Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Autorskou dvojici – spisovatele a lékaře Ladislava Pecháčka a režiséra Dušana Kleina – znají diváci z jejich společné komedie Jak svět přichází o básníky a z jejích čtyřech volných pokračování. Koncem osmdesátých let se oba autoři setkali i při realizaci příběhu z protialkoholní léčebny. Zde se sešla pestrá společnost – vzdělanec a topič Lexa, neúspěšný malíř Ament, profesor dějepisu Zlámal, farář Dorenda, číšník Čtvrtečka a herec Šmok. Ti všichni zápolí s démonem alkoholu, v separaci prožívají své malé radosti i trápení. Nesnášejí despotického vrchního ošetřovatele Masáka a jeho „experimentální“ léčebné metody. Jediný Lexa, rváč a bojovník za práva nejen svá, ale i ostatních, se mu dokáže postavit… Režisér Dušan Klein o filmu řekl: „Z hrdiny v závěru hovoří vnitřní hlas, touha žít, nepoddat se ničemu, nezůstat v zajetí, nebýt manipulovaný alkoholem ani lidmi. Člověk by sám měl přijít na to, jak žít.“ Předností filmu jsou vtipné dialogy a vynikající herecké výkony v čele s Rudolfem Hrušínským v roli ošetřovatele Masáka a Milanem Kňažkem jako topičem Lexou. Svou poslední filmovou roli – alkoholika Honzíčka – zde vytvořil Vladimír Menšík. (Česká televize)

(více)

Recenze (279)

Šakal 

všechny recenze uživatele

ale to je přeci Wilman.......Vy jste vykradl galerii?...... To je kopie mého přítele......Ale kvalitní. Jak jste k ní přišel?......Vyměnil jsem jí za triko FC Barcelona..... Za triko, kde si vzal triko z Barcelony?.......To jsem vyměnil za háčkovanou dečku.... Za dečku ?..... Tu jsem vyhandloval za 2kg banánů...... To chápu, ale kde jste sehnal ty banány :o)) Hodně povedená tragikomedie z protialkoholní léčebny, o věčném ( marném ) boji s " démonem " zvaným alkohol. Chytrý scénář a opravdu povedené herecké výkony v čele s Milanem Kňažkem ( asi jeho nejlepší herecký výkon ) a již tradičně výborným Rudolfem Hrušínským st. jako krutým ošetřovatelem , jenž s oblibou rozdává ( černé ) puntíky. Dušan Klein dosti povedeným způsobem ( za vydatné podpory herců ) odkrývá toto závažné téma, které bylo až do této chvíle TABU. 85% ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Režisérský vrchol Dušana Kleina s hereckou elitou československého filmu, Tě zavede do prostředí velkých nadějí, ale také neméně velkých, osobních tragedií. Dobrovolné "vězení" s touhou očisty, nebo povinnosti vůči okolí zabírá pouze jen do určité míry. Alkoholismus jedince v kontrastu alkoholismu celé společnosti, hledání možnosti uplatnění a lidské potřebnosti. Výborný dramatický film s lehkým humorným nádechem. ()

Reklama

Cival 

všechny recenze uživatele

Na české (československé) poměry neskutečně dobře zrežírovaná záležitost. Až se mi nechce věřit, že ten samý člověk diriguje blitkoidní Ulici. Důraz na sugestivní podání odvykačky, s náběhem do psycha, je sice více než klasický, Klein se ale nebál lehké anarchie s kamerou, takže výkvět české herecké společnosti uvidíte z úhlů, z jakých jste je ještě neměli čest spatřit (a to doslova). Klein si zaslouží pochvalu i za vedení herců - hvězda na hvězdě, ale přesto jedna životná role vedle druhé. Skvělý Kńažko a dobrý scénář Pecháčka, jenž se bohužel příliš drží schémat/klišé/pravidel filmů z prostředí psychiatrických léčeben a vězení. Na druhou stranu, asi to v nich probíhá doopravdy dost podobně... ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Trochu mi to pripomenulo "Prelet nad Kukučím hniezdom" v slovenskej verzii, vyznieva však o niečo kontroverznejšie, satirickejšie... som nadšená a tento film radím medzi klenoty československého filmového sveta...odvážny film zobrazujúci realitu kritickým očkom...kdekoli o něco jde, musí u toho být takové svině!!!! a iné perly, ktoré len tak ľahko nevyšumia z hlavy... ()

tron 

všechny recenze uživatele

Náš PRELET NAD KUKUČÍM HNIEZDOM. Alkoholik prichádza dobrovoľne (?) do protialkoholickej liečebne, kde sa okrem zvyšných  "klientov" stretáva s prísnym personálom. Silné herecké obsadenie (znova sa potvrdí, že výborní komici sú tiež výbornými dramatickými hercami, napr. Rudolf Hrušínský) a zaujímavá atmosféra s kvalitnými dialógmi („S ideou sa stotožňujem. Inštitúcia mi prekáža.“) a skvelo napísanými postavami. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (23)

  • Milan Kňažko v roli topiče Miloše Lexy je topičem v Národním divadle v Praze. Milan Kňažko pracoval v dělnické profesi také v Národním divadle, ale v Bratislavě, a to na pozici kulisáka, v době, kdy nebyl přijat na VŠMU. (sator)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Marián Labuda 1944 - 2018

Marián Labuda 1944 - 2018

05.01.2018

Ve věku 73 let zemřel náhle slovenský herec Marián Labuda. Syn krejčího a nadšený ochotník absolvoval divadelní fakultu VŠMU v roce 1965 a hned nastoupil do činohry Slovenského národního divadla. O… (více)

Reklama

Reklama