Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1948. Kapitán Jacques Cousteau si díky vynálezu akvalungu může pořídit vysněnou vilu u Středozemního moře. Své syny Philippa a Jeana-Michela zasvěcuje do tajů potápění a zázračného světa ticha. Zdánlivé idylické rodinné soužití naruší Jacquesova touha po dobrodružství a dobývání nesmírného prostoru pod vodní hladinou. Pro ni je ochoten obětovat vše. I vztah s citlivým Philippem. Roky poté spojuje oba muže láska k oceánům. Otec je však touží dobývat, syn chránit. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (46)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Opět další z řady zbytečných filmů. Evropský životopisný film, to je záruka snímku, který popírá strukturu filmového scénáře a filmového vyprávění. Prostě byl nějaký člověk, pak se mu stalo tohle, potom tohle a v závěru tamto. Kdybych si o tom přečetl v nějakém časopise, vyšlo by to bohužel dost nastejno. Zbytečnost a prázdnotu snímku tak nezachrání ani solidní vizuální provedení. 5/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Takhle to dopadne, když filmaři neví, jestli mýty boří, nebo staví. Svým (jemným) poukazováním na (některé) Cousteauovy nedostatky a zároveň vytěsňováním (všech) jejich důsledků je to skoro fascinující. Jako by si to říkalo o studii potlačovaných emocí a vypravěčské manipulace. Odysea ukazuje jak jde negativní emoce a kontroverzi přelepit krásnými obrazy a umělými příběhovými kličkami. Je to kusem odpudivé, kusem zábavné a kusem zajímavé. ()

Reklama

annasosanna 

všechny recenze uživatele

Ráda jsem to viděla a ráda v kině, ale nadšení nepřišlo. Rodinný drama a v pozadí dobrodružství Cousteaua. Dvě hodiny jsou přemrštěná stopáž a ke konci filmu přibývá počet patetickejch momentů, což blbě snáším - může za to divně ucamraný tempo, dialogová mělkost a podle mě špatně zvolená příliš dramatická/nebo naopak rozvolněná hudba (což se teda týká celýho filmu). Formálně standart/lehkej nadstandart, výrazný to není, není to ani ničím originální. Kamera čistá, škoda jen toho všudypřítomnýho 3déčka pod vodou (to je největší mínus celýho filmu). Vzhledem k tomu, že je to rodinný drama inspirovaný pravdivejma událostma, tak jde inovativnost formy stranou a primární místo zastává narace. To působí vůči samotný osobnosti Cousteaua a jeho přístupu k životu buď pokorně (příběh je důležitější) nebo paradoxně a nepochopeně (absence inovace). Na to si asi každej odpoví podle gusta. Je dobrý, že se takovejhle film dostane mezi širokou veřejnost a obeznámí jí s postavou Cousteaua, to bude i příčinou toho, proč je to pouze rodinné drama. Zároveň je to škoda, myslim, že Cousteau by si zasloužil něco hlubšího, film, kterej bude primárně řešit jeho práci, ne rodinný vztahy - třeba se toho od někoho dočkáme. Samozřejmě tohle byl režisérův záměr, ale mě nějaký velký nadšení minulo, líbivost atrakce a komorních dramat na pozadí velkoleposti nepreferuju. Rozhodně + za aktuální eko poselství, ale prostě 3* jsou akorát. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Jacques Cousteau v sebe stelesňoval všetko to, prečo väčšina ľudí považuje Francúzov za charakterovo najneznesiteľnejší národ sveta. Obrovské a neotrasiteľné sebavedomie, nadutosť, arogancia, presvedčenie o svojej vlastnej výnimočnosti. Až ich tam jedného dňa kompletne pohltia maghrebčania a černosi zo subsaharskej Afriky, ja veru slzičku nevyroním. Lebo po ľudskej stránke to bude pre Francúzsko znamenať len zmenu k lepšiemu. Dosť bolo ale o charaktere hlavného hrdinu. Jeho syn bol zato veľký sympaťák a jeho zásluha na vytvorení environmentálneho povedomia ľudstva je nepopierateľná. Nedá sa povedať, že by film bol nudný, ale má naozaj mnohé slabšie pasáže. Zato zábery spod vodnej hladiny sú neskutočné. Lepšia trojhviezda, tesne pod hranicou štyroch. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Zbožňujem Život pod vodou. Je inšpirovaný skutočnými udalosťami (a postavami) z Odysey. Žiaľ, samotná Odysea je paradoxne stonásobne slabšia oproti výprave Billa Murraya. Ani (inak zaujímavý) vzťah otca a syna nie je spracovaný extra dobre. Najviac zaujmú podmorské scény, scény so zvieratami a niekoľko poetických momentov. Až ku koncu to chytí drajv (počúvanie klasickej hudby). Ale to už je neskoro. Skoro ma prekotilo, keď som sa po dopozeraní z netu dozvedel, že hrdinovu ženu hrala Amélia z Montmartru, vôbec som ju nespoznal. Pekné, ale neoslovilo ma to. Preto volím prísne hodnotenie 2*. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (2)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo po celom svete, predovšetkým však vo Francúzsku, Chorvátsku, Juhoafrickej republike, Brazílii, Argentíne, na Antarktíde či Bahamských ostrovoch. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama