Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmové zpracování novely Bohumila Hrabala vypráví o skupině sympatických podvodníčků a jedněch krásných nevinných očích. Bizarní příběh se odehrává v létě 1947, kdy narůstala hrozba likvidace drobných živností. Této dobové atmosféry využije parta falešných pojišťováků a začne ustrašeným řezníkům, holičům, drogistům či ševcům nabízet ve své „Opoře ve stáří“ jakousi pomyslnou ochranu před neodvratitelnou společenskou katastrofou. A přestože se parádně a s patřičnou nadřazeností baví na účet důvěřivé slepoty svých klientů, nakonec sami nedopadnou nejlépe… Režisér Dušan Klein obsadil do rolí drobných živnostníků i falešných pojišťováků a dalších postav z léta roku 1947 Josefa Abrháma, Pavla Zedníčka, Viktora Preisse, Pavla Kříže, Zlatu Adamovskou, Markétu Hrubešovou a další známé herce. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (99)

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem si tímto filmem nebyl úplně jistý, ale čím byl delší, tím víc mi přišel zajímavější. Děj byl sám o sobě taky zajímavý, některé jeho části mi nedávaly moc smysl, ale jako celek mi přišel velmi dobře zpracovaný. Postavy byly všechny svým způsobem zajímavé a herecké výkony byly skvělé, pro Josefa Abrháma je tohle docela netradiční role, ale i tak ji podle mě zvládl výborně. Prezenatce se mi moc líbila a hudba taky, i když si ji v některých scénách mohli odpustit. 8/10 ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Andělské oči jsou asi nejhorší filmovou adaptací literárního textu Bohumila Hrabala (když nepočítám francouzské extempore převodu Příliš hlučné samoty) zcela bez typické Hrabalovské poetiky, okleštěny o půvab pábitelství, nemajíce skoro nic společného s původní předlohou vyjma dějové kostry. Režisér Klein akcentuje především nostalgii po zlatých časech a dobovou nadsázku, celý snímek je takové příjemné retro, jehož vykastrovaný obsah zachraňuje výborné herecké obsazení. Dobová česká herecká elita (snad mimo pánů Zedníčka a Kříže) předvádí docela slušný koncert... ()

Reklama

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Pěkný snímek o podvodnických pojišťovácích, kteří mají nemalou slabost pro něžné pohlaví. Film je doslova natřískaný vynikajícími českými herci, kteří podávají skvělé výkony. Jedinou výtku bych měl k velice jednoduchému ději, ale po shlédnutí budete mít i tak dobrý pocit z dobře stráveného času s českou komedií.. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Chápu, že se tenhle snímek může zdát někomu nudnější, ale tvrdit o něm, že se zde nevyskytuje ona "Hrabalovská" poetika, je scestné. Ona tu je, pouze v jiné formě, než jak jsme zvyklí od Hrabalova "dvorního režiséra" Menzela. A tohle je u mě plus (tím nechci říct, že se mi Menzelův styl nějak příčí, jako režiséra ho obdivuju), protože jsem se rád podíval na Hrabala ve filmu trochu jinak. Navíc, ta plejáda skvělých českých herců! Preiss, Abrhám, Zedníček, Kříž, Adamovská a (mladá a už nahá :-)) Hrubešová… zkrátka, byl jsem příjemně překvapen a myslím, že je zde tento film dost podhodnocen. Za mě mu s čistým svědomím dávám 80 %. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Podle Hrabalových knih se natočily lepší filmy. Jistě, ta poetika Hraba zde je. Hlavně v tom, že pánové to berou spíše jako hru než opravdový podvod. A pak ty rozličené postavy, jak už to má slavný spisovatel ve zvyku. Bohužel filmové zpracování ovlivnily devadesátá léta. Jistě by dnes film vypadal lépe. Například Hrubešová je v něm zase nahá. Ta ženská podle mě pobrala více krásy než talentu. Možná proto se tak často a ochotně snažila zaujmout koza.a. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Ve snímku hraje Naďa Konvalinková se svou dcerou Karolínou Kaiserovou. (M.B)
  • Film se točil v Kutné hoře a Praze - Dejvicích. (M.B)
  • Ve scéně, která se odehrává na Benátské noci, zazní při slavnostním ohňostroji skladba Josefa Leopolda Zvonaře „Čechy krásné, Čechy mé“. (majky19)

Reklama

Reklama