). Navíc nesmím opomenout výkon Edwarda Nortona, kterého jsem si všiml už ve snímku Primal Fear, kde zahrál lépe než samotný Richard Gere. Dlouho jsem se rozhodoval mezi 4 a 5*, ale tenhle film mě donutil přemýšlet ještě dlouho potom, co jsem ho spatřil, takže plný počet. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (41)

  • Tony Kaye se po rozporech s Edwardem Nortonem (Derek Vinyard) pokusil své jméno z filmu odstranit. Veřejně udal důvod, čímž porušil stanovy Directors Guild of America. Kaye poté zažaloval studio New Line a Directors Guild of America o 275 milionů amerických dolarů, protože mu nebylo dovoleno vystupovat v titulcích pod pseudonymem "Humpty Dumpty". (finn)
  • Ve scéně, kdy Sweeney (Avery Brooks) navštíví Dereka (Edward Norton) ve vězení po znásilnění, má v jednom záběru ruku u brady. V dalším záběru (tentokrát z dálky) má ale obě ruce svěšené. V dalším záběru z blízka má již zase ruku u brady. (Annie_136)
  • V scéne, kedy je u rodiny Vinyardovcov na obede Murray (Elliott Gould), pustí Derek (Edward Norton) rozhnevane príbor z ruky na tanier, no v zápätí ho opäť drží a znova púšťa. (Lukoh)

Reklama

Reklama