Andělské oči
Komedie
Česko, 1994, 90 min
Dušan KleinHudba:
Petr HapkaHrají:
Josef Abrhám, Viktor Preiss, Pavel Zedníček, Pavel Kříž, Zlata Adamovská, Markéta Hrubešová, Miloš Kopecký, Jiří Lábus, Marián Labuda st., Gabriela Wilhelmová, Václav Postránecký, Naďa Konvalinková, Jana Altmannová, Karel Augusta, Karolína Kaiserová, Jakub Zindulka, Ladislav Gerendáš, Martin Faltýn, Vítězslav Jirsák, Otto Rošetzký, Viktor NejedlýPlakáty
Filmové zpracování novely Bohumila Hrabala o skupině sympatických podvodníčků a jedněch krásných nevinných očích.
Bizarní příběh se odehrává v létě 1947, kdy narůstala hrozba likvidace drobných živností. Dobové atmosféry využije parta falešných pojišťováků a začne ustrašeným řezníkům, holičům, drogistům či ševcům nabízet ve své Opoře ve stáří" jakousi pomyslnou ochranu před neodvratitelnou společenskou katastrofou. Té sehrané partičce však nejde jen o finanční zisk, spíše je to všechno jakási klukovská hra, kdy se pánové parádně a s patřičnou nadřazeností baví na účet svých důvěřivých klientů. Jednou ale padne kosa na kámen - sami se nechají stejně zaslepeně obelstít andělskýma očima" někoho, kdo byl chytřejší a důvtipnější než oni. Ale ani onen krásnooký smutný hrdina nevyjde ze souboje nepoznamenán... (Skvrnu nelze odstranit bez porušení podstaty látky...) Příjemný dobový kolorit, maloměsto plné svérázných lidských typů, to vše promícháno s lehce ironickým vlídným humorem, to vše činí z filmu příjemný zážitek. (oficiální text distributora)
Tosim
Nic světoborného to jistě není, Hrabalova poetika nepřítomná, ale díky skvělému obsazení se to dá lehce přežít :-)(23.7.2003)
Radyo
Je to vpodstatě tak, jak tady říká ZelenyPaul. Tohle dílko je sice poměrně zábavné, ale přece jen se vyjímá lépe v TV.(25.7.2002)
gouryella
Komedie o pojistovacich me bohuzel moc komedialni neprisla.(30.7.2002)
Radek99
Andělské oči jsou asi nejhorší filmovou adaptací literárního textu Bohumila Hrabala (když nepočítám francouzské extempore převodu Příliš hlučné samoty) zcela bez typické Hrabalovské poetiky, okleštěny o půvab pábitelství, nemajíce skoro nic společného s původní předlohou vyjma dějové kostry. Režisér Klein akcentuje především nostalgii po zlatých časech a dobovou nadsázku, celý snímek je takové příjemné retro, jehož vykastrovaný obsah zachraňuje výborné herecké obsazení. Dobová česká herecká elita (snad mimo pánů Zedníčka a Kříže) předvádí docela slušný koncert...(27.5.2007)
igi B.
Smutný konec hrabalovských adaptací... Škoda slov... Ty dvě smutné hvězdičky jsou snad jen pro to jednooké mezi slepými...(28.12.2005)
viperblade
Chápu, že se tenhle snímek může zdát někomu nudnější, ale tvrdit o něm, že se zde nevyskytuje ona "Hrabalovská" poetika, je scestné. Ona tu je, pouze v jiné formě, než jak jsme zvyklí od Hrabalova "dvorního režiséra" Menzela. A tohle je u mě plus (tím nechci říct, že se mi Menzelův styl nějak příčí, jako režiséra ho obdivuju), protože jsem se rád podíval na Hrabala ve filmu trochu jinak. Navíc, ta plejáda skvělých českých herců! Preiss, Abrhám, Zedníček, Kříž, Adamovská a (mladá a už nahá :-)) Hrubešová… zkrátka, byl jsem příjemně překvapen a myslím, že je zde tento film dost podhodnocen. Za mě mu s čistým svědomím dávám 80 %.(2.2.2011)
Hunt
HUDBA: Petr Hapka(22.9.2006)
Gimp
Zde jednoznačně podceňovaná komedie podle hrabalovského námětu.(13.6.2006)
gudaulin
Andělské oči jsou typickým případem filmu bez chuti a bez zápachu, který ničím neprovokuje ani zjevně nenadchne a za pár hodin si na něj nevzpomenete. Konvenční režie i střih, fakticky televizní podoba snímku, kde vedle sympatického hereckého obsazení (tradičně dobří Preiss i Abrhám) stojí za zmínku snad jen výběr exteriérů, který vytváří nostalgický retroobrázek českého maloměsta poloviny čtyřicátých let. Tenhle Hrabal se dal zfilmovat mnohem elegantněji a s větší odvahou. Celkový dojem 45 %.(6.1.2008)
NinadeL
Půvabná a nepříliš častá adorace Třetí republiky.(17.2.2009)
LiVentura
Milé, leč přízemní.(4.7.2009)
CaptainNor
Jak je vidět už na třetím příkladu, převést Bohumila Hrabala do filmové podoby není vůbec jednoduché ani pro dobrého režiséra. A tak podobně jako Petr Koliha, o Věře Caisové ani nemluvě, i Dušan Klein šlápl vedle. Přesto, že nominoval výtečné herce, výsledek je neslaný, nemastný a splývá v chuchvalec neustálého blábolení, které je hrabalovské řeči hodně vzdálené. A Pavel Kříž je jen a jen Štěpán Šafránek - nic víc, nic míň. Ač nerad, důvod k druhé hvězdičce jsem nenašel.(30.5.2008)
swamp
Námět jsem nečetl, tak nemůžu srovnávat. Ale film samotný mě i přes zajímavou plejádu českých herců dosti nudil a téměř ničím nenadchl.(12.3.2011)
Kimon
Na dobu vzniku se jedná obrazově až neuvěřitelně nekvalitní záznam. Neostrost, zrnitost .... Snad to natáčeli v roce 1993 na nějaký východoněmecký ORWO materiál s expirační dobou v roce 1970. :-)(20.3.2010)
raroh
Přízemní Dušan Klein těžko mohl natočit poetický hrabalovský film, jde spíše o jalové retro (i když rádoby imitující menzlovské vedení herců ze Skřivánků na niti a podobně poetického Rozmarného léta). Proč nikdy nic podle Hrabala nenatočil Kachyňa?(2.2.2011)
Skip
Tahle hrabalovská adaptace se moc nepovedla. Veškerá poetika Hrabalových textů byla pryč. Kdo za to může, to nevím, ale asi všichni dohromady.(11.6.2004)
Ištván87
Náhodou to vůbec není špatnej film. Pavel Kříž je excelentní, stejně jako Josef Abrhám a zdatně jim sekundují Pavel Zedníček, Viktor Preiss, Markéta Hrubešová, Jiří Lábus a jako vždycky krásná Zlata Adamovská. Krásné používání Hrabalovské mluvy.(1.12.2008)
dopitak
Natáčeno převážně v Kutné Hoře, atmosféra předkomunistického Československa, laskavý Hrabalovský nadhled, krávy jordánský, Pepa Abrhám a ňadra Markéty Hrubešové - kdo by to všechno nemiloval.(7.2.2011)
Anglie
Pouze průměrný film, i když se skvělým obsazením. Pro Kleina krok stranou.(1.2.2003)
Historik
Dobře obsazený, ale rozhodně "pouze" televizní film s hodně přetaženou stopáží, která mu zbytečně ubližuje.(2.2.2011)