Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

Tayen 

všechny recenze uživatele

Film si vzal na mušku poslední třetinu náročného románu, a tu si přizpůsobil, jak už to bývá. Spousta faktů je jinak a spousta jich chybí, stejně jako některé postavy a motivy. Přesto je to působivé dílo s okouzlujícím Jamesem Deanem, který zvládl tragickou postavu černé ovce Cala na jedničku - takovou jímavost, kterou jsem pocítila v závěru filmu, jsem nezažila ani při čtení knihy. Nemyslím si, že je nutné číst knihu, aby si lidé film užili, neznalost je tady spíše plusem. Film oproti knize působí hodně idealistickým dojmem a postavy jsou až příliš hodné a bodré, až na odpadlé charaktery samozřejmě. Kniha je paleta mnoha odstínů a hloubek, film jich obsahuje omezený počet, přesto (a možný právě proto) ve své dvouhodinové stopáži působí uceleným dojmem. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

East of Eden silně připomíná filmy Douglase Sirka - neúnosně roztahané limonády technicolorových barev. Bohužel chybí Sirkovy podivné vedlejší postavy, díky kterým jeho dramata vyčnívají nad konkurenci. Zdá se, že popularita Kazanova nepříliš povedeného zpracováví Steinbeckovy knihy stojí jen na rebelské slávě Jamese Deana. A té já nerozumím. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Skvěle zahraná rozervanost trpícího Cala, snaha změnit osudové určení "prokleté" povahy, kterou zdá se, zdědil po své zlé a kruté matce, která rodinu opustila, zatímco se bratr Adam vyhříval na výsluní otcovy lásky, jež Cal nikdy nepoznal. Přirozený výkon J.Deana zastínil teatrální herectví ostatních protagonistů, v době vzniku snímku běžně vídané. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Věru těžké hodnocení. Mí oblíbení uživatelé sází po pěti hvězdičkách jako při kulometné palbě, ale já na Kazanův film hledím se skeptickým krčením ramen. Ty hvězdičky totiž nejsou ani tak za film jako takový, jako spíš za vynikající Steinbeckovu literární předlohu a kult Jamese Deana. Což o to, téma je mimořádně silné a ve své době ten snímek představoval určitě vysoce nadstandardní počin, jenže s odstupem času je vidět, jak je zatížený dobovým balastem melodramatičnosti, patosu, přehrávání, kvílení smyčců velkého orchestru - zkrátka a dobře Na východ od ráje představuje typické studiové drama z 50. let, které běh času ve filmovém umění už dávno překonal. Tohle je přesně ten druh filmu, vůči kterému se vymezovala francouzská nová vlna, československá vlna, americký nezávislý film 70. let apod. James Dean přehrává, a to určitě ne proto, že by byl špatný herec, ale jenom se snaží vyhovět dobovým představám o dramatickém herectví a rozervané duši mladého hrdiny. Váhám mezi 3 a 4 hvězdičkami, ale nadšených nekritických obdivovatelů má tenhle kousek spoustu, takže se nemusím rozpakovat nadělit přes řadu slušných scén a zajímavých postav jen 65 % celkového dojmu a 3* k tomu. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Dean jako nejistý, zasněný a většinou mlčenlivý mladík, kterého souží nedostatek lásky, chybějící matka a především totální neporozumění, s kterým se všude setkává. Hlavní roli v samotné dramatické struktuře filmu hrají stará biblická témata - především hledání otce a konflikt Kaina s Abelem. Film je na vysoké úrovni sám o sobě - "šikmá kamera" ve chvílích nejistoty hlavních hrdinů a ještě o něco vystupňovanější postup pomocí houpajícího se Cala. Přes to přese všechno tady jde "skoro jen" o citlivého rebela s celkem patrnou příčinou svého buřičství. Zajímavé je, že v německé verzi byla vystříhána takřka všechna místa obsahující narážky (po pravdě řečeno dosti výrazné "narážky") na protiněmecké nálady let 1917-18. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (17)

  • Film sa nakrúcal v Mendocino a Salinas Valley v Kalifornii. (Michal74)

Reklama

Reklama