Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Když novinář Philip Green (Gregory Peck), fešný vdovec žijící jen se svou matkou a malým synkem Tommym, přijme nabídku renomovaného newyorského magazínu napsat sérií reportáží o antisemitismu v americké společnosti, netuší ještě, jak náročný úkol na sebe vzal. Nejprve přemýšlí, v jakém úhlu pohledu se dívat a jakým způsobem vést výzkum. Rozhoduje se pro investigativní cestu, a přestože to není pravda, nechá o sobě veřejně rozhlašovat, že je Žid. Brzy zjišťuje, že americká takzvaně liberálně smýšlející společnost stojí, co se týče přístupu k Židům a dalším etnickým menšinám, na prachbídných základech. Existují tu firmy, které odmítají přijmout Židy, jeho židovská sekretářka si kdysi raději změnila jméno, aby získala práci, některé hotely mají raději plno, než aby ubytovaly Žida… Philip najednou vidí antisemitismus všude, dokonce i v citových projevech své snoubenky Kathy (Dorothy McGuire). (dopitak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (26)

misterz 

všechny recenze uživatele

Nadčasový film, ktorý úspešne reflektuje aj dnešné spoločenské problémy, ktoré sa v podstate za tie roky vôbec nezmenili, ba skôr naopak. Nenávisť je nenávisť, a bude to horšie. A úplne najhoršie je, keď sa pritom zabúda na zdravý sedliacky rozum, človek tak stráca možnosť sám posúdiť, kto je priateľom, kto sa tak len tvári a kto je nepriateľ. Na druhú stranu snímok disponuje pomerne veľkou naivitou, čo dosť uberá na kvalite a obsahovej hodnote. Podnet na zamyslenie tu ale je. Lepší priemer. 65/100 ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Veľká pravda, že predsudky má častokrát aj ten, kto si to vôbec neuvedomuje. Pretože nie je agresívny, myslí si, že je spravodlivý. Len sa určitým veciam vyhýba, lebo ho uvádzajú do rozpakov. A v tom to je. Prevedenie filmu však bolo..., no nechcem nadužívať slovo patetický, ale miestami mi prišiel ako náučný materiál pre deti. Nebyť rýchleho rozprávania a záležitostí dospelých, mohol by na to pokojne aj slúžiť. Záverečné čítanie finálnej verzie textu pôsobilo až slávnostne. Takže pátos určite, aj keď pre dobrú vec. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Kariéra Gregoryho Pecka ( môj obľúbenec ) mala veľmi rýchly nástup, netreba sa čomu diviť, jeho talent bol očividný. V tomto príbehu mu dopomohol legendárny režisér Elia Kazan k skvelému výkonu novinára a spisovateľa, ktorý má napísať sériu článkov o antisemitizme. Sprvu sa nevie čoho chytiť, napokon nápad, že sa pár týždňov bude vydávať za Žida, aby spoznal americkú spoločnosť, bol veľmi účinný. Podhubie, ktoré objavil, prekvapilo všetkých zainteresovaných... Film si zakladá na precíznom scenári, kde dominujú dobre napísané dialógy. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

2hodinový výlet do nejrasističtější země světa. Myšlenka filmu je více než fajn a je umocněna dobou vzniku snímku. Dobou vzniku je ovšem ovlivněn i způsob prezentace hlavní myšlenky. Jedná se o velmi opatrně decentní způsob, který nemá v dnešní době nejmenší potenciál kohokoli ovlivnit, přesvědčit či šokovat. Film je navíc v mnoha pasážích krajně neatraktivní až nudný. Pochválil bych snad pouze pár hlavních herců a hereček. Tehdejší herci a herečky totiž nemuseli gentlemany a dámy vůbec hrát. Prostě jimi byli. Celkem zajímavé bylo sledovat, že tehdejší lidé spolu doma u stolu také moc nekomunikovali. Jen měli v rukou místo mobilů noviny. Nebýt toho romantického pozadí, které obecně moc nemám rád, tak bych měl problém snímek vůbec dokoukat. I přes silné téma přes dvě hvězdičky nepůjdu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Když jsem sledoval snímek "Džentlemanská dohoda", skoro se mi udělalo nevolno. Ani ne z toho, jak je film natočený, jak je zahraný, protože proti tomu moc nelze říct, je dobrý, ale spíš proto, že si člověk uvědomí, že to je film, který akcentuje antisemitismus brzy po válce. Ale uběhlo 70 let, a ve světě se vůbec nic nezměnilo. Nenávist je pořád tady a ještě horší. V podstatě nadčasový film. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (6)

  • Ve chvíli, kdy se právě natáčela líbací scéna mezi Philipem (Gregory Peck) a Kathy (Dorothy McGuire), byla do ateliéru pozvána na prohlídku indická herečka Shobhna Samarth. Morálně se pohoršila, ztropila skandál a řekla, že se už nikdy na žádný americký film nepodívá. Scéna se musela natáčet ještě jednou. (lucascus)
  • Natáčení probíhalo v New Yorku, Kalifornii a Connecticutu. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama