Reklama

Reklama

Po svém propuštění z vězení se dva usvědčení násilníci (James Woods a Chico Martínez) vydají hledat muže, který proti nim svědčil ve Vietnamu. Režisér Elia Kazan uvádí nejvíce osobní film jeho skvělé kariéry, fascinující psychologický thriller o důsledcích války.
Režisér Elia Kazan uvádí nejvíce osobní film jeho skvělé kariéry, fascinující psychologický thriller o důsledcích války. Bill Schmidt (James Woods) je vietnamský válečný veterán žijící na venkově se svou přítelkyní Marthou (Patricia Joyceová) a jejich malým dítětem. Jednoho dne se u nich nečekaně objeví dva kamarádi z armády. Tony a Mike (Chico Martínez a Steve Railsback) však chtějí něco víc než jen přátelský rozhovor. Přišli se pomstít. Brzy se ukáže, že tito hodně nezvaní hosté byli nedávno propuštěni z vězení. Byli zatčeni během války ve Vietnamu, kvůli obvinění z kriminálních činů a Bill byl klíčový svědek při jejich soudním procesu. Prakticky sami žijí Bill a Martha idylický život, vše co chtějí je klid. Ale Tony a Mike, kteří byli tenkrát uvězněni za znásilnění a vraždu vietnamské dívky, plánují nastolit teror. Napětí začne stoupat, když dva veteráni zastřelí psa nějakého souseda ... a stoupá ještě víc až k výbušné konfrontaci mezi mladým párem a násilníky, kteří jsou rozhodnutí získat odplatu za Billovu domnělou zradu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Poměrně napínavé psychologické drama o důsledcích vietnamské války. 1) Není to špatné. Atmosféra postupně houstne, aniž je předem jasné, jak se bude příběh dál vyvíjet. Hru náznaků považuji za daleko zajímavější, než thrillerové hrátky na téma kdo a v jakém stavu přežije. 2) Spoiler. Nejednoznačnost v jednání všech postav filmu (s výjimkou miminka) považuji za jeden z nejlepších prvků filmu. Divák si klade otázku, k čemu vlastně směřuje chování Marthy (Patricie Jonesová) nebo jaká je přesně role hosta Tonyho (Chico Martínez). Konec konců ani oba hlavní protagonisty Billa Schmidta (James Woodsův debut) a seržanta Mikea Nickersona (debut Stevea Railsbacka) není snadné dešifrovat. 3) Film není špatný, ale zdát se mi o něm nebude. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Elia Kazan /na vychod od Raje, Tramvaj do stanice touha/ natocil len priemerny film o pomste za to, ze akysi clovek x proti nim krivo svedcil.Slusny psycho fryler, nielen o dozvukoch vojny z Vietnamu, ale aj o pomstu. James Woods a Patrick McVey odviedli dobre herecke vykony, ale nuda aj tak dostala priestor. Tempo sa dost casto uvolni, atmosfera slaba a nevyrazna akurat to znasilnenie bolo dost extremne. 69 % ()

Reklama

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý sa dostal do kín aj za socíku (bolševikom vyhovovalo, keď americkí režiséri pitvali traumy a posttraumy z vietnamskej vojny). Videl som to ako zasran, na doporučenie spolužiaka, ktorý mi s očami ako tenisáky odporúčal: "to musíš vidieť, je tam fakticky aj oná, ako sa to povie, súlož." To som si nemohol nechať ujsť. Nebola to ale nijaká erotická hopsačka, skôr ťažké, mrazivé psycho, takže ani tú avizovanú súlož som si veľmi nevychutnal. Takýchto hostí by som vám doma neželal... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Režisér Elia Kazan se tímto filmem vrátil k odezvám války ve Vietnamu z psychologického hlediska.   James Woods zde hraje muže, který se po návratu z Vietnamu oženil, s manželkou mají dítě a oba bydlí s manželčiným otcem, spisovatelem, který zetě moc neuznává a vyčítá mu zbabělost. Jednoho dne se v domě objeví dva bývalí váleční kolegové manžela. Zpočátku poklidné setkání pod povrchem skrývá nevyřčené křivdy, které teprve na konci vyplynou na povrch. Bohužel nutno říci, že se Kazanovi snímek nějak vymkl z ruky a neujasnil si, co vlastně chce říci. Přenést krizi svědomí a posunuté hranice násilí do kruhu rodinného je sice zajímavý nápad, ale na celovečerní stopáž roztažený přináší jen nudu. Ono postupné odkrývání pohnutek dvou kamarádů, a toho, o co jim jde, začne brzy nudit, navíc vnímavější divák brzy pochopí, kvůli čemu přišli, a pak si jen odškrtne bod, že se stalo, co si myslel. Nejvíce zklame právě konec, který měl být asi ohromnou konfrontací, ale v Kazanově podání je tak vnitřní, že se rozhodl nedat divákovi ani náznaky (kromě jedné soulože) k nějakému výkladu nebo svému pohledu či nějakému vyznění, takže veškerá dosavadní očekávání vyšumí do ztracena.  Velmi povedené herecké výkony a atmosféra, která však časem upadne a divák akorát čeká na onu "konfrontaci", které ne a ne přijít. Čekal jsem něco jiného, než jen upovídané drama, kde se osmdesát minut mluví z cesty (případně jen lehce naznačuje) a všichni se tváří podezřele, a teprve posledních deset minut se opravdu jedná Disk také nic moc. Na úvod zdržuje protipirát a čtyři trailery, ty samé pak najdeme znovu MagicBox ví proč v menu. Zvuk u filmu je v mono, obraz nevyčištěný, s viditelnými vadami na filmovém materiálu. Žádné bonusy, jak je u MagicBoxu z 99,9 % zvykem. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Aj keď má prvú polovicu tento film všetko veľmi sľubne rozbehnuté na to, aby sa z toho postupne stal mrazivý psychologický teror, či ťaživá dráma, tak nič z toho sa v závere nekoná a všetky pozitíva sú akoby mávnutím ruky fuč. V nástupe mi dosť pripomínal neskoršiu jednotku v podobnom ladení atmosféry, 'Funny Games', tie však hrajú, hlavne v porovnávaní záverečných minút, úplne inú ligu. Navyše herci sú poväčšine toporní, scenár si nevie dať s príbehom rady a tak očividne stagnuje. Záverečné znásilnenie i keď chcelo, veľa vody nenamútilo. 60%. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • James Woods v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama