Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Autorskou dvojici – spisovatele a lékaře Ladislava Pecháčka a režiséra Dušana Kleina – znají diváci z jejich společné komedie Jak svět přichází o básníky a z jejích čtyřech volných pokračování. Koncem osmdesátých let se oba autoři setkali i při realizaci příběhu z protialkoholní léčebny. Zde se sešla pestrá společnost – vzdělanec a topič Lexa, neúspěšný malíř Ament, profesor dějepisu Zlámal, farář Dorenda, číšník Čtvrtečka a herec Šmok. Ti všichni zápolí s démonem alkoholu, v separaci prožívají své malé radosti i trápení. Nesnášejí despotického vrchního ošetřovatele Masáka a jeho „experimentální“ léčebné metody. Jediný Lexa, rváč a bojovník za práva nejen svá, ale i ostatních, se mu dokáže postavit… Režisér Dušan Klein o filmu řekl: „Z hrdiny v závěru hovoří vnitřní hlas, touha žít, nepoddat se ničemu, nezůstat v zajetí, nebýt manipulovaný alkoholem ani lidmi. Člověk by sám měl přijít na to, jak žít.“ Předností filmu jsou vtipné dialogy a vynikající herecké výkony v čele s Rudolfem Hrušínským v roli ošetřovatele Masáka a Milanem Kňažkem jako topičem Lexou. Svou poslední filmovou roli – alkoholika Honzíčka – zde vytvořil Vladimír Menšík. (Česká televize)

(více)

Diskuze

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK
Lojz@

Lojz@ (hodnocení, recenze)

Já jsem to ani na potřetí nedokoukal, strašně mě ten film ubíjí, Ikarův pád je úplně jiná liga.

Kakofon

Kakofon (hodnocení, recenze)

Poslední role geniálního herce Vladimíra Menšíka. Důstojná tečka za podařenou hereckou kariérou. 

LMih

LMih (hodnocení, recenze)

Nepozná niekto názov titulnej skladby, prípadne kde by sa dala táto pieseň zohnať? Ďakujem za odpoveď.

kamale

kamale (hodnocení, recenze)

matku otce ctít...ta písnička má hlubší význam,než si lidi připouštějí.

M-Flyer

M-Flyer (hodnocení, recenze)

Takový Přelet nad kukaččím hnízdem po československu. Hrušínský v roli šikanujícího Masáka je nezapomenutelný.

samboši

samboši (hodnocení, recenze)

Myslím si, že tento film má všechno a ještě dlouho dlouho bude aktuální , protože závislost na alkoholu je věčná. Líbila se mi tu role Petra Čepka a hymna Žít jako člověk... je geniální.

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Marián Labuda 1944 - 2018

Marián Labuda 1944 - 2018

05.01.2018

Ve věku 73 let zemřel náhle slovenský herec Marián Labuda. Syn krejčího a nadšený ochotník absolvoval divadelní fakultu VŠMU v roce 1965 a hned nastoupil do činohry Slovenského národního divadla. O… (více)

Reklama

Reklama