Reklama

Reklama

Susan Morrow (Amy Adams) má všechno, po čem vždy toužila, a přesto se ocitla v životní pasti. Kurátorka galerie moderního umění se snaží svou vnitřní prázdnotu zaplňovat vystavováním šokujících exponátů a po nocích bdí v prázdné zlaté kleci v luxusním domě v L. A., ze kterého asi i před ní nápadně často utíká její partner. Rukopis románu Noční zvířata, který napsal její bývalý manžel Edward (Jake Gyllenhaal) by mohl být dokonalým lékem na nespavost. Kdyby nebyl jeho příběh tak zneklidňující... Jeho hlavním hrdinou je Tony (také Jake Gyllenhaal). Spokojený chlap ve středním věku vezme ženu a dospívající dceru na rodinnou dovolenou do Nového Mexika, kterou však přetne náhodné noční setkání s trojicí násilníků na opuštěné texaské dálnici. Tony nemá proti přesile sebemenší šanci a nedokáže tak zabránit únosu svých blízkých. Další den se s pomocí cynického detektiva (Michael Shannon) vydává po stopách zločinců, ale šance na záchranu ženy a dcery je, zdá se, mizivá. Daleko od tohoto dramatu, ve spícím L. A., si čím dál vyděšenější Susan při jeho čtení uvědomuje, že krutý text je paralelou k jejímu vztahu s bývalým mužem. Že je neobvyklou pomstou za to, jak strašně mu kdysi ublížila. (CinemArt)

(více)

Recenze (710)

herr_carter 

všechny recenze uživatele

O lala, houly šit !! Ač s pochybnostmi (jednak z poměrně kontroverzního tématu filmu a jednak i z rozličných komentářů zdejších uživatelů) jsem zasedl k tomuto snímku, který mě ale od začátku nenechal klidným - to se povede u mála filmů, myslím to, aby člověk ihned z kraje intenzívně o filmu přemýšlel a ve své mysli se dohadoval sám se sebou, jak že to vlastně skončí. Abych to jednoduše shrnul, ten film nemá podle mě chybu. Od začátku tu sledujeme majitelku galerie, která to podle svého stylu života asi nemá v hlavě zcela v pořádku a paralelně s ní i jejího bývalého manžela, který jí v rámci pečlivě promyšlené pomsty? zašle svou knižní prvotinu ještě před editací. Divné, říkáte si...spíše ale pečlivě promyšlené do detailů. Jak jinak ublížit totiž ženě, která Vám před lety dala košem? A ještě tolik typickým způsobem pro mnoho žen ve stylu: " sice tě miluju, ale prostě nejsem šťastná a vím, že bychom se dlouhodobě trápili - jsi na mě moc romantický a sentimentální, zatím co já žiju skutečným životem - čti: zajímá mě hlavně,kde budem bydlet a kolik prachů budem mít voleeeee". Takové ze života, dá se říct...a co pak tedy chudákovi Džejkovi zbyde, než pro svojí bývalou milovanou připravit románek, na který asi jen tak nezapomene...5.hvězdu dávám za samotný závěr, aneb "samozřejmě, že se můžeme po letech setkat, stačí vybrat kde a kdy - a ty tam vlastně přijdeš a já se na tebe zvysoka vys.......GREAT !!! Tom Ford má štěstí, že se vysral na módu a šel točit filmy, teď mi nezbývá, než to vzít chronologicky naopak a pustit si jeho prvotinu z roku 2009, protože ta evidentně taky bude stát za to..................moje hodnocení = 9 z 10. ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že nejsem jediný, komu přišlo jakoby celou dobu koukal na film režírovaný Refnem. Stylizace je totiž naprosto stejná, stejně tak i provedení a ostatně i motiv. Ono se ani není čemu divit, oba dva pocházejí z high class prostředí, především ovlivněným módou a jinými pseudoartisty. Inspirace z tohoto světa jsou zde hodně citelné. Film je na pochopení náročný, ale pokud pozorně sledujete každý moment a umíte alespoň trochu číst mezi řádky, tak zákonitě musíte být nadšeni. Ještě dodám, že je škoda, že Shannon nedostal za roli Oskara, zasloužil by si ho. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Noční zvířata považuji za skutečně mimořádný filmový zážitek, který pro mě bude ovšem skutečně těžké nějak srozumitelně okomentovat, neboť mé pocity z něj jsou vážně jen těžko popsatelné a já nejsem ony dojmy z něj ani jakkoliv slovy vlastně schopen vystihnout. Samozřejmě vše myslím jen v tom nejpozitivnějším možném smyslu. Takže alespoň náčrtem musím jako první zmínit opět totálně excelující a dech beroucí herecký výkon Jake Gyllenhaala, ten kluk je blázen a doufám, že nejen u mě se dere film od filmu na absolutní vrchol hereckých nebes, protože to co v posledních letech předvádí, a právě Noční zvířata nevyjímaje, tak to smekám a klaním se. Když už jsem ale u toho obsazení, strašně mile mě tu oslovila i Amy Adams, jedna z nejzvláštnějších hereček současnosti, u které se stále nedokážu rozhodnout, jestli ji jako herečku vlastně miluju, či nenávidím, ovšem zde si rázně řekla o tu první možnost. Nicméně i ostatní tu jsou vážně skvělý, kdy například rozhodně mile překvapil třeba Aaron Taylor- Johnson a jen své vysoké kvality potvrdil Michlael Shannon. Dalším vrcholem filmu je naprosto unikátní, nepopsatelná a až zvráceně působivá atmosféra, která mě absolutně odrovnala a já jsem se ve filmu s něčím tak pohlcujícím opravdu ještě snad nesetkal. Nejtěžší je to pak ale se zápletkou, která by asi za jiných okolností zas až tak famózně nefungovala a nevyzněla, ovšem pod taktovkou Toma Forda se změnila v tak neuvěřitelně strhující, napínavou a naprosto dokonalou podívanou, že jsem jen valil oči a měl pořádně staženou prdel a sevřenej žaludek, zkrátka grandiózní záležitost. Samotný závěr mi pak už jen podtrhl onen mimořádný zážitek z celého tohoto snímku, který mě nepopsatelně nadchl a já ho musím doporučit deseti z deseti filmových diváků, protože chladným prostě nemůže svým fantastickým zpracováním a působivostí nechat nikoho. BRAVO!!! ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být jedno z nejlepších dramat posledních let, kdyby...kdyby příběh postavy Jaka Gyllenhaala byl tou nosnou linií a neustále by se neutíkalo k celkem klišoidní vztahovce. Žádné úžasné propojení dvou dějových linek, ani němý úžas na konci se nekonal, spíš naopak. Je to škoda, protože většina stopáže odehrávající se ve fiktivní knize je fakt výborná. (HD, orig.) ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Samozrejme, že som buran a tak ma bavila predovšetkým tá násilná, texaská časť príbehu. Scéna na diaľnici bola zvládnutá bravúrne. Psychický aj fyzický nátlak na nič netušiace obete bol skutočne obrovský a mimoriadne násilný. Naviac tu máme super "rednecks" záporákov ako vystrihnutých z dobrého exploitation. Takéto niečo mám naozaj rád. Amy Adams je tu bohužiaľ mimoriadne studená, nesympatická, ba až priam odpudivá. Jej príbeh z nudnej umeleckej smotánky Los Angleles je príliš pomalý, bez tempa a nezaujímavý. Ešteže to zachránil už štandardne perfektný (aj keď na facku slabošský) Gyllenhaal a charizmatický Shannonov šerif. Celkovo to stačí na lepší priemer.... 65 %!! ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Depresívne ,kontroverzné ,psychologické. Prostredie nudné priam až sterilné. A hlavne veľmy brutálne.....plus Jake Gylenhaal 😁....Tak to presne mám rád ()

JADIM 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý ma donútil intenzívne premýšlať. Je to iba jednoduchá dráma zabalená do psychologického obalu, alebo je to niečo viac? Záver mi veľmi nepomohol, keďže je úplne otvorený a neprezrádza to, čo by prezrádzať mal, aj keď to možno malo byť tak. Zrejme bol tento film vytvorený na to, aby sa uvažovalo o jeho hlavnej myšlienke, ktorá je skrytá vo väčšej hĺbke ako je Mariánska priekopa, alebo tam vôbec nie je a nakoniec je to naozaj tá jednoduchá dráma, ktorá bola zabalená do psychologického obalu na to, aby film nevyznel jednoducho. Možností je viac a neviem, akú si vybrať. To je na tomto filme špeciálne. 9/10 ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

J. Gyllenhaal si poslední dobou vybírá celkem náročný témata a filmy, ani tady tomu není jinak. Celkem chytře vystavenej snímek o tom, jak si zhýčkaná panička čte román od svýho bývalýho a psychicky se totálně rozkládá, protože v tom vidí odkazy na svou minulost (resp. rozchod s hlavním hrdinou). Je to zajímavej nápad, kdy se střídá vyprávění z románu a potom z reálu, zatímco teda musím upřímně říct, že ten románovej je mnohem lepší a zajímavější. Ale to je záměr, protože tvůrcům šlo (podle mýho) ukázat na jistou prázdnotu a nudnost bohatýrů. Výborný herecký výkony J. Gyllenhaala a detektiva M. Shannona drží film nahoře, nebýt toho, nechal bych asi hodnocení na třech hvězdách. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Pro filmovou estetiku by Tom Ford i vraždil, na příběhy už tak přísné nároky neklade. Susan si do svého aseptického konformního světa přivedla netáhlo Edwarda, snažícího se vzbudit dojem jisté užitečnosti pokusy o tvorbu pokleslé literatury. Oba nakonec nejspíš úspěšní ve svém marném počínání zůstávají každý sám a opuštěný. Neviděl bych to ale tak černě. Tento typ lidí- a to mluvím zejména o Susan, dožijí v bohorovném poklidu obklopeni luxusem a náhražkami. To jsem se ale odchýlil od filmu. Ten byl od A do Zet filmem filmovým a jako takový byl udělaný solidně. Béčko o únosu, znásilnění a vraždě umně zabalené do rádoby existenciálního dramatu. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Celková atmosféra Nočních zvířat je velmi podmanivá. Přesto v konečném vyznění film zapůsobí jen velmi vlažně. Je na vině slabý příběh? Možná, originality moc nepobral a prolínání jednotlivých rovin mi nesedělo. Navíc jednotlivé postavy jsou velmi jednoduché, příliš jednoznačně definované a snadno odhadnutelné. K tomu se chovají jako hlupáci. Několikrát jsem se ptal, proč to dělá, nebo proč nic nedělá? Pomyslnou třešinkou na dortu byla (úmyslná?) absence jakéhokoli konce. Celý film mi přišel jako dobře zfilmované nic, které si stěží udrží dvě hvězdy. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Zvláštní...moc nevím, co za pocity se ve mne teď bijí..ale jsou to spíše positivní..rozhodně ne, že bych litoval těch dvou hodin u filmu proseděných...přemýšlím a tomje asi dobře. Skvělý nápad, hudba a závěr nečekaný a pro mne super. ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Je až neuveriteľné sledovať v kine s odstupom dvoch dní druhý blockbuster s tou istou herečkou v hlavnej úlohe. Opäť bola skvelá a ja som ju pritom do tohto roka ani nepoznal. Mám novú favoritku. Bavím sa tunajšími komentármi. Viacvrstevné filmy (podobne ako Atlas mrakov) tu asi nikdy nebudú mať veľa fanúšikov, lebo pri sledovaní je potrebné pohnúť mozgom. Ale nech si Nočné zvieratá hoc ja rozoberiem na drobné, nemám čo vytknúť. Obaja hereckí predstavitelia skvelí. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Něco sníst musíte." NO FAT CHICKS, chtělo se mi vykřiknout hned při prvním záběru, abych si tak připomenul text na tričku Homera Simpsona. Avšak samotný film mě získal, takže mám takový pocit, jakoby režisérovy filmy byly protilehlými póly tyčového magnetu, kterými jsem nejdříve odpuzován a poté zas přitahován. ()

Corpsegrinder 

všechny recenze uživatele

When you love someone you work it out, you have to be careful with it, you don't just throw it away — you might never get it again. Tak tohle mi sedlo hodně a z roku 2016 je to myslim jeden z nejlepších filmů. Styl vyprávění pomocí příběhu v příběhu z toho dělá prakticky dva filmy v jednom který do sebe na konci zapadnou, a to velmi dobře, protože tak krásný poslání do prdele snad ještě nikdo nenatočil. Herecká sestava ze sebe dává maximum a obzvlášt Kick-Ass v roli násilnickýho vidláka je zde prakticky k nepoznání. Celej film se veze na takový zvláštní neo-noirový atmosféře. Soundtrack už od prvních minut naprostá špička. Film bez chyby. ()

adam9 

všechny recenze uživatele

Amy Adams v roce 2016 zabodovala. Oproti Arrival se snad jedná z její strany ještě o lepší výkon, no hlavní hvězdou je především Michael Shannon. Každopádně skvěle vypointovaný a pro mě zcela uspokojující konec jednoho příběhu šikovně poskládaného do dvou. A jedna otázka z toho vyčnívá nade všechny: Kdo je zde opravdu slabý? ()

Související novinky

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama