Panika v ulicích

Krimi / Film-Noir / Thriller

USA, 1950, 96 min

Elia Kazan

Alfred Newman

Oscar 1 : Námět. . . . . Zlatý Lev - výběr(10.3.2004)

Docela netradiční námět je podporován tradičně dobrým Elia Kazanem, ale to je tak vše. Zbytek je 96 minut dlouhý průměrný snímek, který kromě námětu a jistých postupů z doby dávno minulé nemá příliš co nabídnout. Na druhou stranu právě tato dobová nabídka pohledu do minulosti prakticky se vším, co k tomu patří filmu dává jistý punc zajímavé realističnosti. Pro diváka, který tohle neocení nebo spíše mu to je ukradené je Panika v ulicích dost možná hodně nudný film s dobrým námětem. Pěkných 70% ze slabých 70 hodnocení je však dost zavádějící...(29.9.2009)

Atraktivní námět (hrozba vypuknutí epidemie moru v New Orleans) zručně zrežírovaný Kazanem především co se týče důrazu na realistického feeling. Autenticita lokalit - skladištní komplexy, přístaviště (připomene Kazanův majstrštyk V přístavu), druhořadé zaplivané resturace...žádná studiová strojenost. Tohle není jeden z těch noirů (nebo městských kriminálek s noirovým nádechem) působících dojmem odtržení od reality, naopak je v ní pevně zasazen díky vhledu do policejní práce a prostředí nižších (např. dělnických) vrstev.(25.11.2007)

Dívat se na Widmarka v kladné roli je tak trochu nuda... Btw. jeho miloučkou blonďatou ženušku si zahrála Barbara Bel Geddes aneb Miss Ellie z Dallasu :-)(28.10.2007)

Noirová klasika.(30.10.2009)

Vydařený noir s luxusním obsazením - Doktor Widmark, snažící se zastavit nákazu dříve, než zkosí celé New Orleans; zbabělý Zero "Producent" Mostel, který zde projevil svůj komický talent; a nakonec respekt vzbuzující Jack Palance, jehož potkat sám v temné ulici, raději bych mu odevzdal všechny peníze a poníženě se odplazil po čtyřech pryč.(8.9.2009)

Drsňák Jack Palance hledá to, co do New Orleansu přivezl imigrant, kterého předchozí noci zabil. Musí to být něco extra, když kvůli tomu policie obrací celé město naruby. Netuší, chudák, že už to dávno má, a že je to smrtelně nebezpečná a děsivě nakažlivá forma plicního moru. Přes řadu velmi dobrých momentů, přes zasazení do výborně zvolených exteriérů, film, na kterém už se zub času podepsal a tak dobrý dojem zachraňuje především Palance ve své roli padoucha, který rozhodne není jen nějakou černobílou figurkou, ale svým způsobem tragickou postavou. Nabízí se také zajímavá možnost srovnání například s tematicky podobným filmem Smrtící epidemie (1995), která ukazuje jak a kam se za těch pětačtyřicet let posunula kinematografie..(30.10.2009)

Film si tak jako v pohodě uplyne a o nějakém napětí nebo dramatu nemůže být ani řeči, jenže to je holt z dnešního pohledu. Tenkrát bych se na to určitě díval jinak. Takhle je to pro mě lehce nadprůměrný film, který jsem rád zhlédl. Jestli se k němu ještě někdy vrátím, to netuším.(27.11.2009)

3,5 Vojenský doktor a policejní kapitán se snaží vypátrat vrahy muže nakaženého morem a zamezit tak vzniku epidemie. Skvělej nápad, solidně natočená detektivka, ale u několika scén bych ocenil mnohem větší spád a menší ukecanost, protože v několika momentech to byla docela nuda, ale jako celek film nudnej nebyl.(17.11.2010)

Netradiční noir s hodně neobvklým námětem, v rukách Elia Kazana s nadprůměrným obsazením a slušně vytvořenou realistickou atmosférou jde o velmi dobrý snímek.(29.10.2009)

Priemerná noirovka s dobrými hercami, ktorá postráda hlbšiu atmosféru, aká robí filmy tohto podžánru takými úžasnými. 60%(7.9.2009)

zdařilý krimi thriller, zřejmě jeden z prvních, který se zabývá myšlenkou smrtící epidemie...(8.9.2009)

• Tiiso

Ve svém období netradičně natočený snímek. Rychle ubíhající, stříhaný, zaměřený na dvě hlavní postavy a s prvky film noir. I na akční honičku se dostalo a z 90ti procent film nasnímaný pouze ve vhodně vybraných exteriérech což v té době nebylo až tak úplně zvykem. To je avšak celé co se ke kladům dá přičíst. Příběh působí podprůměrně. Herecké výkony slabé.(29.10.2009)

Panic in the Streets je italským neorealismem ovlivněný film noir, a to je jedno z mála plusů filmu. Ačkoliv najdeme element boje proti času, příběh bohužel nikdy nedostane spád. Od začátku je jasné, že gangsteři nemůžou vyhrát, čímž trpí napětí. Styl tady jasně převáží nad dějem: Kazan točil s méně známými herci v ulicích, barech, hotelech a skladech New Orleans. Film tak na dobu působí mimořádně realistický. Vynikající v roli Blackieho je Jack Palance.(1.5.2011)

Celkem dobrá ne úplně typická detektivka. Zaujalo mě, že hlavní padouch není úplně bezcharakterní. Sice střílí lidi na potkání, ale když mu jde o jeho kejhák, nenechá na holičkách ani svého poskoka. 60%.(16.9.2009)