Reklama

Reklama

Clevelandský únos

(TV film)
  • USA Cleveland Abduction (více)
Trailer

Svobodná matka, která se stane první obětí únosce Ariela Castra, zůstane uvězněná v jeho domě skoro jedenáct let. Tam se stane přítelkyní a sestrou dvou dalších žen, které Castro zajme krátce po ní. Film je inspirován skutečnými událostmi... 22. srpna 2002 byla jednadvacetiletá svobodná matka Michelle Knightová v Clevelandu unesena Arielem Castrem a držena v jeho domě bezmála jedenáct let. Knightová, která v sobě nalezla nezměrnou sílu skrze víru v Boha a odhodlání znovu spatřit svého syna, se odmítla nechat zvráceným Castrem zlomit. Ten brzy po ní unesl dvě dospívající dívky, Amandu Berryovou a Ginu DeJesus, a uvěznil je společně s Michelle, která se svým spoluobětem stala přítelkyní a sestrou. Když Berryová s Castrem otěhotněla, byla to Knightová, kdo jí pomohl přivést děvčátko na svět. Následně musela provést i jeho resuscitaci, neboť jí Castro vyhrožoval slovy: "Pokud dítě zemře, ty zemřeš taky." Navzdory tomu, že byla více než deset let vystavena nepřetržité brutalitě, se Michelle nenechala srazit na kolena a její neotřesitelná víra tváří v tvář zdánlivě beznadějné situaci svědčí o síle lidského ducha. Dne 6. května 2013 byla Michelle z domu, který byl pro ni téměř jedenáct let vězením, konečně vysvobozena a dostala šanci získat zpátky svůj život. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (52)

Hemlock 

všechny recenze uživatele

No jo, když máš velký dům, tak v něm nechceš bydlet sám a pro přičmoudlého pupkáče se slabostí pro svazování to platí dvojnásob. Stačí se naučit na ukulele, sem tam nějakou tu pipku oslovit v sekáči a je z toho parádní polygamie - sice nucená, ale zážitek to bude určitě nezapomenutelný. No teď trochu vážně - na to, jak silné téma to je, je film natočen dost průměrně a po herecké stránce to taky není žádná sláva. Nicméně musím uznat, že jsem se nenudil, takže dávám za každou sexuální otrokyni po jedné hvězdě - 55%. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Televízny exploitation, akurát bez zobrazenia tých exploitation scén. Spracovanie skutočnej udalosti, keď boli v Clevelande unesené tri dievčatá a väznené v dome iba pár kilometrov od ich skutočného domova, pričom tá prvá unesená bola v zajatí až neuveriteľných jedenásť rokov. A to je hlavný problém, ktorý som s Cleveland Abduction mal. Keďže mu v televízii bol vyhradený iba štandardný 90 minútový film, tak na mnohé udalosti sa pozerá iba z rýchlika. Tých dlhých jedenásť rokov tak vo filme vôbec nepôsobí ako útrpných jedenásť rokov, ktoré si musela Michelle Knight prežiť v zajatí a aký to muselo mať dopad na jej psychiku. Celý únos, väznenie, aj následné vyslobodenie (to nie je spoiler, keďže sa jedná o skutočné udalosti) v Cleveland Abduction pôsobí ako by sa odohral v priebehu pár týždňov. Zverstvá (znásilnenia, bitky), ktoré Ariel Castro na svojich obetiach vykonával nie sú prakticky vôbec zobrazené a celý film sú sústredí iba na podanie základných faktov o udalosti (únos prvej obete, únos druhej obete, pôrod, v ďalšom strihu už takmer 6-ročná dcéra, vyslobodenie, návrat do života). Nie je to vyslovene zle natočené, darí sa podať to puto ktoré si medzi sebou unesené za ten čas vytvorili, sprostredkovať pohľad na rodinné problémy unesených, akurát na to o akú tragédiu sa jedná je toto televízne podanie až priveľmi umiernené. V podstate je to prehnane povedané také „exploitation pre celú rodinu“. Pár scén je jemne znepokojivých, ale radšej by som podobnú látku videl na HBO alebo FX, kde tomu mohli dodať aj ten správny temný tón. CELKOVO: 2,5* (5/10) ()

Reklama

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Velmi nepříjemný film. Byl jsem po jeho dokoukání velmi znepokojen. Přišlo mi, že to bylo zahráno dost reálně, tak "komorně", ten pocit strachu, že je zabije a tak radši nic neudělají tam byl velmi znát ... navíc hlavní postava byla zahrána tak zvlášťně ... taková mladá naivní pipka, co se chce jen starat co nejlépe o svého syna, a přitom na ní všichni serou, dokonce i její matka, na všechno je sama, nedokončila, chudák, školu a její oplodnitel se na ní taky krutě vysral. Bylo mi jí hodně líto a s tou postavou jsem tedy hodně soucítil. Ten film mi nesednul. Hodně mě rozladil. "Autentický" to je dobré slovo, jak bych ho popsal. - Taryn Manning má velmi osobitý sex-appeal. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Průměrný televizní film o chlapíkovi odvedle, co má tak tak trochu problém sám se sebou (a s ženami a dětmi). Co mě na Clevelandském únosu naprosto šokovalo (POZOR MOŽNÝ SPOILER), bylo, jak Michelle Ariela znala. Tyhle filmy totiž většinou vyprávějí o anonymním chlapíkovi, který unáší děti cestou ze školy, jenže tenhle je jiný. To, že Michelle byla úplně mimo, je zas o něčem jiném a já jen doufám, že moje dvacetileté děti nenaletí nějakému podobnému Arielovi na to, že jim chce ukázat štěňata.(KONEC SPOILERU). Co byl ale největší kámen úrazu tohohle filmu, bylo herecké obsazení. Nesnášela jsem všechny tři ty holky a - paradoxně - fandila spíš chudákovi Arielovi, a to je bohužel trochu smutný. Holky byly do jedné úplně hloupoučké, naivní (ano, byly mladé, ale za tohle chování bych je taky nejradši propleskla) a všechno jim tak nějak bylo šumák. Škoda, čekala bych alespoň jednou sympatickou herečku, které budeme fandit, ale ono ne. Chybí tomu všemu hlubší pohled, čímž se Clevelandský únos stává úplně plochým snímkem na nedělní odpoledne. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Takto mizerne to dopadne, ked potencionalne silnu temu spracuju naivnym Hallmarkovskym spôsobom, ktory dokaze dojat maximalne domace panicky pri zehleni. Cely cas je to monotonne nudne bez akejkolvek hlbky. Zufalstvo, bolest, utrpenie tych troch obeti. Nic z toho sa tvorcom nepodarilo preniest na divaka. Dalsim problemom je, ze film dost neprehladne pracuje so zakladnymi faktami. Vôbec nemate prehlad ako dlho tam uz jednotlive obete su, ake udalosti sa kedy stali atd. Tento film by sa dal nazvat rovnako primitivnym ako bol ten unosca. Je az k neuvereniu, ze sa mu podarilo drzat tri zeny v zajati niekolko rokov. Jednu hviezdicku davam za Taryn Manning, ktora ako jedina predviedla celkom slusny vykon v tomto mizernom filme. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Ariel Castro bol odsúdený na doživotie, plus 1000 rokov väzenia. Mesiac po odsúdení sa obesil vo vlastnej cele. (ludovit14)

Reklama

Reklama