Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Celovečerní groteska motivovaná klasickým příběhem Romea a Julie. Děj se odehrává v 19. století - Frigo dosáhl plnoletosti a jede vlakem převzít své dědictví po zavražděném otci a nedbá toho, že v onom kraji žije znepřátelený rod, který chce naplnit krevní mstu na jeho rodě. Po cestě se seznámí s krásnou dívkou, která ho pozve k sobě domů na večeři... (Rosana)

(více)

Recenze (41)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keaton natočil film, pozostávajúci z troch žánrovo odlišných častí. Tá prvá vo vlaku (na ňom, pri ňom, pod ním) je road movie, tá druhá v dome je medzirodinná dráma a tá tretia je klasický Keatonovský atleticizmus. Všetky sú ale ladené komediálne. Tento film je exemplárnym príkladom scenáristickej poučky, že sa scenárista pri písaní komédie nesmie nechať zlákať tým, aby sa jeho postavy snažili byť vtipné. Postavy v Krvnej pomste myslia všetko smrteľne vážne a je to iba ku prospechu veci. Neočakávajte záchvaty smiechu, Keatonove filmy a Obeť krvnej pomsty sú zaujímavejšie množstvom nápadov, ako scenáristických, tak predovšetkým vizuálnych. Ak sa dostane k slovu lano, je jasné, že bude použité v ďalšom gagu, alebo pre zvýšenie napätia v dôležitých dramatických scénach znova. Film je postavený na kontrastoch - dráma verzus komédia, láska a pohostinnosť verzus smrteľná nenávisť. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Busteru Keatonovi je vlastní takové fluidum a taková vizáž, že mi docela stačí, aby jen tak smutně seděl a do rohu se díval, a už mě baví to sledovat. Jenže jeho jednoduché dějové zápletky (na rozdíl od Chaplina, který mi přijde, na svůj komický vzhled spoléhá docela často a daleko méně zábavně) jsou nacpané tolika ozvláštňujícími nápady, že člověk nestíhá od začátku do konce žasnout. I tenhle film je jimi prošpikovaný skrz naskrz. Satirická narážka na stav železnice je například nejen třeskutě vtipná, ale taky aktuální dodnes, řekla bych, a kdykoliv někam jedu vlakem, tak si na tuhle parádní jízdu vzpomenu. ()

Reklama

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Opět skvělá záležitost. Rozjezd je pravda na legrandu trochu slabší, ale druhá půlka končící neuvěřitelným stuntem s vodopádem to bohatě vynahrazuje. Hrozně hezky tady vynikne, jak dokáže Keaton pracovat s rámováním, tj. volit takový typ záběru, aby zvýšil komičnost gagu. Viz například scénu, ve které strojvůdce vlaku zmateně kouká za sebe (čili do kamery), kde jsou jeho vagony a ty se mezitím dostanou do rámu na paralelní koleji. Tohle byl mistr filmař! ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Už tento film mohli čeští distributoři přeložit jako "Frigo na mašině." Valná část filmu se zde odehrává, nicméně gagů je poskrovnu. Tento film sice má spoustu děje, ale to, co od Friga očekáváme - humor, toho se zde moc nedočkáme. Jediné zajímavé číslo je tak jeho vylovené milované dívky z vodopádu. A to je trochu málo. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Opět jsem zapracoval na doplnění mého filmového vzdělání a vrhl se tentokrát na "Friga" a jeho klasické grotesky. První byla právě Frigo, oběť krevní msty a popravdě mě moc nezaujala. Samotný formát grotesky mě nikdy nelákal a moc to nezměnil ani tenhle film. Pro mě překvapivě se dbá i na příběh. Bohužel mi sled "vážných" situací, které vyzní groteskně nesedí. Sám Frigo má výraz leklého kapra, na kterém je jeho komika založena až přespříliš. K srdci mě zkrátka nepřirostl, ale jistě mu ještě další šanci dám, protože občas vtipná situace najít dá. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Keatonův oblíbený herec Joe Roberts utrpěl během natáčení mrtvici, byl hospitalizován a krátce po natočení filmu zemřel. (Kulmon)
  • Otec Bustera Keatona - Joe Keaton - zavrhoval film jako umění. Tvrdil, že film zanikne, protože obrazy nejsou skutečné, jako v divadle. Buster nakonec svého otce přesvědčil, že film má budoucnost a toto je první film, kde si Joe Keaton zahrál. V dalších filmech ho poznáme podle toho, že zkopává klobouky lidem z hlavy. (Rosana)
  • Během natáčení "vodopádových" scén se Buster Keaton napil tolika vody, že musel dostat první pomoc. (Kulmon)

Reklama

Reklama