Reklama

Reklama

Waterloo!

(TV film)
  • Česko Waterloo - Poslední bitva (více)
Belgie / Francie, 2014, 80 min (Alternativní 52 min)

Režie:

Hugues Lanneau

Hudba:

Ivan Georgiev

Obsahy(1)

Poslední Napoleonova bitva. V dubnu 1814 se Francie zachvěla pod smrtonosnou kosou války. Následkem Napoleonových zhoubných výprav padlo téměř milion lidí. Během této skutečně krvavé lázně si císař podmanil větší část Evropy.
11. dubna 1814 legenda dostává trhliny. Napoleon – poražený nepřáteli, opuštěný Francií – je donucen k abdikaci. Císař se podřídí Spojenému království, Prusku, Rusku a Rakousku, tedy zemím, které se proti němu spojily. Vítězné evropské mocnosti dosadily na francouzský trůn Ludvíka XVIII., mladšího bratra Ludvíka XVI. Napoleona poslali do vyhnanství na ostrov Elbu, ležící u pobřeží Itálie. Napoleon později vzpomínal: „Orel sice klečí na zemi na jednom koleni, ale ještě není připravený padnout. Vrátím se a budu bojovat proti domýšlivým králům, dokud se neskloní před císařským orlem." 26. února 1815 se obavy koalice potvrzují – Bonapartovi se podařilo dostat se z ostrova Elba. Vylodil se v zálivu Juan na francouzské půdě, sotva s tisícovkou mužů. Měl jen trochu času na znovuobnovení svých jednotek. Jeho cíl byl jasný – vrátit se co nejdříve do Paříže a svrhnout Ludvíka XVIII.
Pierre Lantelme, čtyřiačtyřicátník, původem z Lyonu. Léta sloužil jako granátník u císařské gardy, elitní Napoleonovy jednotky. Patřil mezi šest set vojáků, kteří následovali svého císaře na Elbu. Píše své ženě: „Má vroucně milovaná, právě jsme přistáli v zálivu Juan, přímo pod žhnoucím sluncem. To je k neuvěření! Když lidé spatří císaře, okamžitě mu běží padnout k nohám. Dokonce i vojáci, kteří nám měli zahradit cestu, se k nám připojili! Více než kdy jindy jsme s ním a vyrážíme do nového boje! Ať žije císař, ať žije Francie!"
Dvacátého března 1815 Napoleon vstupuje do Paříže. Den předtím Ludvík XVIII. uprchl do Gandu).
Napoleonův návrat je vnímán ze strany koalice jako nepřípustná provokace. Aby se už jednou provždy skoncovalo s Bonapartem, jmenovala britská vláda spolu s nizozemským králem do čela svých jednotek umístěných na belgickém území vévodu z Wellingtonu.
Přitom nejde o vyhlášení válečného stavu Francii, ale opravdu jen o válku proti Bonapartovi, proti jeho vojsku.
Pověst, jakou Wellington měl – a ovšem stále má – ho vykresluje jako rezervovaný, přemýšlivý typ, někoho, kdo si své tahy velmi pečlivě připravuje dopředu. Neriskuje, není impulzivní, nemá v sobě nic z Napoleonovy středomořské bezprostřednosti. Proti Napoleonovi mobilizuje celá Evropa. Francie se dostala do kleští; blíží se poslední bitva... (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Já tedy musím tvůrce pochválit. Do 52 minut se jim podařilo divácky atraktivním způsobem vměstnat tolik informací, kolik by do vás nenamlátil ani renomovaný učitel dějepisu. Konečně jsem dostal velmi detailní vhled na jednu z nejslavnějších bitev, jejíž výsledek se výrazně podepsal do mocenského rozdělení sil v Evropě a zformoval tak částečně svět, ve kterém dnes žijeme. Moc se mi líbilo vysvětlení průběhu bitvy pomocí skoro až šachové partie mezi dvěma muži, kdy na názorné maketě bojiště tahali svými jednotkami. Zejména jsem rád, že mi byly představeny důležité bitvy, které Waterloo předcházely a jejichž průběh a výsledek se posléze velmi tučným písmem podepsal na finálním zúčtování. Hezké a přínosné. [77 %] ()

Reklama

PaRi 

všechny recenze uživatele

Zase jedem zbytečný dokument, který nepřináší vůbec nic nového, než tendenční pohled na Napoleona. V záběrech je často vykrádáno skvělé a dosud nepřekonané Waterloo od Sergeje Bondarčuka a další filmová díla a "okořeněné" drastickými záběry, ať si divák odkojený současnými akčňáky přijde na své. Nic takového Bondarčuk ve svém záběrově vykrádaném heroickém filmu nepotřeboval. Až legračně působí Napoleon s Wellikngtonem jak u jednoho stolu, jako u kulečníku v hospodě, posouvají vojáčky. To neobstojí ani v nadsázce či nějakém pochybném uměleckém záměru vzhledem k tomu, že oba byli neustále přímo na bojišti a Napoleon osobně na koni vedl svojí gardu do bitvy! Režisér tohle vše evidentně nestihl nastudovat, neboť čas věnoval hlavně prohlížení všech děl, která kdo o Waterloo natočil a vykrádal z nich záběry. To dá samozřejmě fušku a žere to čas, Ano, toto není hraný film, ale dokument. O to spíše bych v komentáři očekával něco více, než oblíbená klišé např. držení se dobře známých historických faktů. To, že si Napoleon podmanil větší část Evropy bylo zásluhou především britského impéria, které stavělo proti revoluční Francii jednu koalici za druhou a platilo je svým bohatstvím získaným především ze zotročování zámořských kolonií. Geniální stratég Napoleon pak jednu koalici za druhou porážel a sebevědomí mu rostlo - samozřejmě - a to až do nekritičnosti. Spojenci - opět v čele s Anglií - se neměli co vrhat na Francii po triumfálním návratu Napoleona z Elby. Francouzi Napoleona slavně přijali, bez jediného výstřelu! Dosazený tlustý Ludvík XVIII. se stačil za pár měsíců své vlády zcela znemožnit. Francouzský národ si Napoleona znovu postavil do čela. Napoleon se navíc obrátil ke všem evropským státům s ujištěním, že nechce válčit, ale jen v míru dále vládnout Francii. Tohle vše bych očekával, že bude v dobrém dokumentu řečeno. Tohle ale dobrý dokument není. Je to jen jednostranný pohled, který vykrádá záběry z jiných děl! Takové dokumentární Waterloo. Nikdo nemůže zpochybnit, že Napoleon byl vojenským i politickým géniem. O kvalitách režiséra tohoto snímku si myslím své. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Francúzi by už mali pomaly prestať oslavovať svojho vojnového zločinca. Tento film ho aspoň nevelebí, aj keď stále ani neodsudzuje. Hrané dokumentárne dramatizácie neobľubujem, túto som skúsil, ale neúspešne. Absolútne netuším, čo malo znamenať to priame zobrazovanie násilných scén, aké sa nevidí ani v bežnom vojnovom filme. Napríklad priame odstrelenie hlavy guľou z dela, alebo liečba priestrelu najskôr vybratím guľky a potom odrezaním nohy zaživa. ()

knihovna 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který mi definitivně zošklivil Napoleona. Popravdě už dlouho vím, že to byl v podstatě válečný zločinec ( i když vím, že jím nemůže být, protože v jeho době tahle právní definice neexistovala ), ale když jsem viděl, jak několikrát zbaběle utekl z bitvy a nechal za sebe pozabíjet spousty jeho nejvěrnějších a jemu oddaných vojáků, tak pro mě ztratil jakýkoliv morální kredit. Vážení Francouzi, oslavujete neuvěřitelného hajzla a zbabělce a sociopata. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama