Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdesi v Zapovězeném lese žije zlý čaroděj Kruciatus (Josef Abrhám). Ten se před sto lety pokusil zničit království, kterému dnes vládne král Alexandr (Jaromír Hanzlík), jenž má dva syny – následníka trůnu Jana (Patrik Děrgel) a mladšího prince Karla (Kryštof Hádek). Karel se však nechce s rolí druhého v pořadí za žádnou cenu smířit. S pomocí svého sluhy Pakosty (Pavel Kříž) se na hradě vloupá do zakázané komnaty, získá kouzelné rekvizity, které tu po zlém čaroději zůstaly, a hodlá svého bratra zničit. Princ Jan tak vypije kouzelný lektvar, který mu jeho povedený bratr naservíruje, a ten mu vmžiku vymaže paměť. Jan se poté bezhlavě vydává na cestu do Zapovězeného lesa, ve kterém každý, kdo tam kdy vkročil, beze stopy zmizel. Od tohoto okamžiku se začíná odvíjet řetězec dramatických, ale především často komických situací. (Česká televize)

(více)

Recenze (491)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Karel Janák ve Vánočním vydání potřetí a opět vcelku slušně. Z jeho pohádek má tato asi nejzajímavější příběh, a drobné dějové nedorazy se o chvíli později obratně vysvětlují. Jen si ještě trochu vytříbit vkus na vhodnost některých humorů, čili si v podstatě zodpovědět otázku, jestli točí pohádku pro celou rodinu nebo prvoplánovou komedii, a bude to fajné. Jinak výborné obsazení, kostýmy, výprava a technické disciplíny vůbec (dokonce i Skylla jménem trikový drak byla úspěšně obepluta). Velmi solidních 70%. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ne, že bych neměl rád Janáka, ale žánr české filmové pohádky (kolikrát už to píšu nebo čtu jinde) je opravdu pomalu vyčerpán, takže pokud tvůrci nepřijdou s něčím opravdu výjimečným, klasické postupy už mě nudí. Ze začátku to vypadalo na lepší průměr (slušný děj, kamera, výprava, herci - obzvlášť Hádek se odvázal, ale mohl být na obrazovce déle), pak mě ale vše začalo nudit a bylo mi celkem jedno, kam se to vyvine. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ještě o fous lepší, než pohádka Princezna a písař z minulého roku. Pan Janák evidentně opustil některé rádoby moderní vsuvky, kterých se u předchozí pohádky nevyvaroval a pro tento příběh se výrazně poučil. Četl jsem tady, že někomu pořád přijde pohádka hodně moderní, ale mně to takhle přijde naprosto parádní. Příběh byl moc hezký, prostředí super, princezna Eva Josefíková nádherná, sem tam jsem se i od srdce zasmál a vydařené rytířské souboje se v pohádce také jen tak nevidí. Co víc chtít? Dokonce z filmu bylo vidět i to, že na place byla super parta. Děrgel, Hádek, Kříž, Abrhám (Gandalf styl na úrovni) nebo Plesl předvedli parádní postavy. Stejně tak ale musím poděkovat i všem ostatním. Lidsky tahle pohádka neměla chybu a já si tak mohl užít Štědrý večer u hezké pohádky tak, jak se sluší a patří. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Moderní pohádka by nutně nemusela vypadat, jako když čaroděj z Pána prstenů potká v začarovaném lese Friga v brnění, který pak společně s Laurelem a Hardym zamíří na rytířský turnaj, na němž dřevní roztleskávačky dělají z nějakého nepochopitelného důvodu břišní tanečnice. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„VŽDYCKY MĚ TRÁPILO, ŽE MNĚ TEN TRŮN ZÁVIDÍŠ…“ /// Parádní obsazení! Hádek je nádhernej hnusák, Děrgel super dobrák, drak není digitální průser a rytířskej turnaj neláká na „prachy“, ale na ftip. Umírněnej. Taková pohádková krávovina, která si ze sebe dělá prdel. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Často nevím, co jsem zač. Hlavně když se napiju… 2.) Miluju, když hlupák svoje štěstí najde. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ** AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Instantní směs bez chuti a zápachu, nezpůsobí závrať, v případě nouze o pohádky zasytí, ale hostina to není jasný pane. Chybí dobré dialogy, atmosféra, vývoj postav. Od první scény víme, jak jsou na tom princové, co podlého si vymyslí mladší bratr, dobří herci v úlohách královských rodičů na obou stranách nemají co hrát. Čarovný les nepůsobí ani trochu tajemně a drak taky slabota. Zároveň tam není nic, po čem by se člověk vyloženě chytal za hlavu a Josefíková je pro jednou princeznovská princezna (tedy nejen krása, ale i vystupování, charisma a podobně) a Děrgel není obvyklý nedomrlý hošan, ale hrdinu, co zabije draka, by mu jeden i věřil. 50 %, jsem v dobré náladě, proto zaokrouhlím nahoru, ale s hodně přivřenýma očima. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Za devatero lány řepky a devatero lesy napadenými kůrovcem bylo nebylo (tady bohužel bylo) jedno království. Víc než zhrzený čaroděj, nenažraný drak či králův syn s nekalými úmysly to království trápily projevy demence.. Děrgel proplouvající příběhem s výrazem Oty Rákosníka (i v momentech bez amnézie), na pilu příliš tlačící druhorozený Hádek, jeho sluha vracející se z koncertu Visacího zámku či otráveně působící Pai Mei Abrhám s lachtaními penisy přišitými na kostýmu, ti všichni se dali přežít. Četné chvíle, kdy hoblující Janák pověsil na dřevec moudré pohádky bílou vlajku, už ne. Podej mi tu láhev, Karle, ať si cvaknu.. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Jé, jak já se nasmála. Pavel Kříž jako polodementní zámečník Pakosta s vyfoukanou patkou ve službách prince Karla mě dostával do mých artrotických kolen. Všechno bylo tak vtipné a svěží až neuvěřitelné v dnešní době víceméně trapných Troškovin. Skoro bych řekla takový jako cimrmanovský humor, kde každičký detail - slovo, posunky nebo situace jednoho fakt bavily. Neokoukané tváře, docela pěkná princezna, ale co je důležité ... oni všichni uměli hrát. Na tom má samozřejmě svou zásluhu vynikající režie. Příjemný hudební doprovod se středověkým tématem trůnil na tomto pohádkovém skvostu už jen jako třešinka na dortu. Pravda, nemohla jsem si nevšimnout jisté podobnosti čaroděje Kruciata s Gandalfem, takže je jasné, odkud čerpalo scénáristické pero. Ale co ... tahle pohádka je prostě pecka a stojí zato ji vidět. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Pohádková Bourne Identity aneb jak Blbý a blbější ke štěstí přišli. Metafora o tom, že informace jsou zlo a štěstí mají jenom vygumovanci pochopena. Prázdný výraz Patrika Děrgela funguje celý film (kromě úvodních momentů, kdy má paměť) a Abrhámův Gandalf černý je jistota. Závěrečný twist a napasování posledního dílku puzzle působivé. Na moderní českou pohádku, výborné. Já nevím. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Výtvarně vydařená pohádka, kde hezkou princeznu nakonec získá sympatický princ, který statečně zvítězil nad opelichaným kašírovaným drakem. Téma drog, resp. elixírů, je tu zvládnuto lépe než ve Třech životech, rivalita dvou bratrů dává vzpomenout na to, Jak se budí princezny a rytíř Lavice připomíná Příběh rytíře. Dnes je Korunní princ pohádkové novorozeně, třeba jednou bude drnkat na strunu nostalgie, stejně jako Tři oříšky pro Popelku nebo šílená princezna, tedy šíleně smutná. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Podle pochybné anotace jsem čekal velké nic s vykradenými názvy z HP. Nakonec jsem však byl velice mile překvapen, a až na opět absolutně zpackaného českého draka solidní 4 hvězdičky. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Sice opět průměrná, ovšem tentokrát alespoň snesitelná vánoční pohádka. A to především díky obsazení (Eva Josefíková jako velmi krásná princezna, Patrik Děrgel je sympaťák a Kryštof Hádek má slušný komediální talent), ne díky rádoby výpravné podívané, které škodí laciný televizní kabát, ne díky režii Karla Janáka, který si opět - marně a zbytečně - hrál na velký film. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Mám tak trochu pocit zmaru. Když se konečně objeví slušný scénárista s originální zápletkou, zhatí dobrý výsledek naprostý diletantismus. Hudba vhodná možná někam na venkovskou zábavu, ale ne k rytířskému klání. Docela bych si lokla toho vína ... (24.12.2015) Co se hudby týče, stojím si na svém. Ten zbytek je celkem příjemný. (27.12.2022) ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Po delší době češi natočili pořádnou pohádku. Ten mix pohádky s komedií mě zde ničil, smál jsem se jak blázen. Ta zápletka s vygumovanou pamětí je zde skvěle zpracovaná. A pan Abrhám zde má sice vedlejší roli, ale i ta byla perfektní. A grimasy princezny, ty byly odrovnávající. Rytíř Lavice... :D ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Dobrý den...a co jsem to chtěl..." Za posledné roky asi najviac vydarená rozprávka, aj keď konkurencia nebola nič moc. Korunní princ prekvapil jednoduchosťou a dobrým prístupom bez toho, aby tvorcovia zbytočne tlačili na pílu či už v akčných scénach či humore, pretože ono sa to ľahko otočí proti vám. Humor a vtípky fungujú, čo je veľmi dôležité, pretože ak má spomínaná konkurencia v podobe všetkých vianočných rozprávok za posledné 3-4 roky nejaký problém, tak to bol práve humor. Nie silený, ani tu ho nie je zas tak moc, ale je prirodzený a úprimný. Príbeh fajn, herci fajn, zvlášť K. Hádek a jeho sluha P. Kříž, princezná sympatická, takže spokojnosť. J. Abrhám asi v ruke dlhe nemal sekeru, ale asi to tak nemotorne malo vyzerať...70%. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tohle se povedlo, aneb vřelé díky ve jménu libovolného božstva čt za to, že díky nim je vánoční nabídka alespo%n trochu zajímavá. A Janák, jak se zdá, se v téhle tvorbě taky našel a je otázkou, jestli nedospěl k tomu, aby mu byl producentstvem ČT předhozen celovečení kinorozpočet, možná by pak příště mohlo pár korun zbýt na nějakej model draka, místo odpudivého cgi plaza, co vypadá asi stejně kvalitně jako v roky starém polském zaklínači a i tam vypadaly triky jako cosi hrozně zastaralého z intra PC hry na začátku tisíciletí. A ve zkratce, herci povedení (Kříž! Plesl!!), princové a princezna fajn a obzvlášť padoušský Hádek si to vyloženě užívá, humor vyvolává úsměv a ne trapnoškleb a příběh je docela fajn, přestože není nijak hyperoriginální, tak to stále není kopírka tisíckrát viděného. A palec nahoru za dost povedený dřevcový turnaj. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Na dnešní poměry vcelku pohodová, vtipná a ne úplně tupá pohádka. Pro mě celkem milé překvapení a kolem Vánoc se to zhlédnout určitě dá. 70% ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Ano můžeme zde vidět možnou inspiraci Příběhem rytíře a čaroděj Josefa Abrháma se podobá Gandalfovi, ale i tak je to hezká, česká vtipná pohádka s originálními prvky. I když člověk nikdy neví jestli se nějaké to téma či zápletka už někdy neobjevily. I herecké obsazení bylo kvalitní. Jen jsem princovi Karlovi (pěkný vtip s císařem Karlem IV.) nemohl uvěřit, že je mladší než korunní princ Jan. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo milé a nečekané překvapení. A po Andělu Páně 2 aspirant na druhou letos mnou viděnou nejlepší pohádku. Příběh mne zaujal, bylo to vtipné a z čeho jsem byl paf, byla opravdu skvělá výprava. tady neběhají princové v žádných fialových legínách, tady si s kostými někdo opravdu vyhrál. Exteriéry to samé. Trikové efekty také ušly, pravda ty se stromy byly horší, ale drak byl celkem v pohodě! Herecké obsazení bylo sympatické a herci se snažili hrát. Vtipný byl Hádek i Abrhám, okatá Josefíková byla opravdu krásná princezna. Rytířský turnaj také výborný. Co více od dnešní pohádky chtít? Já osobně jsem spokojen a já si dávám za 4 hlty vína * * * * . Ehh.. co sem to chtěl.. co tu dělám... proč tu píšu?... ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Korunní princ aneb Příběh rytíře s cyklickou amnézií. Nemám rád komplikované pohádky. Nemám rád klaďase ťunti. Nemám rád přehrávající záporáky. Nemám rád Brumbábrháma. A nemám rád doping. Teda ve středověku známý pod marketingovým označením ELIXÍR. "Elixír mládí - starečka píti svádí. A babičku též, neb je stará jako lež." Tenhle film je slabý asi jako kyselka Korunní vedle 996 dní staré whiskey, kterou mi při sledování nabízeli. PS: Kruciatus? Nezněla tak nějak kletba v Harry Potterovi? ()

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Vysílá studio Brno

Vysílá studio Brno

11.10.2016

Pojďte si zahrát AZ kvíz a moderovat zprávy ve výstavě na Špilberku. Vybrat písmenko a správně odpovědět, zasednout před mikrofon a čtecí zařízení a přednášet zprávy, nakouknout do zákulisí slavných… (více)

Reklama

Reklama