Reklama

Reklama

Susan Morrow (Amy Adams) má všechno, po čem vždy toužila, a přesto se ocitla v životní pasti. Kurátorka galerie moderního umění se snaží svou vnitřní prázdnotu zaplňovat vystavováním šokujících exponátů a po nocích bdí v prázdné zlaté kleci v luxusním domě v L. A., ze kterého asi i před ní nápadně často utíká její partner. Rukopis románu Noční zvířata, který napsal její bývalý manžel Edward (Jake Gyllenhaal) by mohl být dokonalým lékem na nespavost. Kdyby nebyl jeho příběh tak zneklidňující... Jeho hlavním hrdinou je Tony (také Jake Gyllenhaal). Spokojený chlap ve středním věku vezme ženu a dospívající dceru na rodinnou dovolenou do Nového Mexika, kterou však přetne náhodné noční setkání s trojicí násilníků na opuštěné texaské dálnici. Tony nemá proti přesile sebemenší šanci a nedokáže tak zabránit únosu svých blízkých. Další den se s pomocí cynického detektiva (Michael Shannon) vydává po stopách zločinců, ale šance na záchranu ženy a dcery je, zdá se, mizivá. Daleko od tohoto dramatu, ve spícím L. A., si čím dál vyděšenější Susan při jeho čtení uvědomuje, že krutý text je paralelou k jejímu vztahu s bývalým mužem. Že je neobvyklou pomstou za to, jak strašně mu kdysi ublížila. (CinemArt)

(více)

Recenze (711)

applause 

všechny recenze uživatele

Věděla jsem, o čem film bude pouze tady z obsahu a tak nějak jsem si nedovedla představit, co mám čekat. Bohužel mě film zklamal, čekala jsem od něj alespoň trochu víc. Na začátku to bylo zajímavé, ale potom? Nejzajímavější byla dějově linka, týkající se knihy, ale ta stále vracející se Amy mě tam štvala. Spíše nedoporučuji. Osobně si myslím, že je tu hodnocení mírně přestřelené. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

3* Tohle psychodrama jsem měl už dlouho vyhlídnuté a odrazovali mě od něho hlavně velmi rozporuplné hodnocení mých oblíbených uživatelů. Po shlédnutí se různým názorům nedivím a i když si nemyslím, že je film špatný, či divný, tak se přikláním k totálnímu průměru. Napětí filmu nechybí a provedení je slušné a pointa poučná, ale celkové vyznění je prostě nemastné neslané. Takže nemám důvod ani doporučovat a záleží jak komu sedne, v každém případě se připravte na notnou dávku deprese. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Řekl bych , že pan Ford nebude nikdy trpět nadprodukcí-zřejmě točí , když má pocit , že má o čem. V tomto příběhu jako by se tímto filmem vyrovnával s něčím, čím se vyrovnává jedna z hlavních postav prostřednictvím románu. Pro mě zajímavou formou, dobrými herci (Adams se mi už líbila jak se k(h)routila v ,Ostrých předmětech´, no a pan Gyllenhaal-nenapadá mě nikdo, kdy by tak smutnotragicky dokázal poulit oči), spádem i vyzněním. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Lynch bez Lynche...snový a podmanivý vizuál,výborní herci a hutná dávka emocí,kde mě film ždímal skoro celou dobu a nebylo mi z něj vůbec dobře.Pak byl každopádně najednou konec a já nevěděl co si myslet...vlastně to pořádně nevim ani teď.Nemyslim si že budu chtít vidět znova nějak brzo,ale určitě si budu muset zopakovat...80% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Filmy s paralelnými líniami v štýle príbeh v príbehu - tak to je niečo, čo ma vždy dokáže zaujať (hoci samozrejme záleží od samotných dejových línií a celkového formátu kompozície). V tomto prípade som mal trochu rozporuplné pocity, lebo som akosi podvedome neustále čakal na pointu, ktorá by bola spojnicou medzi obomi paralelami. Pointa síce napokon prišla, ale mierne zaostala za očakávaniami (jednoducho som čakal niečo viac). Čo však za očakávaniami nezaostalo, tak to boli určite perfektné herecké výkony dua Gyllenhaal & Shannon, a samozrejme ani Amy nesklamala, aj keď ju úplne zatienila dvojica hlavných postáv. Príbeh z knižky bol skvelý, no reálna línia prítomnosti bola odosť slabšia. V konečnom merítku však napokon aspoň tie 4*. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

No baby milujem, ale Amy Adams mi velmi sympaticka nebola, len sa preflakala filmom, ani herecke vykony neboli nic extra. Michael Shannon je ale super herec, casto si ho mylim s Joaquinom Phoenixom, ale zahral to naprosto vyborne, cim zatienil aj Gyllenhaala. Prasna texaska vyprava fajn, ale chce to podstatne viac na film nez ze ona sa snazi vnutornu prazdnotu prekryt sokujucimni exponatmi a chlap hlada po texasnych prasnych cestach a poliach zenu a dceru. To je totiz pre mna len banalna kazdodenna realita : 60 % ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Až to skončí, tak řeknete: "Wow, to bylo divný." A člověk, co se na to díval s vámi, řekne: "Jo. Ale tak nějak... dobře divný." A vy: "To jo." Chvíli bude ticho. "Pochopil's to?" "Ne." ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Nazvala bych to jako film, který vám zatíží psychiku od začátku do konce a konec je na tom všem to nejhorší (v dobrém slova smyslu samozřejmě). Nejdříve musím říct, jak to Amy Adams ve filmu sluší, párkrát mi svým stylem oblékání připomněla svojí roli ve filmu American Hustle, ale její výkon nebyl tak dobrý jako výkon herce jménem Jake Gyllenhaal, zatraceně ten chlap je v tomhle filmu tak skvělý, rozhodně si za svůj výkon zaslouží pár nominací. Scéna v autě na silnici byla asi nejsilnější a trochu mě mrzelo, že se v té scéna objevila Isla Fisher místo Amy Adams, když Jake hrál obě postavy, ale to je jen detail. Také musím pochválit úžasný soundtrack, který pomohl udělat atmosféru filmu, ale ten konec?! ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Film o blbý buchtě, co si čte knížku. Ve který hlavní protagonista místo ochrany rodiny radši bulí. Všechno na pěst, navíc to trvá snad čtyři hodiny. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Že to nebude komerce,ale spíš něco těžšího sem věděl,ale kvůli Amy a Aaronovi sem do toho šel.Tři časový linie vcelku přehledný,ale mě nejvíc bavila ta čtená kniha.Taková temná krimoška s pomstou,to docela ušlo.Jinak životně těžký téma,nijak obvzlášť mě to nebavilo jako celek,a vlastně sem si zase uvědomil,jak mizí ta převaha komerčních filmů,a v distribuci přibývá umělecky hodnotnejch děl.Nevim jestli je to v mejch očích dobře,myslim že hovna zabíraj místo zábavě.40%. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Tři odlišné linie, které se střídají ve správném rytmu, aby pomalu plynoucí děj nestagnoval. A já jsem se nechal zaháčkovat poměrně brzy. Stěžejní linka je na pohled krásná, vevnitř však úmyslně vyprázdněná, bolestivá a na konci za sebou zanechá pachuť, čemuž vydatně pomáhá průběh kontrastního vyprávění v Texasu. A k vyvrcholením, jaké přinesla nejkratší část, jsem se ještě nestal otrlým, ani trochu. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Od Nočních zvířat jsem moc neočekával a byl jsem velmi mile překvapen. Jak se z obyčejného příběhu dokáže vykřesat dílo, jehož podstatu a pojetí neskousne moc lidí. 70% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Já teda nevím, ale čekal jsem víc... Po filmařské stránce není co vytknout, kamera je skvělá a většinu záběrů má skutečně promyšlenou, funguje i atmosféra a místy i napětí. I po herecké stránce to je dobré, ale přiznávám, že hodně dělá Gyllenhaal. Horší to bylo s příběhem. Možná je to jen moje vina, nevím, ale celou dobu jsem doufal v nějaké překvapení, nějaký nečekaný zvrat, ale nedošlo ani k jednomu, jak v knize, tak v příběhu Susan. Kniha, z jejíž obsahu je Susan tak šokovaná, vlastně nenabízí nic, co by už člověk neviděl jinde - rodinu (otec, matka, dcera) přepadne pár vidláků, kteří jim seberou auto a spolu s tím i dceru a manželku. Obě dvě znásilní a otec, jediný přeživší, touží po pomstě... Hlavně jsem pořád čekal, že se ten knižní příběh nějak propojí s realitou (třeba že po dobu manželství Susan a Edwarda něco takového prožili, akorát přišli o dceru, její vrahy nikdy nenašli a oba se s tím snaží vypořádat sami po svém), ale nestalo se. Tím pádem jsem ani nepochopil, proč to Susan tolik šokuje. Protože by to do svého ex neřekla? Nevím. Ten její příběh není špatný, ale... Její život je prázdný a ona se s tím vypořádává tak, že dělá kurátorku galerie moderního umění (které bych osobně stěží označil za umění a přišlo mi i prázdné jako sama Susan - v tom jsem taky čekal nějaký kritický přesah, ale nepřišlo mi, že by to Ford někam vyvíjel a pracoval s tím) a tímhle uměním se obklopuje i doma. Pak jí Edward dá k přečtení onu knihu, s ní to zamává, trochu jí to "oživí" SPOILER a ve finále chce s Edwardem zase chodit, ačkoli se tomu sama celou dobu brání, jenže když si to sama uvědomí, je už pozdě. KONEC SPOILERŮ. Jako ano, dají se z toho vzít dvě myšlenky, jedna z knihy (Pomsta minulost nezmění), druhá z reality (Když něco chceš, neodkládej to a rovnou ber, když to jde. - napsal jsem to poměrně blbě, ale snad chápete, kam tím mířím), ale opět jsem nechápal, proč ta kniha Susan tolik dostala. Chtělo to prostě ještě domyslet a oba rozdílné příběhy nějak propojit. Ale jak píši, třeba tam to propojení je a jen mi to uniklo. Může se to stát, ale síla tomu filmu chyběla tak jako tak. Navíc jsem i měl pocit, že se to místy dějově táhne, hlavně aby to mělo dvě hodiny a ne třeba hodinu a půl. Možná, když to časem uvidím podruhé (jestli vůbec), z toho budu mít jiný dojem, teď jsem z toho takový... rozpačitý. Čekal jsem prostě mnohem víc, něž celkem jednoduchou historku, teda dvě jednoduché historky. 3* ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Pro mě absolutně špičkový art, který mi sice nedal stoprocentní uspokojení hned po projekci, ale jak to mám ve zvyku až po několika denním dumání. Film, který se vám neustále vkrádá do myšlenek, je dobrý film. Nocturnal Animals mají výborný scénář s pocitvě dlouhými artovými scénami, které jsou doprovázeny nadpozemsky nádhernou a od srdce jdoucí hudbou. Navíc to není takový ten nucený vlezlý druh artu, ale je to ten nenápadný, uklidňující, který si hraje se světlem, barvami, hudbou a symetrickým vizuálem. Perlou jsou tu ovšem herci a jejich skvostné výkony. Jake, Amy, Michael i Aaron mě naprosto uchvátili. Děj se mi sice zpočátku zdál dost nejednoznačný. Měla jsem chvíli za to, že by mohl mít i více vysvětlení, protože nějaké to domýšlení si a trochu fantazie zapojit musíte, abyste dostali plnohodnotný příběh. Každopádně tento film pojednává hlavně o lásce a pomstě, i když to z traileru nebylo skoro zřejmé. Závěr filmu vám ale vyrazí dech a pokud jste žena, tak asi dvojnásob. Tom Ford mi nachystal velmi do duše promlouvající zážitek a už se těším, až doženu Single Mana. ()

nithiel 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že Ford má obrovský cit pro detail, skoro každá scéna je vypiplaná tak, že by mohla být obrazem. Znepokojující paralela mezi "perfektním" a zničeným životem, které jsou podobně prázdné (jí zbývá jen kniha, jemu jen pomsta). Díky za to, že knižní metafora jejich skutečného vztahu není doslovná, spíš jen propojuje v náznacích... závěr pak jen dotváří skvělou atmosféru filmu a přesně k ní pasuje. PS: Pokud nejste náruživým návštěvníkem východoněmeckých nudapláží, tak se vyhněte úvodním titulkům ;) ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Moc se mi líbí, když jsou filmy realistické. A když mají neotřelý scénář, který není stejný jako většina jiných filmů. A když zajímavě končí. Celou dobu to bylo na dobré čtyři hvězdičky s občasnými výkyvy na obě strany, ale pak přišel poslední záběr a mně spadla brada. V tu chvíli už o plné palbě nebylo pochyb. 90% ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Veľmi decentná vecička. Už sa neviem dočkať Fordovho tretieho filmu. Sofistikovaná narácia, ktorá prelína súčasnosť, príbeh z čítanej knihy a minulosť. Pointa nie je na prvú, doceníte ju až po tom, ako vám príbehy vojdu pod kožu. Medzi troma vrstvami sú skvelé zvukové prechody (audio match-cuts). ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Až budete jednou toužit po pomstě, napište román, krvavý, brutální, odporný, který si klidně sami nemusíte dovolit přežít. List papíru snese všechno, naopak realita vám dovolí méně brutální a daleko nudnější pomstu, samozřejmě pokud nejste magoři. Nicméně pocit uspokojení z toho, jak se vašemu ex hroutí život v permanentní osamělé neštěstí a jediné, co mu zůstane, je jen póza a pěkný hadry, může být ve finále stejný, jako když mu rozbijete lebku kladivem. Nevim uplně jestli je na místě napsat, že Ford je mým oblíbeným režisérem ani po tom, co jsem viděla 100 % jeho filmů (tedy dva), ale jo, asi je. Jeho Single man mě před lety naprosto zdrtil formou i obsahem, v tomhle případě to bylo drcení daleko něžnější a Ford klidně mohl přitlačit, protože románová fikce mu teoreticky nabízela obrovské možnosti vyžít se v pomstě a dovést ji do většího absurdna. Ve finále tedy převládlo uspokojení, ale k tomu až příliš významně dopomohla dokonalá forma. Nicméně i tak se jedná o film, nad kterým budu ještě chvíli přemýšlet, a to se počítá vysoko. ()

Související novinky

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama