Reklama

Reklama

Susan Morrow (Amy Adams) má všechno, po čem vždy toužila, a přesto se ocitla v životní pasti. Kurátorka galerie moderního umění se snaží svou vnitřní prázdnotu zaplňovat vystavováním šokujících exponátů a po nocích bdí v prázdné zlaté kleci v luxusním domě v L. A., ze kterého asi i před ní nápadně často utíká její partner. Rukopis románu Noční zvířata, který napsal její bývalý manžel Edward (Jake Gyllenhaal) by mohl být dokonalým lékem na nespavost. Kdyby nebyl jeho příběh tak zneklidňující... Jeho hlavním hrdinou je Tony (také Jake Gyllenhaal). Spokojený chlap ve středním věku vezme ženu a dospívající dceru na rodinnou dovolenou do Nového Mexika, kterou však přetne náhodné noční setkání s trojicí násilníků na opuštěné texaské dálnici. Tony nemá proti přesile sebemenší šanci a nedokáže tak zabránit únosu svých blízkých. Další den se s pomocí cynického detektiva (Michael Shannon) vydává po stopách zločinců, ale šance na záchranu ženy a dcery je, zdá se, mizivá. Daleko od tohoto dramatu, ve spícím L. A., si čím dál vyděšenější Susan při jeho čtení uvědomuje, že krutý text je paralelou k jejímu vztahu s bývalým mužem. Že je neobvyklou pomstou za to, jak strašně mu kdysi ublížila. (CinemArt)

(více)

Recenze (709)

mm13 

všechny recenze uživatele

Kontroverzný film, preto tie 3*, je o čom... z môjho pohľadu je to ale zbytočne doslovné a s pointou hodnou urazeného fracka. K hlavnej hrdinke tiež nie práve najspravodlivejšie, možno až kruté. Aj by som napísal niečo na tému "tak to dopadne, keď homosexuál točí o heterosexuálnom vzťahu", lenže skoro všetci, muži aj ženy, tomu (a nie len tu, ale aj v mojom bližšom okolí) tlieskajú a straaaaašne rozumejú, tak asi budem divný ja...? ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mi sedlo. Při sledování jsem se trochu bál, že snímek přijde s nějakou rádoby šokující pointou na závěr (jakože je hlavní postava třeba šílená či ještě větší fantasmagorie) jako to má v poslední době ve zvyku x jiných thrillerů, které mě silně přestávají bavit a mnohdy i iritují. Naštěstí to není případ Nočních zvířat. Film jde naopak tak trochu proti proudu a ve svém žánru je to naprosto něco jiného, nebál bych se tvrdit, že je to i tak trochu nenápadná perla. Je mi teda jasné, že ne každý to bude takto opěvovat, protože se nejedná o žádný mainstream - není to doslovný film a má to pomalé tempo, což věřím, že někomu bude vadit. Ovšem je to přesně ukázkový příklad toho, že napětí se dá vybudovat třeba i jen spojením geniálního střihu s geniální hudbou. A pak taky ta práce s tichem, neuvěřitelný! Po celou dobu sledování jsem měl celkem hodně nepříjemný pocit, neustále jsem byl napjatý, prostě a jednoduše parádní budování atmosféry. Po skončení jsem si akorát říkal, že bych to potřeboval hned zkouknout znovu, aby mi stoprocentně došly všechny souvislosti (a že by jich asi bylo, snad se k tomu brzy dostanu). Každopádně bezva propojenost a myšlenka, která mi v žádném případě nedošla hned. Víc takových thrillerů, prosím! ()

jerry12 

všechny recenze uživatele

60%. Nocturnal Animals drží pohromadě originální a vskutku atraktivní idea, která se ale drolí na jejích logických nedostatcích. Scénář se snaží za každou cenu vyhnout archetypizaci charakterů a výsledkem je shluk dílčích scén, které na sebe vážou právě ony nelogičnosti. Nejdůležitějším prvkem ve scénáři je motivace postav; zdejší postavy si motivaci vykládají po svém, často nečekaně, ale zpravidla i absurdně a kontraproduktivně, a tak zajímavý nápad bohužel značně podkopává jeho analytické zpracování. Vyprávění navíc už v počátku značí nepochopitelnou překombinovanost, která se táhne s celým filmem až do úplného závěru. Přitom by stačilo scénář osekat o zbytečnou omáčku, film zkrátit o půl hodiny a vybudovat jednoduchý, ale napětím nabitý nervy drásající thriller; namísto toho je spíš přemotivovaným a příliš ambiciózním psychologickým melodramatem, uvnitř nějž to ale dost skřípe. Jakea Gyllenhaala je tradičně radost sledovat a do role vkládá autenticitu, bez něj by se Nocturnal Animals propadl do lehkého podprůměru. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Príbeh nebol nijako geniálny či komplikovaný, ale fungoval. Hojne tomu pomohla dekadentne ladená atmosféra a interiéry. Možno trošku nadhodnocujem, ale v daný večer mi film proste sadol. Musím oceniť odvahu tvorcov zahrnúť doň morálne posolstvo v civilizácii, kde je morálka pomaly sprosté slovo a zároveň nad tým nijako prehnane nefilozofovať. ()

jhsoft 

všechny recenze uživatele

Po úvodních titulkách, které by mohly aspirovat na cenu nejnechutnější scéna roku to překvapivě nabíralo grády a bavilo mně to až do konce! (spoiler: lekačka při pohledu na dítě v kolébce byla taky krutá:) ) ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu při úvodních titulcích byl hodně zajímavý a celou dobu mi připomínal, že je na půl cesty filmům reřiséra Refna. Velmi dobře byla zvolaná prolínání dějových linek dvou hlavních hrdinů, flashbacků, které filmu dodávaly originalitu. Amy Adams je opravdu bohyně. Její postava figurovala ve světě smetánky, v prostředí zachycující prázdnotu. Osobně mě nijak nezaujalo, dialogy více méně nudné a nepůsobilo to tak, jako například ve Velké nádheře od Sorentina. Naštěstí zápletka z rukopisu Nočních zvířat přímo hypnotizovala atmosférou a napětím. Zvláště se mohla opřít o skvěle herecké výkony a člověku nevadilo, že podobných zápletek už někde viděl a předem věděl, jak to dopadne. Čekal jsem určitě lepší vyústění, pointu a celkově Noční zvířata působí nevyváženě......6/10 ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

První polovina příběhu atmosféricky naprosto bezkonkurenčně zpracovaná, Jake očekávaně potvrzuje své výborné dovednosti a Amy Adams docela překvapivě stíhá udržet úroveň kvality hereckých výkonů. Způsob, jakým je celá série pohledů a časového rozvržení příběhu zakomponována do jedné dějové pasáže je přinejmenším dosti neobvyklý a obdivuhodný počin. Další krásná ukázka toho, že ve filmařině se v poslední době skutečně vyplácí zkoušet nové věci. Bohužel, jak už zde spoustu uživatelů zmínilo, závěr bude pro některé diváky skvělým ukončením a pro jiné diváky zase lehce zklamáním. Já byl ten druhý typ, trošku jsem očekával nějaké smysluhodnější zakončení, které by mě rozhodně více "uspokojilo". Celkově ale topka letošních akčních psycho-dramat. 80% ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Ide vlastne o strašne klasický príbeh, ktorý je však prerozprávaný tak, že sa tvári originálne či skôr s prísľubom netradičného finále. Bohužiaľ sa tak len tvári. Nič nové sa tu naozaj neodohraje. Cesta za pomstou, za odplatou, ktorá priniesla jednu silno pôsobiacu nočnú jazdu a inak práve len to nenaplnené dúfanie v extra pointu. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Thrillerový příběh odehrávající se na stránkách rukopisu s odrazem ze života hlavních postav je velmi slušně napínavý, zdařile paralelně promyšlený s povedenou pointou, která diváka donutí se nad příběhem zauvažovat a ne jen tak rychle proplout a zmizet. (1x - ang.s titulky) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Asi pôjdem proti prudu, ale mna cely cas strasne stvala ta fiktivna linia s Tonym a jeho rodinkou, ktora pôsobi strasne beckovo az hlupo. Vsetky tie zvraty su vycucane z prstu jak od nejakeho velmi zleho spisovatela. Gyllenhaal to utrpenie hrotil natolko, az pôsobil neprirodzene. A pritom to ma pôsobit ako nejaka paralela vdaka ktorej si ma hlavna hrdinka uvedomit jak v riti je jej zivot a ze sa v minulosti rozhodla nespravne? To je teda dost primitivny stimul. Ale asi to vzhladom na tupost samotnej hlavnej hrdinky celkom sedi. Napriek tomu ma zaujimal prave jej pribeh a to hlavne linia z minulosti. Bohuzial zaver mi pripadal znova strasne slaby. Nenazval by som ho otvoreny. Z urciteho pohladu je dostatocne uzatvoreny. Akurat aj z toho pohladu mi pripada slaby. Vysledkom je film, ktory ma dostatocne neuspokojil a cela ta dlha fiktivna linia ma vôbec nebavila. No a vahanie medzi jednou a dvoma hviezdickami nadobro rozhodol nechutny uvod behom ktoreho som sa zakuckal, kedze som pri filme jedol. 3/10. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Mám pocit akejsi straty. Ford natočil atmosférou asi najvýraznejší film, aký som videl za poslednú dobu. V rámci tohto žánru. Je to nepríjemné, povrchné a pritom to rozpráva o tak hlbokých pocitoch. Každý záber je rezonujúci. Vedľajšie postavy - hoci sa tam len mihnú - podporujú vyprázdnený svet. Príbeh v príbehu, ktorý sa postupne rozvíja a doplňuje. Až zostáva na konci jeden porazený. Obrovská ľútosť. A séria zlých rozhodnutí. Herecký koncert všetkých zúčastnených. Gyllenhaal sa stáva zárukou kvality. Adams dokonalá. Hudba sa neskutočne krásne dostáva pod kožu. Nepríjemný film o nepríjemných veciach. Spravený s citom a s nežnosťou. Nejdeme šokovať. Vedieme k zamysleniu. Skvelý zážitok. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Jake Gyllenhaal patří k mým oblíbencům. Poslední dobou si vybírá skvělé role. Ta ve filmu Noční zvířata není výjimkou. Úvodní konflikt na noční silnici je strhující. Bohužel ho zbytek filmu již nepřekoná. Způsob vyprávění příběhu, kdy je děj čten Amy Adams v knize, mi neseděl a zbytečně mi odtahoval od děje. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Dva příběhy a symbolika, která je spojuje vtahující i zneklidňující zároveň. Co zprvu působí jako podivný, ale silný revenge thriller (a že silniční scéna je napínavá děsivá náramně), se překlápí... inu.. vlastně v jakýsi úplně jiný revenge thriller. Každopádně je potřeba dávat hodně bacha, číst mezi řádky a všímat si paralel. A ve finále si myslím, že jsem to stejně úplně nepochopil a všechny nitky si nespojil. Tak či onak je to precizně zrežírované a mistrně zahrané (utrpení Jakea Gyllenhaala skoro až fyzicky bolí). Po tom pupkatém a ceckatém intru jsem čekal ledacos, ale takhle dobrý film vskutku nikoli. ()

prsvl 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco trochu jiného a hlavně jsem čekal víc. Románová rovina mě bavila v podstatě bez výhrad, ale ta reálná byla částečným utrpením. Štvala mě skoro celá: od nudně nasnímaných a otrocky nastříhaných dialogových scén (kdy postavy v synchronu vždy vypálí nějaký falešný bonmot) přes neustálý výraz hrdinky "každou chvíli budu brečet" po prázdnotu samotného děje. Propojení obou světů mi nějak úplně nedocvaklo a přišlo mi to jako dva filmy, které spolu moc nesouvisí; navíc bez jakékoli zajímavější pointy. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Sú filmy, ktoré cielia na niekoho iného, ako na sporiadaného občana odchovaného TV seriálmi a filmami nevalnej kvalitatívnej úrovne. V tomto prípade proste fanúšikovia slovenských komerčných televízií nemajú šancu ( a zrejme si radšej pozrú niečo zo sr@čkoidnej ponuky spomínaných televíznych kolosov, ktorá ich určite nadchne ). Ono už vlastne úvodné titulky dajú ,,slušňákom,, zabrať. Zrejme nemusím ďalej písať, týmto som povedal všetko, čo by snímok doporučilo, či nie. Nielen Davidom Lynchom je svet čudných filmov živý. ()

salisbury 

všechny recenze uživatele

Tom Ford rozeťal mozek vedví a jeho Noční zvířata se ze všech sil do mé elektrizující hmoty zakousla i genialita díla začala proudit v mých žilách vstřebávaje tento emotivně silný zážitek. Film jenž nutí přemýšlet nad svou vícevrstvou linkou mě nenechal na pochybách, že tady se rodí úctyhodné filmové drama potřísněné stylizačním artem. Jake Gyllenhaal opět nezklamal a jsem rád, že je stále sázkou na kvalitativní jistotu, která v tomto případě naráží laťkou v strop filmových majstrštyků. Velmi rád ze zvědavosti sáhnu po předlohové knize Austina Wrighta, která mě čtivostí vrátí zpět do filmových kulis a já si to literárně prožiji bez biografických okének ještě jednou. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

Premiere Cinemas Hostivař - Musím dát jenom 3 hvězdičky, byť kvalitativně (na ČSFD s oblibou říkáno "řemeslně") je film na výborné úrovni, zejména hudba dominuje. Prvních 30 minut jsem téměř nedutal, jak mě to pohltilo. Pak to ale přišlo a já jsem začínal nabývat dojmu, že je to zvrácený, zbytečný a nebál bych se říci i nechutný film. Jack, Amy, Michael i Aaron podali nadstandardní výkony, ale já prostě nemohu dát 4 hvězdičky filmu, kde je znásilnění a zabití žen nějakým zpoceným a uslintaným nadržencem z přívěsu. 69% (with J.) ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Tykráso. Atmoška, že by se dala krájet. A k tomu i inteligentní film. Paráda. V jednoduchosti je síla. A proto se tentokrát ani nebudu rozepisovat. :) Tohle mě jednoduše vážně bavilo. When you love someone you have to be careful with it, you might never get it again. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Hned první záběr vám dá jasně najevo, že vás čeká něco bizarního. Buď k lepšímu, nebo k horšímu. V případě snímku Nocturnal Animals je to to první. Naprosto úchvatná režie, doplněná skvělými výkony sympaťáků Adamsové a slaďouše Gyllenhalla, dělá z tohoto filmu fakt parádní podívanou. Je to ve své podstatě love story pod působivou maskou thrilleru a dramatu. Ale nějakou "Lásku nebeskou" ať tu člověk raději nečeká. Temnou atmošku navíc doplňoval naprosto parádní soundtrack, který sice asi nepoputuje do mé em pé trojky, ale ocenit ho musím stoprocentně. Vadou na kráse může být chvilková utahanost, ale to je v poho. Za mě druhý nejlepší film roku 2016, hned po Manchester by the Sea. Slabších 5* ()

Související novinky

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama