Reklama

Reklama

Frigo jako Sherlock Holmes

  • USA Sherlock Jr. (více)

Obsahy(1)

Frigo (hraje ho sám buster Keaton) hraje filmového promiítače v kině, který z nenadání usne v projekční kabině a jeho vlastní sny se prolínají do filmu, který je právě promítán v sále. "Frigo jako Sherlock Holmes", první Keatonova samotná réžie, je jedním z nejneobyčenějších a obrazově nejinvenčnějších snímků tehdejší doby. (Kryšpín)

(více)

Recenze (84)

Arach.No 

všechny recenze uživatele

Bez nadsázky jedna z nejlepších grotesek které jsem kdy viděl. Překvapivé akční scény a kaskadérské kousky. Kulečníková scéna je vskutku mistrovská a důkazem geniality střihu je snová sekvence ve které promítač vstoupí do filmu. Sherlock Jr. posunul ve své době film o pořádný kus dál a ukazuje, že Buster Keaton rozhodně není nějaký laciný herec. Film má díky jeho neopakovatelnému hereckému výkonu a také díky velmi povedené hudbě obrovský náboj i po více než 80-ti letech. ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné jakým způsobem Buster Keaton dokázal zrežírovat a zahrát tento němý skvost. Zadostiučinění, které proběhne prostřednictvím imaginárního příběhu a vyšetřování, vystihuje motiv filmové branže, kdy diváci (v tomto případě hlavní protagonista) mají možnost realizovat své sny. Perfektní němá komedie jednak díky kaskaderským kouskům a jednak skvělému využití námětu Sherlocka Holmese. Není divu, že mnozí současní tvůrci uctívají Keatona jako jednu z osob, která nejvíce ovlivnila filmové dějiny. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Buster Keaton naprosto ohromuje tím, jak jsou nasnímané jednotlivé kaskadérské kousky. Naprosto to vyráží dech, a to i po devadesáti letech. V současnosti některé kaskadérské kousky ani omylem nevypadají tak dobře. Škoda, že se dnes na klasické triky a kaskadéry kašle, hlavně, že mají všichni pojištění. Digitální efekty jsou někdy k vzteku, a tohle je krásná ukázka. Výborný film, který dokazuje, že němé filmy mohou strhnout i dnešního diváka. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

To by sa tvorcovia dnešných revizionistických Sherlockov pozerali, ako všelijako sa dá táto látka uchopiť! Sherlock Jr už neprekvapí komickosťou, banánové šupky už dávno nefungujú, ale svojím divokým tempom a tonami nápadov, pri ktorých si spomeniete napríklad aj na bratov Marxovcov. Sherlock je zaujímavý aj stavbou scenára a orámovaním príbehu ako sna, keď je tento hrdinov stav pripomenutý napríklad nadprirodzeným prvkom v deji. Záverečné vyznanie lásky pri zábere do premietačky kina ako na filmové plátno je krásnou záverečnou bodkou za touto sviežou komédiou, ktorej čas vôbec neublížil. Dnešní režiséri by sa pri nej mohli mnohému priučiť. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Komediální Občan Kane. Technicky nesmírně propracovaný film, který emočně funguje v obou rovinách - v realitě, i ve snu. Nádherně poetická scéna, ve které Keaton prochází na plátně se svým kamenným obličejem přes filmové střihy různými scenériemi, je snad to nejkrásnější, co jsem v němém filmu viděl. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (3)

  • Při natáčení se stala Busterovi Keatonovi nejhorší nehoda v jeho kariéře. Ve scéně, kdy skáče z vagonu na vagon vlaku a nakonec se chytne vodovodu, ho proud vody strhne na kolejnice a on si rozdrtí krční obratel. Několik dní nenatáčel, ale že si rozdrtil obratel, na to přišel až o několik let později. Kdyby dopadl o pár milimetrů jinak, zlomil by si vaz. (Rosana)

Reklama

Reklama