Reklama

Reklama

Frigo v balóně

  • Česko Frigo v balonu (více)

Obsahy(1)

Po návštěve v domě hrůzy a několika nezdařených flirtech se při snaze pomoci jednomu vzduchoplavci Frigo (Buster Keaton) ocitne na vršku balónu, který se s ním nenadále vznese. Nešťasný výstřel však Frigův let rázem přeruší a uvrhne ho do drsné divočiny. Ani tady se však Frigo nemusí obávat nedostatku společnosti, neboť tu brzy narazí na mladou, koupající se krásku (Phyllis Haver)... (Pohrobek)

(více)

Recenze (28)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že se ke mě tato groteska dostala bez zvuku, tak jsem si jako hudební doprovod pustil soundtrack ze Sherlocka Holmese. Frigo v balónu tím sice získal lehce ponurý a depresivní nádech, ale jinak tam ta hudba docela dobře sedla. No ale to bylo asi jediné pozitivum, protože jinak tady o nějaký kloudnější vtip nezavadíte, maximálně tak ten krátký moment, kdy si Keaton za pomoci tenisových raket peče rybu v kanoi, ale jinak je to slabota a ten dokola se opakující fór s upadávajícím dnem začal být po chvilce docela trapný, hlavně proto, že se objevil i v jiných groteskách od Keatona. No a spíš než Frigo v balóně by byl vhodnější název třeba Frigo v přírodě, protože balón se tu vyskytuje jen na začátku a na konci a jinak se to všechno odehrává na řece a v přilehlém okolí, kde Frigo neúspěšně loví ryby, zvířátka, zápasí s medvědem a snaží se sbalit bábovku, co tam přišla campovat. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     Buster Keaton sa tu venuje rôznym zábavným činnostiam, ako je návšteva zábavného parku, let balónom, člnkovanie, rybačka, lov a popri tom sa dvorí pôvabnej dievčine, čo ale nie vždy dopadne podľa jeho predstáv. Tá dievčina totiž nie je žiadna krehotinka, ale naopak, baba, čo ma riadnu paru. Hoci je groteska veľmi pestrá svojím prostredím i dejom, čo do počtu nápaditých gagov to už taká veľká sláva nie je (často sú tie pokusy o humor málo vtipné a opakujúce sa, hlavne pri tej rybačke). Za najlepšie fóry považujem návrat loďky so zbitým Busterom, jeho ocitnutie sa na balóne, obojživelný rybár-lovec a trampoty s býkom a medveďmi. Pozitívom filmu je i tá jeho romantická zložka a sympatická Phyllis Haver ako objekt Busterovej túžby (hlavne keď je v plavkách). Zaujímavé na tejto groteske je to, že nepoužíva medzititulky, ale vystačí sa čisto z obrazom. Videná reštaurovaná verzia z roku 2015 s celkom dobrou klavírnou hudbou Stephena Hornea, v takom klasickom groteskovom štýle. Po poslednom zhliadnutí zvyšujem zo 2 na 3 hviezdičky (2,5). ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Frigo tentokrát slabší (vlastně ten nejslabší, kterého jsem zatím viděl, ale já z něj mám opravdu nakoukáno velice málo), ale pořád nadprůměrný. Skvělé prostředí, skvělá výchozí zápletka, úžasné nápady a hlavně výborné finále a překrásná dívka. Kaskadérské kousky jsou tentokrát ze slabšího soudku, groteska není nijak vizuálně velkolepá, ale z nápadu se opravdu opět vytřískalo maximum. A opět je to dějové bohaté, což je rozhodně plus, protože většina grotesek z té doby příliš děje nepobrala, a to je to, co na Keatnově tvorbě oceňuji nejvíc, Jen tentokrát je to prostě trošku slabší. 80%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale pro mě je zatím stále nepřekonanou jedničkou němých grotesek Charlie Chaplin a Buster Keaton mi dosud nepřipravil žádnou takovou podívanou, kterou bych si v budoucnu rád zopakoval. Doufám, že se to ale změní a ještě narazím na snímeček, jenž bude patřičně poutavý a zábavný. Frigo v balonu má několik zdařilých momentů, avšak celkově jsem se příliš nepobavil. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Když velkoryse pominu fakt, že Frigo v balonu stráví jen pár minut, tak mě přišlo zajímavé například to, že tvůrci filmu použili slavné melodie místo klasického amerického drnkání či černošské hudby. Děj je pak lehce originální. Zatím jsem neviděl žádný film z tehdejší doby, který by se odehrával v divočině. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama