Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1948. Kapitán Jacques Cousteau si díky vynálezu akvalungu může pořídit vysněnou vilu u Středozemního moře. Své syny Philippa a Jeana-Michela zasvěcuje do tajů potápění a zázračného světa ticha. Zdánlivé idylické rodinné soužití naruší Jacquesova touha po dobrodružství a dobývání nesmírného prostoru pod vodní hladinou. Pro ni je ochoten obětovat vše. I vztah s citlivým Philippem. Roky poté spojuje oba muže láska k oceánům. Otec je však touží dobývat, syn chránit. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (46)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Citlivě snímané civilní záběry se prolínají s nadpřirozenými scénami „letu“ v mořských hlubinách. Rytmus zlomků těchto dvou světů a světel vrhaných ze stříbrného plátna nebo z monitoru do jinak oslněných tváří v předlouhé expozici rozeznívá symfonii heroismu, kterou již v nich samých cosi rozkládá. Je to „já“, které způsobuje rozčarování všech milujících. Bohorovnost, která za sebou zanechává zrazené. Hluk, který neporozuměl tichu, jakkoliv je zakoušel s takovou vášní a odevzdaností jako málokdo jiný z „tohoto světa“. A přesto není vše ztraceno. Je-li duše pokorná a odpustí-li, může se i zkalený pramen pročistit a lze z něj pít. Biografický film o Jacquesovi Cousteauovi a jeho synu Phillipovi mě nadchl celou to výše popsanou cestou. Charismatický stárnoucí „velitel“ s nákladem slabostí dobývá cosi nesrozumitelné, zatímco vnímavý syn již v ony temné chvíle vidí dál a vychází vstříc vlastním obzorům. Když se však obnoví jejich společná cesta, otevře se ten neznámý svět stvoření i dalším chodcům, plavcům a letcům, tedy všem obyvatelům, kteří se za něj budou prát tak, že se právě toho zatěžujícího „já“ vzdají. Záslužný počinek Edisonline zpřístupnit tento podnětlivý film českým divákům. ()

Arsenal83

všechny recenze uživatele

Pomerne široký životopisný film, ktorý vtesnal značnú časť života jedného veľkého človeka do dvoch hodín. A nevyhol sa ani negatívnym stránkam, čo si treba ceniť. Nakoniec však zisťujeme, že na živote pána Cousteaua boli najlepšie tie podmorské zábery. Netreba sa však príliš tešiť, lebo film je vedený skôr ako rodinný príbeh. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Takhle to dopadne, když filmaři neví, jestli mýty boří, nebo staví. Svým (jemným) poukazováním na (některé) Cousteauovy nedostatky a zároveň vytěsňováním (všech) jejich důsledků je to skoro fascinující. Jako by si to říkalo o studii potlačovaných emocí a vypravěčské manipulace. Odysea ukazuje jak jde negativní emoce a kontroverzi přelepit krásnými obrazy a umělými příběhovými kličkami. Je to kusem odpudivé, kusem zábavné a kusem zajímavé. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Námět k tomuto filmu zavání dobrodružstvím na dva knižní eposy. Jakmile se ale příběh rozjede, tak jsem ztracen. Ztracen v příběhu, který dozajista mohl být zajímavý, ale na mě působil neuvěřitelně nudně. Naštěstí vše zachraňují krásné podmořské záběry, u kterých jsem nestíhal ani zatajovat dech. Takže když to vezmu kolem a kolem, za shlédnutí Odysea určitě stojí, ale rozhodně nestojí kvalit, které jsem od ní očekával. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Opět další z řady zbytečných filmů. Evropský životopisný film, to je záruka snímku, který popírá strukturu filmového scénáře a filmového vyprávění. Prostě byl nějaký člověk, pak se mu stalo tohle, potom tohle a v závěru tamto. Kdybych si o tom přečetl v nějakém časopise, vyšlo by to bohužel dost nastejno. Zbytečnost a prázdnotu snímku tak nezachrání ani solidní vizuální provedení. 5/10 ()

Galerie (29)

Zajímavosti (2)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo po celom svete, predovšetkým však vo Francúzsku, Chorvátsku, Juhoafrickej republike, Brazílii, Argentíne, na Antarktíde či Bahamských ostrovoch. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama