Reklama

Reklama

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

  • USA 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi (více)
Trailer 3

Jedenácté výročí útoku na newyorská Dvojčata se teroristická bojůvka operující na severu Afriky rozhodla „oslavit" útokem na americkou ambasádu v libyjském Benghází. Její zaměstnanci sice již předem tušili, že se něco chystá, tajné služby však jejich pocit ohrožení relativizovaly. I proto se pracovníci ambasády ocitli tváří v tvář obrovské přesile prakticky bez větší ochrany, kterou by si pobyt v „třaskavém" regionu jinak určitě zasluhoval. Neměli by sebemenší šanci, kdyby v oblasti nepůsobila skupinka „bezpečnostních analytiků", bývalých elitních mariňáků. Ti hodí za hlavu všechny psané i nepsané postupy, především nařízení, aby se do ničeho nevměšovali, a rozhodnou se bránit ambasádu do poslední kapky krve. Časový údaj ve filmu odkazuje k době, po kterou se nerovný boj o ambasádu sváděl. (CinemArt)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (681)

Marigold 

všechny recenze uživatele

13 hodin to subjektivně končí, Myšák tahá z rukávu jednu patetickou patronu za druhou, nechybí krvavé igelity a americká vlajka... Jinak je tahle snaha uchopit absurditu geopolitické situace realistickým pohledem roztomile cheesy. S většinou hrdinů-kontraktorů byste zašli na pivo a hon na lišku, jsou plnovousatí, prostořecí, jednoduší a na rozdíl od přemoudřelých a převzdělaných operativců "znají mapu". Ale akce servírovaná ve vlnách má balls, gore faktor i dynamiku. Chvílemi ale Bay zapomíná, že se chtěl držet zkrátka a vytahuje svoje typické mortary. Ta stopáž je těžko obhajitelná a ideově se tohle dílo (jako Michaelovi všechny "přemýšlivější" filmy) pohybuje na minovém poli natvrdlosti... ale je to fajnová zábava, ne tak ostře řezaná a soudržná jako Black Hawk Down, ale pořád to spolehlivě vystačí na titul nejupocenější a nejsentimentálnější macho biják roku 2016. Škoda, že se na konci nevynoří Optimus Prime. To by bylo za plnej kotel. ()

sullafelix 

všechny recenze uživatele

...klasicky americky propagandisticky film , vytvara z americkych vojakov hrdinov v situacii, ked by malo byt pre nich velkou hanbou , ze nechali velvyslanca v rukach rozzureneho davu, hoci ho mali chranit a to aj nasadenim vlastnych zivotov a zbabelo utiekli do bezpecia, v dosledku coho americky diplomat Christopher Stevens (†52) zomrel mucivou smrtou, ktorej predchadzala situacia že diplomata pred smrťou opakovane znasilnil miestny radikál, ktorý útočil na americkú ambasádu a následne ho fanatici mestom uvláčili na smrť! Samozrejme tieto nejzakladnejsie detaily ako sa to uz nie jedenkrat stalo, reziserovi usli ..... ich nasledne konanie bolo len pudovym počinom smerujucim k zachrane vlastneho zivota ... ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Byly tam momenty, které šly trochu přes čáru, ale jinak akce jsou prvotřídní. Sebeobětování pro vlast se zbraní v ruce je čest pro správného chlapa. To ano. Směrem k této pravdivé události si dovolím podotknout, že s osobní zodpovědností (či sebereflexí) se bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová moc nepárala. Takže vina zůstala bez adresáta. Koho dnes zajímá objektivní pohled? Navozující důvěrně známé. "Já nic, já muzikant" ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Nějaký ten čásek po Eflekově xichtování po Iránu přichází další storka která ukazuje, jak se i mistr vorldkap občas utne a díky tomu ztratí figurky na diplomatické šachovnici. Souhlasím s Ďurem, že ,, postavy a vzťahy Bay príliš nevie", ale koho vlastně zajímají, no ne? Po plátně se motají stejnostejní matláci, všichni mají maskovací vous a doma děti, za kterými furt bulej, takže aby se prase vyznalo, který to vlastně položil život za mamčin eplpáj, ovšem, opakuji znova, to zrovna nás drtit nemusí. Zmar z prosrané Libyjské demokracifikace, narážející na naprosté nepochopení klanového uspořádání muslimské země, z toho na sensitiva čiší, a o to by mělo jít v řadě. Druhé třeba, ovšem i tak podstatné. V té první se rozvaluje fešná akce a troška toho napětí, děkujeme pěkně. A patos si tentokrát nečekaně přesedl až do třetí, byť i tak docela nahlas šustí sáčkem s pokroutkami. Jen se obávám, že z podobných návodných filmů sandmanky brzy odkouká, co všechno umí udělátka na noční a termo vidění... a pak si před klíčovým plížením pod stádem ovec ohákne třeba termáčfólii, potaženou černým krepákem. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ano je to pravda a myslím si, že už na to přicházejí i USA. Některé země nepotřebují demokracii. Potřebují diktátora. A pokud s tou zemí nebude problém na venek, asi by nám mělo být jedno co se děje uvnitř. Jistě, jako lidé můžeme proti tomu a tomu protestovat, ale ať si to tam vyřeší sami. Export západní demokracie navíc často vyvezen vojenskou silou už pardon rozesral nejednu muslimskou zemi, kde to naposledy fungovalo za kolonií. Některé země prostě potřebují kruťáka, co to tam zná, co zná historii té země a ví jak na místní. Doufám, že teď to západ nepodělá u Sýrie a Asada. Co ten až půjde od válu, kdo to tam převezme? Bude druhá Libye? Irák? 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi je perfektní válečný film. Je o lidech co pak na vlastní kůži musí hasit přešlapy politiků a vůdců. Umírají v zemi, která je jim u pr..., v konfliktu jemuž ani nerozumí, zatímco doma mají rodiny, které ty své táty potřebují... Je mi jasné, že to nejde brát takhle jednoduše, ale už mám plné zuby muslimů a celé podělané Afriky. Michael Bay nám zase naservíroval lahůdku, bohužel točenou podle skutečné události... * * * * * ()

Galerie (205)

Zajímavosti (27)

  • Nejednalo se útok na americkou ambasádu, nýbrž o útok na konzulát. (Frajer42)
  • Zbraně, které má Rone (James Badge Dale), jsou puška AR-15 upravená od firmy Salient Arms International (Salient Arms International Tier One AR-15) a pistole Glock 19, taktéž upravená od Salient Arms International (Glock 19 Tier 1). Zbraně od této firmy z Las Vegass se také objevily ve filmech jako Transformers: Zánik (2014), John Wick (2014) a Práskač (2013). Kulomet, kterým Rone ostřeluje útočníky ze střechy, je M240B. Jack Silva (John Krasinski) je vybaven pistolí SIG-Sauer P226R a útočnou puškou Colt M4A1 s mířidly EOTech, laserovým označovačem AN/PEQ-15, baterkou Surefire. Tig (Dominic Fumusa) i Tanto (Pablo Schreiber) mají kulomety M249 SAW Paratrooper a útočné pušky M4A1 s mířidly EOTech, laserovými označovači AN/PEQ-15, baterkami Surefire. Tig  navíc používá granátomet Heckler & Koch HK69A1. Oz (Max Martini) i Boon (David Denman) používají bojové pušky Heckler & Koch HK417 s dvojnožkami Harris a teleskopickými puškohledem s CNVD a útočné pušky Colt M4A1 s mířidly EOTech, laserovými označovači AN/PEQ-15, baterkami Surefire. Glen Doherty (Toby Stephens) je vyzbrojen karabinou M4 Mk. 18 Mod 0 s holografickými mířidly EOTech XPS. (Maulincio)
  • Výrok: „Cílem není padnout za svojí vlast, ale donutit ty parchanty, aby padli za tu svou,“ je jedním z nejznámějších citátů George S. Pattona. (Nathaniell)

Související novinky

Affleckové a Rudá četa

Affleckové a Rudá četa

31.08.2017

Ben Affleck se po necelé dekády režírování u Warner Bros. vydává ke konkurenci. Jeho nový projekt se jmenuje Red Platoon a natočí ho pro studio Sony, které s ním určitě prahne po oscarových… (více)

Mizerové 3 s novým režisérem?

Mizerové 3 s novým režisérem?

10.06.2015

Michael Bay má plné ruce práce. Momentálně točí akční thriller 13 Hours a do budoucna ho chce urvat hned několik projektů. Nejhlasitěji o něj bojují válečný akčňák Sabotage, sci-fi Time Salvager a… (více)

Reklama

Reklama