Reklama

Reklama

Amerika

  • USA Amerika (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Bára je dcerou kanadských imigrantů a do Čech přijela, aby poznala zemi svých rodičů. Honza je z Prahy, zpívá a hraje na kytaru. Vždy toužil odjet do New Yorku a být tak trochu Bob Dylan. Bára a Honza se vydávají na vandr do tradičních míst trampů, starých bezmála sto let. Film sleduje jejich cestu do země svobody, kde kulisou je jen les, oheň a širé nebe. Sami na sobě zakoušejí únik do imaginární Ameriky, s každým dalším setkáním či zážitkem se jejich cesta proměňuje v univerzální příběh přátelství, hudby a snů o svobodě. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (29)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Taky vás napadlo nechat si zaplatit výlet do přírody od HBO? Pokud ne, tak si vezměte příklad z Honzy Foukala, který se rozhodně nestyděl. Pseudointelektuál z Prahy měl sice dobrý nápad, že vyrazí trampovat, ale nebýt Barbary Adler, tak ze sebe nevymáčkne jedinou souvislou větu. Když tato parodie na kotlíkáře začne drancovat sámošku, tak se i maloměšťákům musí v kapse otevírat nůž z IKEA. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Jako mnozí další bych byl taky radši za ryzí dokument o trampech, ale ty hrané scénky opravdu byly vtipné / romantické a podle mého soudu se dobře doplňovaly s dokumentárn(ějš)ími sekvencemi. Atmosféra lesa či vandru tu funguje na výbornou, takže to pro mě osobně přebije i (do jisté míry oprávněné) výtky o banálnosti příběhu. - Ale proč by vlastně hrdinové nemohli na vandru vést i všední (ne zrovna oslnivé) dialogy? Tak to přece normálně bývá... (a tím spíš ve filmu, co má blízko k dokumentu). Honza i Bára navíc působí příjemně nenuceně, takže občasná rozpačitost vážně nevadí. Nejde tu o žádnou procházku nadějného spisovatele a studentky Sorbonny. ;) Snad jen to opakované zdůrazňování "tramping = útěk před totalitou" bylo trochu zbytečné, ale koneckonců se tahle "manipulativnost" dá přijmout jako součást povahy hlavního hrdiny. Klíčové zkrátka je, zda dokážete překousnout velmi nejasnou hranici mezi dokumentem a hraným filmem. Mně se to téměř povedlo. :) ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Povedený trailer i plakát ve mně vyvolaly určitá očekávání, která samotný film bohužel nenaplnil - osobně bych asi chtěl o trampingu vidět trochu jiný dokument, ne tak subjektivní a více odborný. On to vlastně ani tak úplně čistý dokument není, spíše je to taková formálně invenční záležitost, rozkročená někde mezi inscenovaným a dokumentárním přístupem (právě tato žánrová nezakotvenost by asi mohla u diváků narazit na nepochopení). Scény konfrontace s jinými trampy jsou po mém soudu velice dobré (pohled zvenčí očima cizinky je zde velmi nosný), ale problém nastává v momentě, kdy jsou Bára s Honzou osamoceni a vedou u ohně apod. jakési osobní promluvy, které jsem osobně shledal dosti nezáživné a povrchní - za sebe nemám problém napsat, že pokaždé, když film opouštěl pole dokumentu a vydával se za jeho hranice, se pro mě stával téměř nesnesitelně nudným a měl jsem problém ho navzdory krátké stopáži vůbec dokoukat. Nerad bych Ameriku šmahem smetl ze stolu jako nepovedený experiment, který podle mě s návštěvností na podzim v kinech pohoří, ale osobně mě prostě moc neoslovil, ačkoli nemám problém filmu přiznat mnohé kvality, jako je pěkná kamera a sympatičtí protagonisté (o jejichž vztahu mimochodem film neříká vůbec nic, což mi taky přišlo trochu škoda). Celkově to na mě působí dojmem, že si Honza Foukal (který se v dokumentu mimochodem ukáže i jako fajn zpěvák) natočil docela hodně osobní film paradokumentárního charakteru bez zjevných komerčních ambic a své diváky si to asi najde, ale žádná sláva to prostě není - za mě spíš jen slabší divácký zážitek, občasné uchechtnutí a docela velká znuděnost. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Na Ameriku jsem se těšila. Dokumentů o trampingu zase tolik není. Ale ... Vzhledm k tomu že se na vandu navenek zdánlivě mnoho neděje (to hlavní se odehrává uvnitř a je to nepředatelné), vyznívá Amerika naplocho. I když je patrná snaha přiblížit různé formy tramského života (od poustevníků, vandrování ve dou až po výroční oheň), k hodnotnější výpovědi bohužel nedojede. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Přečtěte si třikrát obsah filmu, pak se vší silou rozběhněte proti zdi hlavou a budete mít stejný zážitek, ale o 67 minut rychleji za sebou. Pět let jsem čekal, až uvidím film o trampech a vidět jsem ho snad neměl. Jan Foukal je nesympatický, kdykoli se pokouší filosofovat, je to průser (Ona: "Proč trampové sní o Americe, v čem je lepší? On: Je větší.). Barbara Adler je sice mimoň, ale párkrát se jí podařilo vznést do ovzduší nějakou otázku, na kterou by mě zajímala odpověď z úst trampů, nikoliv od kolegy, který každou z nich zazdil. Doufal jsem, že se dozvím něco o tomto způsobu života, ale nakonec mě čekalo prázdno, pouze záběry pěkné přírody, osad a chatek to zachraňují na 1*. Tady se HBO hodně sekla. PS. Zajímalo by mě, jak zlikvidovali onu provizorní loď z palety a spousty PETek, vyznělo to, že se potopila v řece, což je na pár facourů (jako vodák o tom něco vím). ()

Galerie (12)

Související novinky

Věčná Ji.hlava objevuje norskou krajinu i Sýrii

Věčná Ji.hlava objevuje norskou krajinu i Sýrii

17.10.2015

19. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů do Jihlavy přivede bývalou členku Pussy Riot, legendu arménské kinematografie Artavazda Pelešjana, Tarrova kameramana Freda Kelemena i ruského… (více)

Reklama

Reklama