Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 4

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (302)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

V tom důležitém základu z toho sice odkapává ta kýžená frustrace, ale na mě jsou tyhle, ve velkém, fabulující příběhy podle skutečných událostí, jen velmi blbě sežvýkatelné. Rusáci to zase jednou grandiózně posrali a se svéráznou pseudohrdostí sobě vlastní nechali pomalu chcípnout bandičku soudruhů ve tmě, zimě a smradu. To je tak asi zhruba všechno co víme. Jestli si ponórkáři efektně zpívali nad flaškou vodky, nebo si strachy srali do trenek, to už můžeme jen hádat. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ten film je v podstatě hodně velký nepořádek a prospělo by, kdyby si líp určil nějaké těžiště a soustředil se na konkrétní aspekt události - takhle se musí přistoupit na to, že jde o celkem naivní žánrovku, která funguje spíš intuitivně než objektivně - ale jak je vidět podle hodnocení, podařilo se mi napojit se. Přestože jakékoliv rozebírání toho filmu vede k nalézání dalších a dalších nedostatků. 70 % a kam zaokrouhlím, je skoro nahodilé. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Postavy námořníků mohli být rozpracované i jinak než jen klišoidně rodinnými vazbami na manželky a děti, ale admirálové nad vodou to různorodějšími motivacemi a politickým zázemím bohatě kompenzují. Colinu Firthovi sedí jeho charakterní kapitán stejně dobře jako Tomu Hanksovi. Nemluvě o komoušském sovětském admirálovi Maxu von Sidowovi, ze které jde až husí kůže. Vůbec casting je zde velice vydařený, doteď jsem si neuvědomoval, jak “ruské tváře” mají Schoenaerts a Seydouxová. Co ale na filmu oceňuji nejvíce, je tematická vyváženost a komplexnost. Do stejné míry jako je Kursk o tragédii mužů pod vodou, je taky o politickém konfliktu nad vodou, o absurdnosti sovětského přístupu k události. O prohnilém systému, který kvůli falešným ideím zradil vlastné lidi. Druhý Chernobyl po čtrnácti letech. Lemování příběhu malým chlapcem, synem jednoho z námořníků ponorky, a jeho pochopení situace a reakce na ní, filmu dodává klíčovou hodnotu. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Rusáci vždycky budou přeborníci, v tom posílat vlastní vojáky na smrt, nebo se na ně vysrat, byť sou kousek od nich, proč je taky zachraňovat, to je práce navíc. A tak raději ze všeho obviní NATO, EU a USA, a to lhaní jim taky jde na jedničku, nemají problém lhát vlastním lidem do očí. Jako já se omlouvám, ale když sem viděl, jaký svinstvo Rusko valí na svoje vlastní lidi a úplně na pohodu, bez špetky sebereflexe či něčeho co by mohlo připomínat páteř, tak sem si několikrát znechuceně odfrkl. Ale natočený a zahraný, je to na jedničku a jediné co tak kazí dojem, ze zážitku, je to, že Rusáci tady mluví plynule anglicky, ale tak jasně, kdyby v tomhle hrál nebo to to točil někdo Ruského původu, asi by už nežil. Má to i pár "akčních scén" hledání kyslíků, otevírání poklopu a celé je to dost napínavé a znepokojivé. Matthias Schoenaerts co by ústřední postava, je opravdu parádní, a člověk mu to všechno věří a hned od začátku mi byl sympatický, tak sem si občas během filmu říkal, že by to mohl přežít. No Max von Sydow, si zase střihl parádní soudruha, který se po celou dobu filmu chová, jako arcizmrd, takže opět výborně zahraná postava. A celé to završuje, klavírní soundtrack, neustále přitažlivý Colin Firth a scéna v kostele. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Velmi solidně natočené drama o řetězové chemické reakci vedoucí k explozi v nechvalně proslulé ponorce Kursk. Následují chlapácká gesta a rozhodnutí, nespočet překážek, zoufalost a bezradnost manželek a celých rodin na souši, marné záchranné pokusy i jakási ruská bezohlednost k individuálnímu neštěstí. Thomas Vinterberg v tom má jasno: chrání svá námořní tajemství a chtějí se vyhnout národnímu ponížení. A jsou to prostě Rusové. Tahle chladná exkurze je řemeslně slušně uchopená, kupříkladu v zatopené části ponorky, ve které vznikla předlouhá sekvence v dusivém záběru, který zvládá navodit nepříjemné pocity. Posádka je pod vedením Matthiase Schoenaertse v šílených podmínkách tmy a ledové vody docela fajn, ač je jejich charakteristika bídná, dočkáme se nicméně historek o ledních medvědech i slušných hereckých výkonů. Tři až čtyři hvězdy!! ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Náramkové hodinky vo filme sú výmyslom scenáristu pre efekt, avšak veľmi pravdepodobným, pretože sa predpokladá, že skutočný člen posádky, kapitán-poručík Dmitri Kolesnikov, písal poznámky (nájdené po vynesení Kurska) za svetla ciferníka jeho náramkových hodiniek, pretože hoci písal, že komora bola v úplnej tme, zaznamenával úplne presné časy. (Arsenal83)
  • Ve filmu se znovu potkávají němečtí herci Matthias Schweighöfer a August Diehl, kteří měli podobně krátký čas ve filmu Hanební Pancharti (2009). Ve filmu Kursk jsou z nich ruští námořníci a nejlepší přátelé, v Panchartech představují německé vojáky v hospodě. Schweighöfer se v (Kursk) žení, zatímco v Panchartech zapíjí s přáteli narozeného syna. Diehl je jeho svědek, zatímco v Panchartech představuje majora Hellstorma, který v hospodské scéně Pancharty odhalí. (Cocacolix)
  • Stavba ponorky začala v loděnicích u Severodvinsku, nedaleko Archangelsku v roce 1992. Na vodu byla spuštěna v květnu 1994 a formálně byla převzata do služby 30. prosince téhož roku. V následujícím roce (1995) bylo plavidlo posvěceno ortodoxním knězem. Kursk se stal poslední ponorkou třídy Antěj (v kódu NATO Oscar-II), která byla projektována a jejíž stavba byla schválena ještě za sovětské éry. [Zdroj: armyweb.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama