Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Básník Štěpán Šafránek je přijat na medicínu a stává se studentem prvního ročníku. Do školního roku ale nevykročí zrovna nejšťastněji, protože se nepříliš dobře uvede u docenta anatomie Sejkory, a navíc dostane svatební oznámení od Borůvky, která se vdává za snaživého úředníka Emila Nádeníčka. Jeho novými spolužáky a spolubydlícími na koleji jsou sebevědomý Honza Antoš z Kolína, který se může pochlubit fotografickou pamětí, bodrý Moravák Venoš, jenž má bohaté zásoby proviantu i bohatě vyšívaný kroj, a černoch Numira Cassou Thomb, jemuž spolubydlící začnou říkat stručně Mireček. Přestože mají všichni učení nad hlavu, jediný Štěpán ne a ne najít správnou metodu, jak vše zvládnout. A tak Štěpán studuje, pracuje, občas básní a také se zamiluje do studentky zdravotní školy, které začne říkat Jeskyňka. Jako strašák nad ním visí blížící se zkouška z anatomie a nepřátelský docent Sejkora. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (349)

castor 

všechny recenze uživatele

Štěpánek občas něco přeřízne, překážky překonává komplikovaněji než by měl, přichází o mladickou naivitu a znovu se zamiluje. I při studiu medicíny mu ovšem pomůžou jeho plachá povaha a básničky. Obklopují ho výborné postavy, které pronášejí velmi dobře napsané dialogy. Viděli jsme mnohokrát, ale podíváme se příště znovu. Idealista Pavel Kříž je zpátky, aby znovu hledal. My už sice nenajdeme nic nového, vše je nám notoricky známé, přesto to s touhle partou zase rádi zkusíme. A čekáme na svoje oblíbené hlášky. Jakmile přijdou, smějeme se jim popatnácté znovu. Mireček, odmítavá Jeskyňka, Venoš z Moravy, Vendulka, pánové profesoři Zdeněk Svěrák, Leoš Suchařípa, Jan Přeučil.. úžasné. Dle mého nejlepší díl celé série. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Druhý díl neztratil nic ze svého předchůdce, hlavní hrdinové trošku vyspěli a posunují se životem zase o kousek dál. Postav a kamarádů trošku přibylo a celé to opět velmi pěkně funguje. A navíc to co předvádí Zděněk Svěrák při vyučování svého předmětu snad nemá ani obdoby. Leffingwellův psací stůl ... Na svou dobu velice progresívní studie rozložení pracovních pomůcek na desce psacího stolu. Nedostatky jsou zřejmé na první pohled: kvantitativně předimenzované nakumulování učebnic v sektorech A1, A5 a B1 ... tři hromady je skutečně moc ... Prázdné místo v sektoru B5 nabízí hypotézu, že zde si Lefingwell odkládal šálek s kávou. Ovšem důkaz pochopitelně chybí ... Takto uspořádaný psací stůl nevyhovuje především pro redundanci některých prvků, zatímco jiné téměř chybí …! ................. Leffingwellův psací stůl - modifikace dle A.Bronštajna _____Alexander Bronštajn redukoval redundantní počet učebnic ze tří hromádek na dvě - A1 a A5. A proč, prosím pěkně? No protože si uvolnil bé jedničku! Ale to není všechno, přátelé! Bronštajnův přínos spočívá především v tom, že přesunul poznámkový blok z dominantního sektoru A2 do ergonomicky mnohem výhodnější polohy v sektoru B5. Sektory B1, B2, B3 a B4 zůstaly prázdné. Zde Bronštajnovy pokusy přerušila válka.................. Leffingwellův-Bronštajnův psací stůl - tzv. Zajícova varianta _____Celá plocha stolu je využita beze zbytku. Jsou zachovány dvě hromádky učebnic (A1 a A5) i výjímečně zdařilé Bronštajnovo umístění poznámkového bloku v sektoru B5. Kartotéka byla přemístěna z dominantního sektoru A3 do volné bé jedničky a áčka trojky bylo využito k umístění Emmersonova-Votočkova týdenního výkonnostního rozvrhového grafikonu. .....................90% ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tohle je asi ještě lepší, než první díl, hlavně kvůli vysokoškolskejm praktikám, vychytanejm studentům, ještě vychytanějším profesorům a celkově je to prostě sranda. Nacházím tady tolik fórků, na ktery jsem už dávno zapomněl, že mě znovu dostaly, i když takovy všeobecně oblíbeny filmy většinou nemám moc rád. Už jenom Svěrákův docent Zajíc a jeho přednášky (Leffinqwellův-Bronštejnův psací stůl, takzvaná Zajícova varianta) jsou tak cimrmanovsky dokonaly, že se nedá nesmát. Taky animovany sekvence se povedly trochu víc, než předtím a taky jich ubylo. No celkově mě to fakt bavilo, takže není co dodat. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Druhej dil basniku ma v podstate porad stejnou kvalitu, jako prvni dil, s tim rozdilem, ze pusobi vic profesionalne, ale zas na druhou stranu uz neni tak bezstarostnej, problemy se skolou atd. Ale opet je vse podano humornou formou. Stepanovo holka Adriana Tarábková je taky perfektní, ale precejen mam radsi Boruvku. Ale jinak se v podstate o tomhle filmu da napsat to samy, co o prvnim dilu, akorat je tu mozna vic hlasek, hlavne diky vysokoskolskejm profesorum. Opet skvela zabava. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Arnold Schwarzenegger v Československém filmu z roku 1984! Až dodnes jsem si toho nikdy nevšiml. Pro mě jednoznačně nejlepší díl série (ještě jsem tedy neviděl ten šestý, ale pochybuji, že by to překonal). Plně funkční skrumáž perfektně vystižených charakterů, komických postaviček a hlášek s velmi zábavným průnikem Járy Cimrmana. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (17)

  • Kvůli slovenskému akcentu Adriany Tarábkové propůjčila Jeskyňce český hlas Miriam Chytilová. (funhouse)
  • Když Honza Antoš (Karel Roden) demonstruje svoji fotografickou paměť tím, že se během 10 sekund naučí jméno Mirečkova (Joseph Dielle) dědečka, ve skutečnosti Honza odvypráví většinu parodicky dlouhého jména pokrmu z Aristofanovy komedie „Ženský sněm“. (Rattus Rattus)

Reklama

Reklama