Reklama

Reklama

Amerika

  • USA Amerika (festivalový název)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Bára je dcerou kanadských imigrantů a do Čech přijela, aby poznala zemi svých rodičů. Honza je z Prahy, zpívá a hraje na kytaru. Vždy toužil odjet do New Yorku a být tak trochu Bob Dylan. Bára a Honza se vydávají na vandr do tradičních míst trampů, starých bezmála sto let. Film sleduje jejich cestu do země svobody, kde kulisou je jen les, oheň a širé nebe. Sami na sobě zakoušejí únik do imaginární Ameriky, s každým dalším setkáním či zážitkem se jejich cesta proměňuje v univerzální příběh přátelství, hudby a snů o svobodě. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (29)

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Má to sice své romantické či poetické kouzlo, ale bohužel to působí prázdně. Jako by tím chtěl někdo něco říct, ale nepovedlo se mu to. Jako romantický portrét duše trampingu je to maximálně rozvleklé, zdlouhavé a bez hodnotnějších pasáží. Žádný okamžik nechytne za srdce, ani závěrečný kontrast mezi městem a přírodou. Snímek mohl obsahovat dvojnásobné množství postřehů z cesty ústřední dvojice, anebo naopak pomalé a poklidné scény měly mít mnohem větší hloubku. Výsledný film je fajn hudba s obrázky pro odpolední kávu. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Na Ameriku jsem se těšila. Dokumentů o trampingu zase tolik není. Ale ... Vzhledm k tomu že se na vandu navenek zdánlivě mnoho neděje (to hlavní se odehrává uvnitř a je to nepředatelné), vyznívá Amerika naplocho. I když je patrná snaha přiblížit různé formy tramského života (od poustevníků, vandrování ve dou až po výroční oheň), k hodnotnější výpovědi bohužel nedojede. ()

Reklama

Santino7 

všechny recenze uživatele

Pozrieť si v nepeknom počasí 70 minút trvajúcu doku-snímku z dielne HBO o trampingu sa spočiatku javilo ako vcelku dobrý nápad, lenže koniec koncov tomu tak nebolo - vyššie uvedená stopáž mi subjektívne pripadala byť nekonečnou a mal som chuť vytrhať si vlasy či aspoň obúchať hlavu o stenu. Toto fakt nevyšlo. Veľmi, skutočne veľmi nepekne prvoplánová a strojená záležitosť. 15% ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Taky vás napadlo nechat si zaplatit výlet do přírody od HBO? Pokud ne, tak si vezměte příklad z Honzy Foukala, který se rozhodně nestyděl. Pseudointelektuál z Prahy měl sice dobrý nápad, že vyrazí trampovat, ale nebýt Barbary Adler, tak ze sebe nevymáčkne jedinou souvislou větu. Když tato parodie na kotlíkáře začne drancovat sámošku, tak se i maloměšťákům musí v kapse otevírat nůž z IKEA. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Povedený trailer i plakát ve mně vyvolaly určitá očekávání, která samotný film bohužel nenaplnil - osobně bych asi chtěl o trampingu vidět trochu jiný dokument, ne tak subjektivní a více odborný. On to vlastně ani tak úplně čistý dokument není, spíše je to taková formálně invenční záležitost, rozkročená někde mezi inscenovaným a dokumentárním přístupem (právě tato žánrová nezakotvenost by asi mohla u diváků narazit na nepochopení). Scény konfrontace s jinými trampy jsou po mém soudu velice dobré (pohled zvenčí očima cizinky je zde velmi nosný), ale problém nastává v momentě, kdy jsou Bára s Honzou osamoceni a vedou u ohně apod. jakési osobní promluvy, které jsem osobně shledal dosti nezáživné a povrchní - za sebe nemám problém napsat, že pokaždé, když film opouštěl pole dokumentu a vydával se za jeho hranice, se pro mě stával téměř nesnesitelně nudným a měl jsem problém ho navzdory krátké stopáži vůbec dokoukat. Nerad bych Ameriku šmahem smetl ze stolu jako nepovedený experiment, který podle mě s návštěvností na podzim v kinech pohoří, ale osobně mě prostě moc neoslovil, ačkoli nemám problém filmu přiznat mnohé kvality, jako je pěkná kamera a sympatičtí protagonisté (o jejichž vztahu mimochodem film neříká vůbec nic, což mi taky přišlo trochu škoda). Celkově to na mě působí dojmem, že si Honza Foukal (který se v dokumentu mimochodem ukáže i jako fajn zpěvák) natočil docela hodně osobní film paradokumentárního charakteru bez zjevných komerčních ambic a své diváky si to asi najde, ale žádná sláva to prostě není - za mě spíš jen slabší divácký zážitek, občasné uchechtnutí a docela velká znuděnost. ()

Galerie (12)

Související novinky

Věčná Ji.hlava objevuje norskou krajinu i Sýrii

Věčná Ji.hlava objevuje norskou krajinu i Sýrii

17.10.2015

19. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů do Jihlavy přivede bývalou členku Pussy Riot, legendu arménské kinematografie Artavazda Pelešjana, Tarrova kameramana Freda Kelemena i ruského… (více)

Reklama

Reklama