Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když císař Číny vydá nařízení, že jeden muž na rodinu musí sloužit v císařské armádě k obraně země před nájezdníky ze severu, Hua Mulan, nejstarší dcera ctěného bojovníka, zaujme místo svého nemocného otce. V přestrojení za muže překonává Hua Jun nástrahy na každém kroku své cesty a učí se využívat své vnitřní síly a přijímat svůj skutečný potenciál. Tato epická cesta z ní nejen učiní ctěného bojovníka, ale vyslouží jí i respekt vděčného národa… a hrdého otce. (Falcon)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (333)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Líbivá nekonfliktní pohádka, která sice neutkví v paměti déle než den, ale rozhodně nenudí. Zklamaly mě bojové scény, od kterých jsem čekal víc a to i přesto, že se jedná de facto o dětský film. Naopak se mi líbila výprava a výborné byly i kostýmy. Herecky vše OK a nutno poznamenat, že Li Gong je pořád kočka. Nic jsem nečekal, takže jsem docela spokojen. 65% ()

Macejko odpad!

všechny recenze uživatele

Príšerne zrežírovaná a dramaturgicky totálne nezvládnutá sračka, ktorá s pôvodným filmom nemá takmer nič spoločné. A tak je to vlastne najlepšie. Tragédka Niki Caro nemá ani len elementárnu schopnosť vyrozprávať príbeh a Jaffa so Silverkou týmto zúfalstvom definitívne potvrdili, že scenár k Zrodeniu Planéty opíc sa im podaril iba úplnou náhodou. Yifei Liu v hlavnej úlohe je podľa všetkého nielen zapálená súdružka (takže si zhovievavosť nezaslúži už z princípu), ale predovšetkým - a celkom evidentne - aj veľmi zlá herečka, ktorá má jediné šťastie, že nominanta na všetky Zlaté maliny už tento film má v podobe Jeta Liho, ktorého cisár je tak katatonicky mimo, že zvyšní členovia obsadenia pôsobia minimálne ako niekoľkonásobní držitelia Oscara za celoživotné dielo. Naozaj vďaka aspoň za tradične charizmatického tatka Tziho Ma (jediný zdroj tej štipky emócií v celom filme) a za prepálenú hunskú (teda pardon, žužanskú... ani sa nepýtajte) držku Jasona Scotta Leeho. Obligátnu pochvalu za výpravu tentokrát vynechám, pretože ako jediný dôkaz adekvátneho využitia toho obrovského rozpočtu vyvoláva skôr smútok nad premrhanou príležitosťou (fakt vďaka, Niki!), a tak mi ako posledný klad stojaci za zmienku ostáva iba výborný soundtrack Harryho Gregsona-Williamsa. Som naozaj rád, že som Mulan radšej upirátil, pretože pri predstave, že by som tento ohavný, neo-disneyovský mamon podporil v kine (čo som chvíľu naozaj zvažoval), ma berú mdloby a v ústach cítim pachuť žlče. ()

Reklama

Nevka 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl každý film hodnotit na základě toho, jestli se hlavní herec/herečka chová v reálném životě jako idiot, asi bych musel odstřelit celou Mission Impossible... Pravdou ale je, že ani tak není Mulan žádnou skvostnou či epickou podívanou. Nutno však dodat, že ani animák není svou příběhovou zkratkovitostí ničím extra zázračným. Hlavním problémem tak zůstává slabá režie, která moc netuší, co vlastně chce. Mulan totiž na jednu stranu dokáže zaujmout svými souboji, ale na stranu druhou už to moc přehání s větším, a mnohdy absurdnějším, zapojením čchi. Být tam písničky z animáku a Mushu, byly by spokojené aspoň děti. Takhle se jedná maximálně o průměrné čínské dobrodružství, na které se brzy zapomene. Nezbývá než zkusit verzi z roku 2009. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Mulan je dalším zářným příkladem, že nulová očekávání mohou přerůst ve velmi příjemné překvapení. Předem musím pochválit střídmou délku, spoustu akce, výbornou atmosféru, vtip a krásnou barevnou Čínu, která mi připomněla kung-fu Pandu. Neuvěřitelné množství peněz, které do tohoto projektu strejda Skrblík nasypal, je vidět, a i když bych ocenil nádherné scenérie typu LotR namísto zeleného plátna, jehož tu je využíváno až až, tak na mě tolik rušivě nepůsobilo. Podobné příběhy mám vážně rád, ať už je to Kolovrat, Poslední samuraj a nebo sedmačtyřicátý ronin, pokaždý mě svým vlastním způsobem nadchnou. Mulan rozhodně plní funkci dobrodružné pohádky, hodně vysokorozpočtové, přičemž je fakt škoda, že nemá temnější, drsnější nádech. Určitě by jí slušelo víc než 3 kapky krve, které se na obrazovce za celou dobu objeví. Určitě by slušel nějaký strach o hlavní hrdinku, v našem případě dokonce i o její nejbližší okolí, protože ten plot armor je zde opravdu silný. Navíc vzhledem k několika bitvám by sem tam useknutá hlava, ruka a nebo cákance krve nebyly na škodu. Ale to je jen můj pocit a rozumím, že Mulan je primárně pohádka pro děti. Na závěr bych chtěl pochválit hodně sympatické obsazení. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

K hrané verzi Mulan jsem přistupoval s čistým štítem, a proto jsem se ("pro klid na duši") rozhodl zhlédnout i původní film, abych měl nějaké srovnání. Na rozdíl od nové Knihy džunglí a Lvího krále je hraná adaptace Mulan v mnohém jiná než její animovaný předchůdce, což má svoje plusy i mínusy. Humorně-pohádková linie filmu byla vcelku nenásilným způsobem nahrazena především válečně-dramaticko-akčním rozměrem a došlo i na jistou obměnu obsazení (zde jsem velmi ocenil přítomnost čarodějnice). Snímek nabízí několik audiovizuálně působivých sekvencí (lavina či setkání Mulan s čarodějnicí), zatímco dějově je poněkud střízlivější a místy je až příliš okatě protkán feministickým nádechem. Na druhou stranu však oceňuji práci s kamerou a příjemný hudební doprovod. Osobně si myslím, že si nová Mulan rozhodně zaslouží příznivější ohodnocení. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (15)

  • Kvůli obtížným bojovým scénám filmaři najali kaskadérské týmy z Číny, Mongolska, Austrálie, Kazachstánu a Nového Zélandu. (Duoscop)
  • S rozpočtem 200 milionů amerických dolarů se jednalo o do té doby nejdražší snímek režírovaný ženou. (SONY_)
  • Castingu na roli Mulan (Yifei Liu) se zúčastnilo více než tisíc hereček, přičemž požadavky tvůrců zahrnovaly znalost bojového umění a angličtiny. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

04.11.2021

Hrané adaptace klasických animovaných hitů se studiu Disney v posledních letech velmi dobře vyplácí, není tedy divu, že po Popelce, Knize džunglí, Krásce a zvířeti, Dumbovi, Aladinovi a Mulan nyní… (více)

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

23.06.2021

Už brzy hodlá Disney do kin vytáhnout i jednu ze svých největších klasik. Po hraných adaptacích slavných pohádek jako Lví král, Popelka či Mulan totiž do kin dorazí také plánovaná Sněhurka a sedm… (více)

Čtvrtý John Wick verbuje posily

Čtvrtý John Wick verbuje posily

04.06.2021

Legendární herec a mistr bojových umění Donnie Yen se připojil k obsazení čtvrtého Johna Wicka. Yen, jenž má za sebou například z nedávna Rogue One: Star Wars Story nebo Mulan si má údajně zahrát… (více)

Reklama

Reklama