Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká série dokumentů Soundtracks Songs That Defined History (8 x 45 minut, 2017) čerpá z pramenů CNN a prochází osm přelomových událostí dvacátého a jednadvacátého století (11. září 2001; Vietnamská válka; Berlínská zeď…) a uvádí řadu klíčových písní, které se s nimi propojují. Poznáte zde, jak důležitou roli sehrává hudba nejen v zábavě, ale také jako mocný sociálně kulturní hybatel, jak dokáže vznítit emoce, reflektovat dění a vědomí ve chvílích tragédií a smutku… (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Bohužel je na tom seriálu strašně znát doba, kdy se natáčel. Skvělý nápad, ale komentář a postoj moderátora je nově americko-politicko-korektní. Kdyby vznikl v roce 2010, byl by jiný a určitě mnohem lepší a hlavně pravdivější. Také jsem (jako skoro vždy) nepochopil, proč někdo změní původní název, ale není to lepší. Je to o hodně horší, protože to vlastně zní npochopitelně. Písně psané z paměti - vážně nevím, co si pod tím vybavit. Možná vzpomínky pamětníků, co vzpomínají na své hitovky. Ale tohle je sakra název: Písně, které dotvářely historii. A to je prostě něco zcela! jiného. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V roce 2007 vydal Harry Connick Jr album coververzí známých písní spojených s jeho rodným městem Oh My NOLA (NO = New Orleans, LA = Louisiana). Doplnil je čtyřmi vlastními skladbami, z nichž píseň All These People je přímo věnována lidem postiženým hurikánem Katrina. Přesto Harry Connick Jr, trojnásobný držitel Grammy a jeden z nejlepších současných swingových zpěváků, nestál autorům dílu, který se týká oné přírodní katastrofy, za jedinou zmínku. Jako tři nejvýznamnější hudebníci z New Orleans byli jmenováni Louis Armstrong, Fats Domino a Lil Wayne. Jistě právem, ale první dva už nemohli mít s událostmi okolo hurikánu Katrina logicky nic společného - na rozdíl od Connicka Jr. Že by za tímto opominutím byla jeho barva pleti? Jde o jeden příklad z mnoha, i v jiných dílech je výběr osob a úhel pohledu na události diskutabilní. -------- Díly: 1) Kent State a vietnamská válka, 2) Vražda Martina Luthera Kinga, 3) Hurikán Katrina, 4) Vesmírné závody, 5) Hrdě s pravdou ven, 6) Bitva pohlaví, 7) Berlínská zeď a pád komunismu, 8) Jedenácté září. ()

Reklama

Stegman 

všechny recenze uživatele

Z tohoto cyklu mám velmi smíšené pocity. Skvělé***** jsou ty díly kolem událostí, které se odehrály ve vzdálenější době (Vietnam, M.L.King, dobývání vesmíru). Oproti tomu díly kolem událostí, které skončily maximálně generaci nazpět (Berlínská zeď, 11.září 2001), ty jsou poměrně slabé***. Na cyklu je tak krásně vidět, na které historické události se už Američani dokážou podívat s odstupem, a na které ne: např. v díle o vesmíru zazní ironická píseň Whitey On the Moon, oproti tomu díl o 11.září je jen a jen plný patosu (přitom by se přímo nabízelo téma 11.9. spojit s válkami v Afghánistánu, Iráku a Sýrii, ale jak říkám - na to ještě nenazrál čas). ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Geekuju Státy a tamní dějiny, miluju muziku a čím dál víc teď dívám na dokumenty, tenhle navíc produkoval můj oblíbenec DJ a tak všeho všudy jasný tahák. Série splňuje očekávání, prochází osm důležitých událostí 20./21. století (11.9., Vietnam, Berlinská zeď atd.) a prezentuje řadu klíčových písní, které se s nimi pojí. Je tak krásně vidět, jak důležitou roli sehrává hudba nejen v zábavě, ale také jako masový socio kulturní hybatel, jak dokáže vznítit emoce, reflektovat dění, poctít ve chvílích tragédií a smutku... Hlavička CNN zaručila vysokou úroveň i co se týče různých komentátorů a osobností na stoličce k exkluzivním interview. Moc mě potěšila analýza "Alright" od Kendricka. Mám za sebou první tři, ale nepochybuji, že i zbytek stejně užiju. "To look at history through the lens of music is a powerful way to see the world." [stále čekám až budu mít k dispozici zbytek] ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama